Forum dyskusyjne
bariera językowa
kategoria podróże po świecie
kraj Wielka Brytania
roska 20:36 | 23.11.2016
jak sobie radzicie z barierą językową w podróży? nie umiem jakoś mocno angielskiego a chłopak mnie namawia na wyjazd do jego rodziny do anglii, pracę by nam załatwili ale obawiam si ę że bez jęzka sobie nie poradżę nawet z dojazdem :( strach mnie paraliżuje :/
manni 10:25 | 25.11.2016
Poruszasz w jednym pytaniu kilka wątków. W podróży nie potrzebna jest biegła znajomość angielskiego. W hotelu, restauracji czy na lotnisku zasób słownictwa jest dość ograniczony a sytuacje powtarzalne. Praca to jednak zupełnie inna bajka. Na pytanie czy sobie poradzisz nikt Ci chyba nie odpowie. Na tym forum toczy się niekończąca dyskusja "Chorwacja z biurem podróży czy samodzielnie". Jest to dyskusja ludzi, którzy nie lubią stresu z ludźmi którym pokonywanie trudności dnia codziennego sprawia przyjemność. W oczach tych pierwszych najmniejsza trudność urasta do rangi problemu, ci drudzy problemów nie zauważają. Dla mnie nikt tu nie jest lepszy ani gorszy, po prostu mają różną konstrukcję psychiczną. Jaką masz psychikę wiesz tylko Ty. Kwestia czy stres Cię paraliżuje czy mobilizuje.Moja rada jest taka. Jeśli poważnie myślisz o pracy za granicą i chcesz tam trochę pobyć ucz się języka ile tylko możliwe jeszcze w Polsce. Im więcej nauczysz się tu tym mniej stresu tam. Życzę Ci powodzenia.
darcia 16:46 | 06.01.2017
Miałam podobnie przed wjazdem do Australii....ale strach ma zawsze wielkie oczy, dasz sobie radę , a z czasem będziesz sie z tego smiała, że bałaś sie mówić po angielsku :) ciesz sie, że chłopak nie ma rodziny w Chinach albo Mongolii :)