Forum dyskusyjne
Wietnam - Laos
kategoria podróże po świecie
kraj Laos
marka9 16:43 | 05.08.2013
Czy ktoś w ostatnim czasie jechał z Hanoi do Laosu ??? Jeżeli tak, to jakim środkiem lokomocji i jakim przejściem przekraczał granicę??? Czy z Hanoi jeżdzą do Laosu autobusy rejsowe lub pociągi, a jeżeli tak to skąd odjeżdżają i jakie są miejscowości docelowe ??? Jakie są ceny bieltów ??? Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję!
[konto usuniete] 22:07 | 05.08.2013
Przejscie graniczne masz w Tay Trang, z Hanoi jedziesz do Dien Bien Phu, autobusem to jest jakies 12 godz, samolotem godzina. Ja jechalem autobusem z Lao Cai (Sapa), przynajmniej trasa dosyc widokowa. Do Lao Cai pociagiem. W Dien Bien Phu mozesz zlapac autobus do Muang Khua w pn Laosie.
jack 12:03 | 08.08.2013
Nie jechałem, ale w śród moich zdjęć są róże rozkłady jazdy. Kierunek odwrotny - Laos do różnych miast Vietnamu - ale daje pojęcie. Konkretnie: VIP sleeping Bus Vientian - Hanoi 23$ (180.000 Kip), codziennie. VIP sleeping-Bus Luang Prabang - Hanoi 395.000 Kip, Air-condition Bus Vientiane - Hanoi 330.000 Kip, Wszystko 24godz. Dane ze stycznia 2013. Opcja sobi'ego (pozdrawiam :)) ciekawsza, nie wiem czy krótsza (tańsza) bo musisz dostać sie do Lao Cai (przy okazji zobacz Sa Pa, bo warto), potem Dien Bien Phu, potem Muang Khua i dalej pewnie Luang Prabag. W następnym linku przyślę Ci coś interesującego.
jack 12:15 | 08.08.2013
From Sa Pa to Dien Bien Pho Province (Day 1)The journey starts at 8am in the morning. I got the bus ticket from the hotel. The price : 210,000 VND. The mini van (non-aircon) to Dien Bien Pho will pick you up at your hotel from Lao Cai. Route from Sapa to Dien Bien Pho will take aI arriva Dien Bien Pho at 6.30 pm. No way to continue journey to Laos border. A Few guesthouses are located very near to the bus stations. From bus station turn left and walk further down the road to look for cheaper guesthouse. Generally, the rate is 150,000 VND. One of them located after the bridge, 150m away from the bus terminal. about 10 hours, including 40 min. of lunch break at Lau Chiau province.
From Dien Bien Pho to Muang Khau in Laos (Day 2)
Time of departure to Laos (Muang Khua) is 5.30am! The trip is only 1-way, fixed price at 88,000 VND. The entire journey is tentatively 8 hours. Mine took 12 hours. The road to Tay Trang, Lao border, is 2 hours. About 15 travelers on that day, and it took 30 min. to exit custom checkpoint from Vietnam’s side.You can purchase your visa-on-arrival at Tay Trang, Laos. $35 on arrival + 7,000 kip for goods and service fees. Make currency exchange at Muang Khua, if you are traveling on weekdays.
Arriving Muang Khau at about 5pm. Everything is at the opposite side of Nam Ou River. You have to pay 2000Kip to board a small boat to cross over it. No way, you can argue with the driver that you paid 88,000 VND with river crossing included.
From Muang Khau, there is 2 ways to travel to Luang Prabang (Day 3)
1.By boat (2 days). First trip to Nong Khiaw. Price is about 120,000 Kip. 5 hours by slow boat. Next boat to Luang Prabang in next morning. Price from Nong Khiaw to Luang Prabang: 2,800,000 Kip. Compared to boat from Luang Prabang to Nong Khiaw only cost 120,000 Kip.
2. By bus (1 day). At 7am in the morning, take a Tuk Tuk truck to the bus station of Muang Khua, about 8 Km away. You will pay 5000Kip for this short trip. The bus from Muang Khua to Udomxai will leave the station at 8am, price at 30,000 kip. The entire trip will take about 3 hours. I arrived Udomxai station at 11am. Walk straight to the bus counter at Udomxai to purchase another ticket to Luang Prabang. Price is 50,000 kip. The trip is 8 hours. There is an afternoon bus leaving at about 12-2pm. It usually waits till the bus is full.
Luang Prabang Bus station to town center - 15km. Tuk Tuk truck charged 15,000 Kip
3. Additional Info. From Udomxia to Vietienne is 15 hours direct bus, about 150,000 kip. Ciekawe?
jack 12:20 | 08.08.2013
Wycięło: " Route from Sapa to Dien Bien Pho will take about 10 hours, including 40 min. of lunch break at Lau Chiau province".
marka9 20:19 | 08.08.2013
Dzięki bardzo, te informacje bardzo mi się przydały do uszczegółowienia planu, który akurat dzisiaj skończyłem. Startuję 9 października, a później jakoś to będzie...- sobi - czy mogę zadać kilka pytań na priv ???
Pzdr
marka9 20:46 | 11.09.2013
Czy ktoś będzie potrafił odpowiedzić na niżej zamieszczoną liste pytań. Je1. Czy trudno jest kupić bilet kolejowy na trasę Hanoi - Lao Cai (ew. cena)?2. Przyjazd do Sapy z Lao Cai, jakie jeżdżą środki lokomocji, jaka jest odleglość i jaki jest potrzebny czas?
3. Czy autobus nocny z Lao Cai do Dien Bien Phu jest a miejscami do leżenia, czy trudno kupić bilety, jaki jest czas podróży i jaka cen??
4. O której godzinie i skąd odjeżdżają autobusy z Dien Bien Phu do Muang Khua , jaka jest cena ?
5. Czy bezproblemowo można załatwić wizę na granicy wietnamsko - laotańskiej ?? (Czy potrzebne są zdjęcia?)
6. W jaki sposób (czy łódź) dostać się z Muang Khua do Nong Khaw, a jeżeli łodzią, czy trudno jest ją załatwić, jaka jest cena, o której odpływają i jakie jest orientacyjny czas rejsu???
7. Czy zdążę jednego dnia dostać się (łącznie autobus i łódź) z Dien Bien Phu do Nong Khaw??
8. Jak jest z załatwieniem hotelu w Nong Khaw? Czy jest to realne, a jeżeli nie to gdzie szukać noclegu?? Ewentualny koszt...
9. Czy zwiedzał ktoś okolice Nong Khaw, czy korzystł z usług miejscowych przewodników, a jeżeli tak to jaki jest koszt??
10. Czy trudno jest załatwić łódź z Nong Khaw do Luang Prabang?? Jaki jest czas rejsu i ewentualnie cena??
11. Czy Luang Prabang do do Vientiane jeżdżą autobusy nocne???
Smok-1 20:57 | 11.09.2013
Na pierwsze 2 bez problemu - bilet na tej trasie kupujesz bez problemu, cena w listopadzie 2012 była koło 200.000 dongów, ale pociąg był pełen, godzin nie pamiętam, ale był na pewno nocny z Hanoi (jakoś koło 8-9, i przyjeżdżał koło 8-9 do Lao Cai). Do Sa Pa kursują minibusy - cena 50.000 dongów (pewnie będą początkowo chcieli więcej), jedzie mniej więcej 45-50 minut, odległość to jest chyba ze 40 km, droga dobra, asfaltowa
titi74 22:30 | 11.09.2013
pociag jest ok 20-21 (nocny) i przyjezdza do Lao Cai wczesnym rankiem (5-6 rano). Pamietam ze bylo wtedy jeszcze ciemno.
Smok-1 22:41 | 11.09.2013
No to miałeś szczęście. U mnie w obie strony bite 12 godzin, dodam, że palą na okrągło (niby nie wolno, ale mało się przejmują) - na szczęście Lao Cai to ostatnia stacja, więc nie sposób przegapić. Może busem byłoby szybciej ?
[konto usuniete] 10:03 | 12.09.2013
Oj !! pala,slodki ,mily zapach..smiac lub spac sie Chce !!
make sex,,not war !!
peace
semenPL 19:40 | 23.09.2014
Witam. chciałem odświeżyć temat bo mam podobne pytania. Może osoba która je zadała zna już odpowiedzi :) Chcę dostać się z Hanoi do LP i zastanawiam się jak będzie najlepiej, czy po drodze coś ciekawego warto zobaczyć? Byłbym też wdzięczny za wskazówki czy warto pokonywać drogą lądową odcinek Vientiane - Pakse, a potem do granicy z Kambodżą. Jakie problemy można przy tym napotkać?