/ / NORWEGIA > Norwegia narty > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Norwegia narty

kategoria podróże po świecie

dreamon dołączył
26.01.2014

dreamon 19:14 | 23.02.2014

Był ktoś? opinie?

Solo dołączył
08.09.2013

Solo 20:38 | 23.02.2014

Byłem na 4 stokach - wszystkie w zasięgu 200km od Oslo. I szczerze odradzam, zwłaszcza w tym roku - zima jest nijaka. Stoki są stosunkowo krótkie i często oblodzone. W soboty i niedziele ludzi jest mnóstwo i zdarza się postać w kolejce do wyciągów, zwłaszcza do tych atrakcyjniejszych. dzień na stoku to ok 200zł(każdy kolejny dzień jest tańszy)tyle, że niektóre stoki zamykane są o 15 - 16 z braku sztucznego oświetlenia. Inne (mniejsze) w dni robocze otwarte są od 17, jak już ludzie wrócą z pracy... Dlatego Norwegowie na narty często wybierają Alpy...

Gaca dołączył
23.09.2012

Gaca 22:49 | 23.02.2014

witam. co do zimy w Norwegii to sie nie zgadzam bo jest snieg i super warunki np Trysil 180 cm sniegu Hemsedall tez wiec jst ok naprawde polecam jest swietnie trasu dlugie i przyjemne dla kazdego poziomu jazdy pozdr

Solo dołączył
08.09.2013

Solo 23:30 | 23.02.2014

Jakieś 2 tygodnie temu byłem w Norefjell. Śnieg jest, ale nie przygotowany do jazdy. Na ostatniej prostej, gdzie łączy się kilka tras, nagle pojawiają się obszary pokryte lodem - pułapka, zwłaszcza dla początkujących. Ludzi mnóstwo, a o 16 zamykają i wszyscy nagle wsiadają do aut i zaczyna się jazda w korku. Drammen - bez komentarza. W styczniu
mieli przestój ze względu na brak śniegu. Jeszcze Kongsberg trzyma jako taki poziom. Do tego ceny skandynawskie. W Hemsedal w tym roku nie byłem, więc nie znam tamtejszej sytuacji. Osobiście, gdybym mieszkał w Polsce, to na narty/deskę wybrałbym Włochy, a nie Norwegię. Pozdrawiam

dreamon dołączył
26.01.2014

dreamon 10:28 | 24.02.2014

Włochy, Francję i Austrię znam , w Norwegii nie byłem, w Alpach normą jest kończenie jazdy o16 ej z wyjątkami gdzie stoki są oświetlone, no ale to dla amatorów, 8 godzin jazdy dziennie wystarcza. Kolejki i tłok w Alpach to naprawdę rzadkość, więc nie wiem jak to jest naprawdę w Norwegii, jakość tras i ich przygotowanie?, ceny wiem że są norweskie

Solo dołączył
08.09.2013

Solo 12:35 | 24.02.2014

OK. Skoro chcesz "przetestować" kolejny kraj, to w takim razie zobacz sobie Hemsedal skisenter. W tym roku jeszcze tam nie byłem, ale rok temu było fajnie. Stronę mają chyba tylko po norwesku, ale w dobie translatorów powinieneś ogarnąć. Bliżej Oslo jest Kongsberg, ale aktualnie jest tam +4 st więc warunki chyba nie za ciekawe. Niedaleko Oslo jest też Norefjell. Pierwsze wrażenie robi dobre, tyle, że właśnie tam natknąłem się na oblodzone miejsca i troszkę mnie to zniechęciło. Nie znam Trysil (nie moje rejony), o którym wspominał kolega powyżej, ale skoro zachwala, to pewnie wie o czym mówi :) Nie wiem też jak przedstawia się sytuacja w okolicach Bergen czy Trondheim, ale może ktoś inny coś wie na ten temat. Powodzenia

Solo dołączył
08.09.2013

Solo 12:42 | 24.02.2014

A jeśli jesteś naprawdę wymagającą osobą, to sprawdź sobie Lyngsalpene (Alpy Lyngen) jakieś 300km za kołem polarnym - warunki tam panujące powinny zadowolić każdego.

tadeusz41 dołączył
26.04.2014

tadeusz41 15:56 | 28.04.2014

>witam. co do zimy w Norwegii to sie nie zgadzam bo jest snieg i super warunki np
>Trysil 180 cm sniegu Hemsedall tez wiec jst ok naprawde polecam jest swietnie trasu
>dlugie i przyjemne dla kazdego poziomu jazdy pozdr
>

tadeusz41 dołączył
26.04.2014

tadeusz41 16:09 | 28.04.2014

Witam !
Zgadzam się z Tobą.
Podaję stronkę internetową http://www.visitnorway.com/pl/gdzie-jechac/wschodnia/trysil/co-robic-w-trysil/zima-w-trysil/
Zima w Trysil
Przyjazny rodzinom Trysil, to największy i najbardziej różnorodny norweski
ośrodek narciarski. Znajdzesz tu 66 tras zjazdowych i 31 wyciągów. Jeśli ktoś oczekuje ,że to Alpy no to się zawiedzie.
Stopnie trudności zróznicowane,ale np trasa czrna to rzeczwiście czrna zaj. .........biście. Sezon narciarski zakończono wczoraj tj.27.04 o godz 17tej.
Warunki narciarskie doskonałe.
Kocham Trysil !. Pozdro. Tadzik.

dreamon dołączył
26.01.2014

dreamon 21:28 | 28.04.2014

Dziękuję Tadzik, nie rozumiem tylko co znaczy "Jeśli ktoś oczekuje ,że to Alpy no to się zawiedzie", znaczy że według Ciebie w Norwegii jest lepiej czy gorzej niż w Alpach?

tadeusz41 dołączył
26.04.2014

tadeusz41 14:56 | 29.04.2014

>Dziękuję Tadzik, nie rozumiem tylko co znaczy "Jeśli ktoś oczekuje ,że to Alpy no to
>się zawiedzie", znaczy że według Ciebie w Norwegii jest lepiej czy gorzej niż w
>Alpach?

Jest inaczej. Jesli chodzi o Trysil/byłem kilka razy/ to praktycznie jedna gora typu naszej Sniezki z rozbudowaną infrasrukturą wokoł tej góry.Jest fajnie na wypad 2-3dni,bo dłużej może się znudzić.
Warto zobaczyć! Ja jeżdzę tam ,bo mam rodzinkę. Tadzik.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl