Galeria zdjęć
pozdrav iz Neretve...
CHORWACJA / Dalmacja / delta Neretwy
odsłon: 5658 |
poleca: 9 osób |
ocena techniczna: brak |
ocen: 0 |
w schowku: 0 osób
- Autor
- tearose( SO:4.99 | SW:4.99 )
- Typ
- Reportaż
- Data dodania
- 2014-11-26 22:46
- Data wykonania
- wrzesień 2014
- Miejsce
-
- Opis zdjęcia
- moje ulubione słoiczki to: ajvar, šipak, džem od smokvi , a także...kruška - prawy dolny róg fotki
Komentarze do zdjęcia
Ja również:) Jak ten Kruškovac (jeszcze inna nazwa) pięknie pachnie! Pachnie latem...
No to czekamy.
Tearose, jeśli coś mi posmakuje, to pamiętam, jeśli nie posmakuje - to też. :) Kiedyś koleżanki Chorwatki poczęstowały mnie domowej roboty rakiją - smakowała jak paliwo rakietowe. Od tamtej pory ostrożniej podchodzę do takich wynalazków. ;)))))
No no to teraz z całą odpowiedzialnością mogę polecić zdjęcie :)
To właśnie butelki z likierem. Kolor w świetle południowego słońca jest mylący - wygląda tu, niczym ajerkoniak. Kruška jest żółta, ale przezroczysta. Pozostałe butelki zawierają oliwę. Też smaczna, ale jakby trochę mniej;)
Zwykle wracając z wypadów do mniej znanych mi krajów najczęściej staram się dowiedzieć najwięcej o wszelkiego rodzaju lokalnych przyprawach, pastach i oczywiście jakie jest ich przeznaczenie. Później dopakowuję zakupione drobiazgi do bagażu. Ostatnio na Malcie prawie bym przegapił słoiczki z napisem "kunserwa". Z błędu wyprowadziła mnie znajoma Maltanka, okazało się, że kunserwa to nic innego jak pomidorowa pasta do chleba(maltańskie pomidory dojrzewające na słoneczku są bardzo smaczne) z różnymi ziołowymi dodatkami. Dopakowałem więc kilka tubek i słoiczków kunserwy do bagażu, drobny i smaczny prezent dla bliskich i wspaniały dodatek do kanapek. :)
Ale co to jest to żółte z prawej u dołu bo rozumiem że to nie kruška.
Ruda66: Pamiętasz świetnie, zarówno nazwy, jak i smaki:)
Pajaak: Został jeszcze ajvar do wyjaśnienia: to pyszna, lekko pikantna pasta z pieczonej papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku i ziół. Można jej używać jako sos, ale też do smarowania kanapek z serem lub wędliną, polecam:)
Longin1974: Hmm, trudna sprawa... Butelka była jedna i zostało tylko trochę na dnie:( Ale, jeśli wszystko dobrze pójdzie, to w 2015 znowu stragany nad szmaragdową Neretwą będzie się mijało...
No to kiedy nas wszystkich zapraszasz?
Znajomy sklepik :)
Polecają to zdjęcie
Inne zdjęcia tego użytkownika
Inne zdjęcia z tego kraju:
pozdrav iz Neretve...
CHORWACJA / Dalmacja / delta Neretwy

- Autor
- tearose( SO:4.99 | SW:4.99 )
- Typ
- Reportaż
- Data dodania
- 2014-11-26 22:46
- Data wykonania
- wrzesień 2014
- Miejsce
- Opis zdjęcia
- moje ulubione słoiczki to: ajvar, šipak, džem od smokvi , a także...kruška - prawy dolny róg fotki
Komentarze do zdjęcia
Ja również:) Jak ten Kruškovac (jeszcze inna nazwa) pięknie pachnie! Pachnie latem...
No to czekamy.
Tearose, jeśli coś mi posmakuje, to pamiętam, jeśli nie posmakuje - to też. :) Kiedyś koleżanki Chorwatki poczęstowały mnie domowej roboty rakiją - smakowała jak paliwo rakietowe. Od tamtej pory ostrożniej podchodzę do takich wynalazków. ;)))))
No no to teraz z całą odpowiedzialnością mogę polecić zdjęcie :)
To właśnie butelki z likierem. Kolor w świetle południowego słońca jest mylący - wygląda tu, niczym ajerkoniak. Kruška jest żółta, ale przezroczysta. Pozostałe butelki zawierają oliwę. Też smaczna, ale jakby trochę mniej;)
Zwykle wracając z wypadów do mniej znanych mi krajów najczęściej staram się dowiedzieć najwięcej o wszelkiego rodzaju lokalnych przyprawach, pastach i oczywiście jakie jest ich przeznaczenie. Później dopakowuję zakupione drobiazgi do bagażu. Ostatnio na Malcie prawie bym przegapił słoiczki z napisem "kunserwa". Z błędu wyprowadziła mnie znajoma Maltanka, okazało się, że kunserwa to nic innego jak pomidorowa pasta do chleba(maltańskie pomidory dojrzewające na słoneczku są bardzo smaczne) z różnymi ziołowymi dodatkami. Dopakowałem więc kilka tubek i słoiczków kunserwy do bagażu, drobny i smaczny prezent dla bliskich i wspaniały dodatek do kanapek. :)
Ale co to jest to żółte z prawej u dołu bo rozumiem że to nie kruška.
Ruda66: Pamiętasz świetnie, zarówno nazwy, jak i smaki:)
Pajaak: Został jeszcze ajvar do wyjaśnienia: to pyszna, lekko pikantna pasta z pieczonej papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku i ziół. Można jej używać jako sos, ale też do smarowania kanapek z serem lub wędliną, polecam:)
Longin1974: Hmm, trudna sprawa... Butelka była jedna i zostało tylko trochę na dnie:( Ale, jeśli wszystko dobrze pójdzie, to w 2015 znowu stragany nad szmaragdową Neretwą będzie się mijało...
No to kiedy nas wszystkich zapraszasz?
Znajomy sklepik :)
Polecają to zdjęcie