Forum dyskusyjne
Gora 7 tys pik awicenna
kategoria podróże po świecie
kraj Kirgizja
husarska 10:51 | 14.11.2018
szukam doświadczonych do wyprawy na awicennę w czerwcu 2019.
AYO 12:20 | 30.12.2018
Planuję wyjazd, Pik Lenina, w drugiej połowie lipca. To moje drugie podejście do wejścia na PL. Byłem na przełomie lipca i sierpnia 2018- nie udało się zdobyć szczytu. Dotarłem do obozu 3.
paweł.p 13:50 | 30.12.2018
Hej.W 2019 planowałem Ojos del Salado, Pik Lenina w rezerwie. Już wiem, że na Ojos nie pojadę, więc możemy się dogadać na Pik. Przełom lipca i sierpnia, to najlepszy okres. To będzie, podobnie jak u Ciebie, moje drugie podejście - Polish Pamir Expedition 2014 - szczyt zdobyło 5 z 8. Niestety ja miałem obrzęk płuc, co prawda lekki, ale gdybym szybko nie zszedł, to kto wie jakby się to skończyło. Zamieć trwała 5 dni i te pięć dni spędziłem na leżąco w namiocie (-:
Pewnie podobnie jak Ty, logistykę Pika mam ogarniętą. Znam komunikatywnie rosyjski. Optymalnie byłoby 5/6 osób (4/5 namiotów) Baza na lodowcu, 2 namioty w obozie drugim i co najmniej jeden w 3. Jeżeli pojedziemy tylko w dwóch, to musimy wziąć jeden namiot więcej lub bazę zrobić w obozie agencyjnym, ale to podraża koszty, no i nie wiadomo czy w obozie pod ścianą będą miejsca - pozostałe agencje bazy mają zbyt daleko od ściany i to są niepotrzebne godziny na pokonywanie lodowca.
Pozdrawiam
Paweł
paweł.p 13:53 | 30.12.2018
Kurde, chciałem to wysłać na priva, coś mi się popierdzieliło, sorki. Odpisz na priv.
[fb] Erade Po 05:24 | 31.12.2018
Poznałem w tym roku bardzo pozytywnego człowieka w Chorogu, jest przewodnikiem, dużo mi pomógł, jak coś to mogę Ci dać namiary na Szarfia :)
paweł.p 11:22 | 31.12.2018
Dzięki, ale na drodze klasycznej przewodnik do niczego się nie przyda.
[fb] Erade Po 22:05 | 01.01.2019
Pamir to nie piaskownica koło bloku a góry to góry,no ale przecież bez sensu kogoś na siłę uszczęśliwiać, powodzenia w wyprawie
paweł.p 01:45 | 02.01.2019
Bardzo udana konkluzja, zarówno w zakresie piaskownicy jak i uszczęśliwiania, tak sądzę.
husarska 11:14 | 02.01.2019
to czy chcemy i jak możemy sobie pomóc. Jak rozumiem jest 5 rozważających. czasu jest dużo ale organizację można rozpocząć, tym bardziej że każdy ma inna dynamikę działania. mój problem to urlop, więc tym bardziej plan jest wskazany.pozdr
Piotr