Forum dyskusyjne
Mandat UK
kategoria podróże po świecie
kraj Wielka Brytania
[fb] Mikołaj Witas 20:49 | 27.08.2019
Cześć.Mam pytanie, otóż otrzymałem mandat ze parkowanie w niedozwolonym miejscu, nieświadomie ale jednak.
Samochód mam na polskich tablicach i za parę dni wracam do polski. (cały okres to ok. 2msc)
Pytanie jest czy jest sens płacić ten mandat jeżeli wracam czy raczej go olać?
Jaka jest szansa że w ogóle będą mnie szukać w Polsce za mandat >100 funtów.
szpak 08:26 | 29.08.2019
Jak chcesz to nie płać, ale nie radzę.
jaszon 10:13 | 29.08.2019
Szukać będą, na 100% znajdą, trzeba będzie płacić z karnymi odsetkami, a to może być bolesne.
Solarin3 18:02 | 07.09.2019
Czesc,Mandat sie moze przytrafic kazdemu. Sa dwa rodzaje mandatow w UK jedne wystawiane przez Council i drugie wystawiane przez prywatne firmy. Sprawdz jaki Tobie sie przytrafil, jezeli prywatna firma to mozesz nic nie robic bo po pierwsze nie sa w stanie znalesc wlasciciela na zagranicznych blachach,a po drugie sprawa nie trafi do sadu, bo koszta sadowe sa za wysokie. Niestety jezeli mandat wystawil Council, to lepiej zaplacic bo Ci moga szukac...:))choc osobiscie i w to watpie...
szpak 06:50 | 08.09.2019
już coraz więcej państwa ma podpisaną umową w sprawie ściągania grzywien w drodze mandatu za popełnione wykroczenia, w większości ściągalność mandatów za wykroczenia które popełnia obcokrajowiec jest ściągalna. Dotyczy to mandatów wystawionych przez Policję i generalnie są to wykroczenia w ruchu drogowym ale nie są też wykroczenia np. złe parkowanie. Musisz sobie sprawdzić czy UK ma podpisaną umowę z Polską w sprawie ściągania grzywień, ale wydaje mi się że taka umowa jest podpisana, choć z drugiej strony nie słyszałem żeby polska występowała o ściągalność mandatów wobec obywateli ich krajów.