Forum dyskusyjne
Dwa dni w Słowenii - co warto zobaczyć
kategoria podróże po świecie
kraj Słowenia
Elmo 20:25 | 02.06.2017
Wybieram się w lipcu na krótką objazdówkę, m.in. do Słowenii. W Lublanie mam 3 noclegi - przyjeżdżam pierwszego dnia ok. 19, potem następny dzień od rana do wieczora i następny od rana do wieczora. Ilość atrakcji w Słowenii mnie, delikatnie mówiąc, przytłoczyła, niestety przytłoczyła już po fakcie, gdy wszystko miałem rozplanowane. Stąd moje pytanie: co najlepiej tam zobaczyć?Myślałem nad czymś takim:
Dzień 1 - przyjazd 19, spacer po Lublanie
Dzień 2 - jezioro Bled, wąwóz Vintgar, jezioro Bohinj, wjazd na górę Vogel
Dzień 3 - nie mam pojęcia! Jaskinia Postojna? Jeszcze raz dokądś w góry? Piran i Koper? Tolmin? Jeszcze coś innego?
Będę się przemieszczał tylko transportem publicznym, więc wszelkie atrakcje będę musiał jakoś dograć pod rozkłady jazdy. Nie muszę zobaczyć wszystkiego, najwyżej wrócę jeśli mi się spodoba, ale nie chciałbym też "zmarnować" tego krótkiego czasu na jakieś głupoty. No i nie chciałbym też zbankrutować, bo widziałem, że busy są tam strasznie drogie.
Jadu 16:10 | 05.06.2017
Postojna Postojną, ale Skocjańska jest świetna, chyba nawet większe wrażenie na mnie zrobiła, plus spacer wzdłuż rzeki Reki. Niedaleko Postojnej jest super zamek Postojna Hrad. Co do Bledu jeszcze: krótki spacer na małą górę i piękny widok z Ojstrica.