/ / IZRAEL > żywność > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

żywność

kategoria podróże po świecie

kraj Izrael

basiawi@op.pl dołączył
28.12.2017

basiawi@op.pl 18:31 | 28.12.2017

Czy lecąc do Izraela można zabrać jakieś batony energetyczne , pieczywo ryżowe, czy chrupkie - może konserwy? będę w lutym 2018 na pielgrzymce i tam będą zapewnione śniadania i obiadokolacje ale w ciągu dnia coś na szybko przydałoby się zjeść. Ewentualnie ile kosztują dania typu pizza, kebab lub inne , możliwe do szybkiej konsumpcji nawet w czasie podróży. Będę wdzięczna za wszelkie informacje

żeglarz dołączył
29.02.2012

żeglarz 19:36 | 28.12.2017

Można zabrać i wwieźć.

basiawi@op.pl dołączył
28.12.2017

basiawi@op.pl 22:32 | 29.12.2017

>Można zabrać i wwieźć.

Dziękuję :)

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 09:21 | 29.12.2017

Naprawdę chcesz tarabnić ze sobą jakieś konserwy?!
W izraelskich sklepach kupisz te same towary co w Polsce, choć nieco trochę drożej, ale bez przesady.
W starym mieście Jerozolimy, gdzie pewnie spędzisz najwięcej czasu, można kupić na ulicznych straganach i w małych restauracjach falafele i szawarmy w picie (pita rodzaj sporej bułki) - bardzo pożywne (w jakimś sensie to najbliższy odpowiednik kebaba). Ich cena najczęściej to 20-25 szekli (1 szekiel to w przybliżeniu 1 zł).

basiawi@op.pl dołączył
28.12.2017

basiawi@op.pl 22:43 | 29.12.2017

Dziękuję za informację :) właściwie, to te konserwy wpisałam "prowokacyjnie, żeby ktoś napisał co i za ile tam można w ciągu dnia zjeść. ( konserw nie jadłam od chyba ...20 lat :) )
Zamierzam zabrać kawę i herbatę, bez których trudno mi sobie wyobrazić dzień i jakieś chrupkie pieczywo do pogryzania w razie głodu :)
Bardzo chętnie spróbuję falafele , o których coś już słyszałam oraz szawarmy, o których słyszę po raz pierwszy. Gdybyś był tak uprzejmy i napisał mi jeszcze czy drogie są owoce? bo bez nich też byłoby mi trudno przeżyć 12 dni. pozdrawiam. Basia

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 16:25 | 31.12.2017

"Zamierzam zabrać kawę i herbatę, bez których trudno mi sobie wyobrazić dzień i jakieś chrupkie pieczywo do pogryzania w razie głodu"

Ty naprawę myślisz, że opuszczasz cywilizację. :) Przecież to wszystko będziesz miała na miejscu. Po co wozić drzewo do lasu?

Nie wiem gdzie będziesz nocowała, ale z reguły tam gdzie karmią to dają dostęp też do kawy i herbaty.

Owoców nie kupowaliśmy więc cen nie pamiętam. Raczyliśmy jedynie sokiem ze świeżo wyciskanych owoców, a ten z solidną szklankę kosztował 10-15 szekli. Kupowaliśmy też chałwę (pyszna!). ceny bazarowe bardzo różne - od 60 szekli do nieskończoności, ale można próbować się targować.

Na tej stronie masz całkiem rzetelne, przykładowe ceny w Jerozolimie:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Jerusalem

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 15:13 | 03.01.2018

Przeglądając zdjęcia z Jerozolimy znalazłem jedno ze straganem z owocami. Cen jakie tam widać: jabłka 5,50 szekli za kg, gruszki 9,80, mango 19,90, karambola (gwiaździsty owoc) 15,00.

basiawi@op.pl dołączył
28.12.2017

basiawi@op.pl 16:54 | 03.01.2018

dziękuję za info, ja będę miała 2 noclegi w Nazarecie, 4 w Betlejem i 4 w Eilacie, Chałwa jest na pewno pyszna ale bardzo kaloryczna, więc nie nastawiam sie na nią ale owoce muszę mieć :)

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 19:26 | 03.01.2018

Szkoda, że od razu nie napisałaś, że aż 6 dni będziecie w Autonomii Palestyńskiej a nie w Izraelu. To jednak trochę inna bajka. I ceny też inne. Na szczęście dla Ciebie niższe niż w Izraelu.

Swoją drogą co będziesz (będziecie) robić aż 4 dni w Betlejem? Pewnie będziecie dojeżdżać do Jerozolimy?

boglek dołączył
21.01.2018

boglek 23:50 | 24.01.2018

Dosyć drogi jest Izrael. Ale kebaba za 12 szekli jadlem ale tez za 30.
Ja miałem kilka puszek i nikt nic nie mówił.

basiawi@op.pl dołączył
28.12.2017

basiawi@op.pl 21:13 | 26.01.2018

dziękuję za informację. Mam nadzieję, że jakoś to będzie :) wezmę swoją kawę i kubek termiczny, żeby na wycieczke z sobą zabrać , wezmę też wafle ryżowe, bo w razie sensacji żołądkowych od tamtejszego jedzenia będzie w sam raz jako dieta.
A czy w Izraelu np. w Ejlacie w restauracjach, sklepach można płacić kartą ?

basiawi@op.pl dołączył
28.12.2017

basiawi@op.pl 22:05 | 26.01.2018

Tak , będziemy dojeżdżać do Jerozolimy.

boglek dołączył
21.01.2018

boglek 13:43 | 29.01.2018

>dziękuję za informację. Mam nadzieję, że jakoś to będzie :) wezmę swoją kawę i kubek
>termiczny, żeby na wycieczke z sobą zabrać , wezmę też wafle ryżowe, bo w razie
>sensacji żołądkowych od tamtejszego jedzenia będzie w sam raz jako dieta.
> A czy w Izraelu np. w Ejlacie w restauracjach, sklepach można płacić kartą ?

Mozna, mozna to jest wysoko rozwinięty kraj.
Pozdr

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl