Forum dyskusyjne
Plan podróży Dobre rady Kto tam był
kategoria podróże po świecie
kraj Laos
Marti* 15:36 | 26.08.2016
Cześć,w pazdzierniku/listopadzie wybieram sie na wycieczke do Tajlandii-Witnamu-Kambodzy-Laosu. Czy moge liczyc na wskazówki plynące z doswiadczenia, mapki, proponowaną trasę, czym się poruszalilście pomiędzy Państwami, jak to wygląda czasowo w stosunku do odległości, co zobaczyć, jak kalkulacja cenowa?
Byłoby wspaniale usłyszeć Wasze wskazówki, plany palcem po mapie :)
:) Pozdrawiam,
Martyna
pokerface 03:59 | 27.08.2016
Czesc!Jesli chodzi o Tajlandię to ceny w ostatnich latach poszły bardzo w gore... Byłam tam 3 razy na przestrzeni 7lat i widac różnice. Wciąż jednak jest to kraj azjatycki wiec jest o wiele taniej niz w Europie wiec bez obaw! Zależy co lubisz... Ja polecam Chang Mai/Chang Rai na północy kraju, Atutthaya- stara stolica, która mozesz objechać rowerem, w Phetchabuei jest bardzo malowniczy i uroczy kompleks świątynny- tylko uwaga na małpy porywające jedzenie! Phi Phi i Maya Bay 7 lat temu były jeszcze bardziej dziewicze niz teraz ale jak na imprezowy weekend w sam raz ;) No i jesli bedziesz na Phi Phi to wejdź na Viewpoint-widok jest wspaniały! Phuket odradzam! Phang Nha Bay jest śliczna i o wiele lepsza od Halong Bay w Wietnami czego nie polecam osobiście! Laos jest wciąż dziewiczy i bardzo tani, chyba najtańszy z kraji, ktore wymieniłaś :) Polecam 4000 Island na południu, Luang Prabang i Cang Vieng- nie dla słynnego tubingu, na którym nie byłam ale sama miejscowość i okolice sa bardzo malownicze! W Wietnamie polecam najbardziej Hoi An jest przepiękne!!!! Hanoi jest ciekawe i można je zwiedzać rowerem za to w Ho Chi Minh jak dla mnie nie ma nic przyciągającego.... Jedynie muzeum wojenne ale nie traciłabym czasu na dłuższy bopyt w tym mieście za to Delta Mekongu na południu od Ho Chi Minh jest warta zobaczenia razem z "pływającym marketem". Wietnam jest tani jedynie transport moze nie az tak ale tez odległości sa tam ogromne wiec... Polecam tez Ninh Binh w Witnamie bardzo malownicze!!!Jeli lubisz góry i trekking to Sapa na północy :) W Kambodży byłam tylko w 3 miejscach wiec duzo nie powiem ale Phnom Penh- osobiście uważam,ze nie ma tam nic ciekawego. Angkor Wst jak najbardziej i można to zrobić rowerem :) Byłam tez na wyspie Koh Rong- za mojego pobytu wciąż była mało rozwinięta ale jest duzo młodych ludzi, klimat bardziej "rasta" jesli wiesz co mam na mysli ale białe Piaski i lazurowa woda, można sobie popływać kajakiem jet OK!
Marti* 12:00 | 29.08.2016
Cześć! Super opis! Bardzo dziękuję! Najlepsze rady od doświadczonych osób, a patrząc na wielokrotność Twoich wizyt w Azji wielkie WOW :)Na całe wakacje planuje poświęcić do 3 tygodni. A jakimi środkami lokomocji rekomendujesz poruszanie się na miejscu i przemieszczanie pomiędzy Tajlandią, Wietnamem, Laosem a Kambodżą? Skąd najlepiej rozpocząc trasę (gdzie lądować) i z jakiego lotniska wracać? Ile dni przeznaczyć na każdy z tych 4 krajów?
Będę wdzięczna za kolejną porcję podpowiedzi :)
A teraz planujesz jakieś wakacje? Jaki azymut?
Torri 22:50 | 05.09.2016
Z Bangkoku masz wiele codziennych połączeń lokalnymi liniami do Laosu na lotnisko w Wientian (stolica Laosu), z tego lotniska laotańskie linie oferują połączenia po Laosie. Czyli możesz dalej np. polecieć do Louangphrabang (przepiękne miasto ze starą kolonialną architekturą). Jeśli masz ochotę na dalszą podróż możesz w Louangphrabang wynająć łódź i popłynąć mekongiem do granicy z Wietnamem. Nie wiem jak jest teraz z bezpieczeństwem, byłam tam w 2006 roku i to był najbezpieczniejszy środek transportu. Pozdr. i bezpiecznej i udanej podróży.
madrito 12:37 | 06.09.2016
Hej! Ja była. Nasz plan podróży i wydaje mi się sporo wskazówek praktycznych znajdziesz pod linkiem zgdanskado.blogspot.com Nadmienię, że o Wietnam nie zachylimy:(...jeszcze...Pozdrwiam