Forum dyskusyjne
Naczynie z Hiroshima Znaczenie i pochodzenie
kategoria inne
kraj Japonia
mjab 22:23 | 17.06.2016
Witam,Mam nietypowy problem. W moim domu od wielu lat znajduje się miniaturka naczynia z japońskimi znakami. Wklejenie zdjęcia do Google kieruje mnie do muzeum w Hirosimie.
Chciał bym zapytać czy ktoś z Was potrafi odszyfrować pochodzenie i znaczenie tego elementu.
ZDJĘCIE TU: http://edoc.j.pl/a2m3ds1.jpg
Z góry dziękuję za pomoc :)
Aso 20:46 | 18.06.2016
To nie jest forum językowe.:-) Niemniej jednak, na tyle na ile sam rozumiem, postaram się wyjaśnić:申 (po lewej na górze, odczytanie: saru) - oznacza małpę w zodiaku chińskim i japońskim, talerzyk prawdopodobnie został wykonany z okazji "Roku Małpy", dlatego figurują na nim wizerunki małp
開運 (po prawej, odczytanie: kaiun) – "więcej szczęścia", typowe życzenia noworoczne
Po lewej na dole znajduje się pieczęć wytwórcy stylizowana na pismo małopieczęciowe (historyczne formy znaków używane w celach dekoracyjnych). Zgaduję, że jest to wystylizowany zapis 寶山 (Takarayama), aczkolwiek pierwszy znak jest dla mnie trudny do jednoznacznej identyfikacji.
Talerzyk nie wygląda na związany z jakimś konkretnym miejscem w Japonii. Mało prawdopodobne, żeby pochodził akurat z Hiroshimy.
nitkaska 23:05 | 18.06.2016
fakt, to nie forum językowe, ale opis znaków znajdujących się na talerzyku dla mnie fascynujący :)
mjab 11:03 | 20.06.2016
Bardzo dziękuję z pomocny post oraz za pomoc :)