Forum dyskusyjne
Bergen-wskazówki
kategoria podróże po świecie
kraj Norwegia
Mateusz85_09_30 21:45 | 14.07.2013
Cześć wszystkim!! Mam zarezerwowany przelot i nocle g w Bergen. Chciałbym uzyskac praktyczne informacje nt tego miejsca - co warto, czego nie warto, czego nie trzeba, co pominęły suche przewodniki. Każda rada na wagę złota :) z góry wielkie dzięki :)
Grazyna47 19:49 | 16.07.2013
Hej.a kiedy lecisz i gdzie zabukowales nocleg?Ja lece juz w najblizsza sobote,ale niestety tylko na 3 dni i tez chcialabym zobaczyc jak najwiecej i uzyskac jakies interesujace wskazowki.Jesli chodzi o mnie to poki co zaplanowalam wejsc na Floyen,Ulriken,zobaczyc Bryggen i poplynac na czterogodzinna podroz wzdluz fiordow.Chyba na wiecej nie starczy czasu.Ale jakies sugestie bylyby wskazane i mile.Pozdrawiam wszystkich.
Mateusz85_09_30 10:41 | 17.07.2013
Hej, lecę 22 08 a wracam 26 08 2013. Nocleg zaklepany mam w hostelu Montana - podobno najtańszy w mieście a warunki bardzo przyzwoite, polecił mi go kolega który tam bywał. Mam nadzieję że podczas Twojego wyjazdu pogoda dopisze i będzie to podróż pełna super wrażeń :) Udanego wyjazdu i dużo słońca!!! :)
bynio 10:52 | 17.07.2013
W Bergen jest około 250 dni deszczowych w ciągu roku więc trzeba mieć dużo szczęścia, aby trafić w pogodny dzień. My mieliśmy. Fajna panorama jak wjedzie się kolejką do góry.Pozdrawiam Zbyszek
Grazyna47 16:59 | 17.07.2013
No wlasnie z ta pogoda niestety nie jest zbyt dobrze.Obserwuje pogode w Bergen przez ostatnie kilka tygodni i codziennie jest ponuro,rzadko jest troche slonca i prawie codziennie pada a to przeciez srodek lata.A temperatura oscyluje miedzy 12 a 16 stopni.Ale tu nadzieja bo od soboty czyli od tego dnia kiedy tam bede ma byc slonecznie i okolo 21-23 stopnie.Oby sie sprawdzilo,to bylaby idealna pogoda i zwiedzanie oraz cieszenie sie urokami Bergen.Ja rowniez mam zabukowany hostel Montana i mam nadzieje,ze to trafiony wybor.Coz pozostaje tylko pojechac i napawac sie widokami i wrocic ze wspanialymi przezyciami i wrazeniami.Ahoj!
Jacky 18:08 | 17.07.2013
Floyen, Brygge bardzo ładne ale przyznaję że bardziej podobało mi się Trondheim - katedra niesamowita. Klimat miasta cudowny Byłem w obu miejscach we wrześniu i deszczu nie było. Pozdro.
Mateusz85_09_30 20:09 | 17.07.2013
Czy dałabyś po powrocie garść praktycznych porad??:) Byłbym bardzo wdzieczny - nigdy nie byłem w Norwegii i każda rada bardzo sie przyda :) Udanego wyjazdu no i duuuużo słońca!! :)
Grazyna47 02:06 | 25.07.2013
ie wrocilam z Bergen i to tez byl moj pierwszy wyjazd do Norwegii.Niestety nie zdazylam zobaczyc fiordow,byla za krotko przynajmniej o 1 dzien.Ty bedziej dluzej niz ja wiec masz szanse zobaczyc wiecej.Pojechalam do zimnego kraju,gdzie przed moim przyjazdem bylo zimno i deszczowo to dokladnie od pierwszego dnia mojego pobytu przez te cztery dni bylo codziennie slonecznie i bardzo goraco,a wiec upaly dopadly w koncu i Norwegie,bez kropli deszczu.Pieniadze roznych walut mozna wymienic na korony norweskie na lotnisku w automacie wymiany walut.Nie widzialam tam innej opcji wymiany.Ja tam wymienlam tylko tyle zeby mi starczylo na bilet autobusowy z lotniska do centrum miasta.Bilet w jedna srone kosztuje 100 NOK a w dwie strony czyli return 160 NOK.Reszte pieniedzy wymieniam w informacji turystycznej.Tam tez mozna otrzymac przewodnik po Bergen,kupic bilety na wycieczke statkiem wycieczkowym po fiordach,czy tez Bergen Card,ktora kosztuje 260 NOK na 48 godzin.Ja nie kupowalam od razu tej karty .
Grazyna47 23:02 | 27.07.2013
Dodam jeszcze ze wjazd kolejka na gore Floyen jesli ma sie Bergen Card kosztuje 40 NOK,bez karty 80NOK.Takie ceny sa w sezonie letnim.Zkolei wjazd kolejka wiszaca na Ulriken kosztuje 90 NOK,tutaj Bergen Card nie dziala.Ja na te gory wchodzilam,nie korzystalam z kolejek.Kazdy wybiera wg siwoich preferencji.Bilet jednorazowy wazny 90 minut kosztuje 29 NOK.Nie wierz jak ktos powie,ze cena jest taka sama w automacie jak i u kierowcy.Nie jest to prawda,bo u kierowcy kosztuje 40 NOK.Poza tym hostel,do ktorego sie wybierasz jest OK,jak wiesz z pysznym sniadaniem w formie szwedzkiego stolu.Nie zapomnij wziac ze soba wlasngo powleczenia na posciel.Polecam odwiedzenie Old Bergen Museum ,ktore jest poza centrum.Bardzo ciekawe doswiadczenie przy spotkaniach ludzi ubranych w stroje dawnej epoki.