Forum dyskusyjne
Kilka pytań o Izrael
kategoria podróże po świecie
kraj Izrael
Zenka 13:57 | 12.03.2015
Cześć,W okolicach lipca i sierpnia chciałabym wybrać się do Izraela, ale słyszałam (czytałam), że mogę mieć lekkie problemy z wizą. W paszporcie mam wizy z krajów jak Iran, Irak i kilku krajów afrykańskich (takich jak np. Mauretania, Algieria). Nie bardzo mi się widzi wymienianie paszportu (szczególnie, że jeśli wbiją mi wizę Izraelska to znowu będę musiała go wyrabiać), dlatego chciałam się zapytać czy słyszeliście może o przypadkach, że kogoś faktycznie nie wpuścili do kraju? Maglowanie, przepytywanie itd. jakoś przebrnę, ale szkoda by było wracać tego samego dnia :).
Mam jeszcze pytanie odnośnie noclegu. Do szczególnie tanich nie należą, ale czy są może dostępne pola namiotowe lub jakieś inne tanie możliwości przenocowania?
Z górki dzięki za odpowiedź i pomoc :)
[konto usuniete] 16:26 | 13.03.2015
to nie jest wiza izraelska tylko stempel wjazdowy, podają go na luźnej kartce do paszportu właśnie po to byś nie miała kłopotów w części krajów islamskich; włącz myślenie i spytaj czy oni mogą cię wygonić z lotniska za jakaś wklejoną kartkę po perskuzdrowia
leo
Zenka 20:44 | 13.03.2015
dzięki za "przyjazną" odpowiedź. Z tą wizą izraelską na kartce to faktycznie nie doczytałam.. a co do innych wiz i samego wjazdu do Izraela to ponoć zdarzają się problemy więc stąd było moje pytanie.Pozdrawiam
daughiri 20:40 | 13.03.2015
hmmm,leoleo no wlasnie stwierdzenie w tym poscie jest nie na miejscu:P,akurat izraelskie sluzby migracyjne sie nie pier.... i za slady bytnosci szczegolnie w Iranie ale i w np w Syrii,Libanie,i innych krajach ortodoksyjnego islamu po prostu bez zadnej dyskusji i tlumaczenia zaraz po odprawie kieruja do strefy przejsciowej bez prawa wyjscia z lotniska,i szukaj sobie lotu powrotnego,nie dotyczy to takich krajow jak np Egipt czy Algieria lub Tunezja,ale te wczesniejsze ..jak najbardziej,czyli nie pisz ze nie moga :P,moga...i co im zrobisz>? wiele osob sie o tym przekonalo...tak jak np majac wize do usej...i powrot zaraz po wyladowaniu,tak ze trzeba to brac pod uwage ,pozdr