Forum dyskusyjne
dolary czy euro
kategoria inne
kraj Nepal
slonecznik 16:46 | 22.04.2008
hej ho mam pytanie czy jest sens brac ze soba euro do azji, konkretnie do nepalu? czy lepij wyminic tu na dolary?
MarciaM 12:45 | 23.04.2008
dolary, albo wybierac kase z bankomatow, ktorych w pokharze i kathmandu nie brakuje. pamietaj, ze kase na wize trzeba miec w dolarach, najlepiej odliczona kwote
kasy1 13:02 | 23.04.2008
Jezeli masz euro i chcesz je zamieniac w Polsce na dolary,to bez sensu..tracisz duzo na prowizjach.Na miejscu i tak bedziesz wymieniał na miejscowa walute,a kurs prawie wszedzie w Azji jest taki jak w Europie..
slonecznik 15:49 | 23.04.2008
dzięki z góry za odpowiedz
Promyczek 16:55 | 18.01.2009
ja mialam ze soba jedno i drugie, ale bardziej korzystalam z dolcow, najlepiej wziac ze soba drobne
casuelle 11:07 | 14.12.2009
Weź dolary ale tylko w symbolicznej ilości - tak na wszelki wypadek i na opłatę wizową. Pisałam już gdzieś niedawno, że wożenie ze sobą gotówki, która ma wystarczyć na cały pobyt to bardzo średni pomysł. Po pierwsze trudno przewidzieć ile faktycznie będzie potrzebne a poza tym to nie jest bezpieczne. Weź kartę płatniczą, najlepiej wydaną przez bank który nie pobiera prowizji za wypłaty w bankomatach na całym świecie. Tylko w taki sposób działałam w Nepalu i miałam dużo lepszy kurs wymiany niż mój kolega, który wymieniał dolce w kantorze.
slonecznik 21:06 | 14.12.2009
dzieki za rade ale z nepalu wrocilam rok temu i to pytanie jest z przed 1,5 roku.:) ale dziki za chec pomocy :) mam nadzieje ze nepal urzekl ciebi jak mnie
aga2010 21:32 | 28.03.2010
Mam prośbę czy możesz mi mniej więcej określić ile kosztuje tam w przybliżeniu woda, jakiś posiłek ,pamiątki -chcę sie zorientować ile zabrać pieniędzy, a poza tym czy brać dolary czy jak ?
Agawa77 14:11 | 29.03.2010
Ja wlasnie wrocilam. Woda - 20-25 rupii nepalskich, posilki ok. 200-300 rupii, pamiatki w zaleznosci od tego do ktorego sklepu trafisz i jak sie wytargujesz - chustki i ubrania tanie 100-300 rupii, maski drozsze 200 - 600 rupii, mandale ok. 1000. Wez dolary ale tak jak mowili inni - tylko na wize i w razie czego. Najlepiej korzystac z mnostwa bankomatow.
rafal9238 14:13 | 29.03.2010
dolary.ale bardzo czesto akceptowane są też jeny
Alka27 09:25 | 12.09.2011
Witam,co jeśli wybieram się na trekking wokół Annapurny? Tam chyba nie ma bankomatów? czyli jednak całą kasę trzeba mieć przy sobie?
Pozdrawiam
Alka27 09:25 | 12.09.2011
Witam,co jeśli wybieram się na trekking wokół Annapurny? Tam chyba nie ma bankomatów? czyli jednak całą kasę trzeba mieć przy sobie?
Pozdrawiam
Jadu 13:32 | 12.09.2011
oczywiście, dziwi mnie to pytanie, sugeruje ono, że nie bardzo wiesz, gdzie jedziesz