/ / IZRAEL > Ile pieniędzy na 10 dni > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ile pieniędzy na 10 dni

kategoria podróże po świecie

kraj Izrael

martynkie dołączył
30.06.2018

martynkie 10:58 | 30.06.2018

Witam. Za około miesiąc jadę na 10 (12, z wylotem i przylotem) dni do przyjaciółki do Ashdod i zastanawiam się ile tak naprawdę pieniędzy muszę ze sobą zabrać. Jako że będę mieszkać u niej, nie będę płacić za zakwaterowanie ani jakoś specjalnie wyżywienie (nie mamy zamiaru jeść w restauracjach każdego dnia, może tylko żeby spróbować lokalnej kuchni) ale mamy w planach trochę pojeździć i może pozwiedzać (Tel Aviv, Jerozolima, Jaffa, może jeszcze kilka miejsc w miarę niedaleko) i zrobić jakieś zakupy (typu pamiątki, lokalne kosmetyki, ale bez większych szaleństw). Ile w przybliżeniu powinnam ze sobą zabrać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

żeglarz dołączył
29.02.2012

żeglarz 13:50 | 30.06.2018

W tym przypadku powinnaś zabrać w przybliżeniu tyle ile masz zamiar wydać.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:55 | 30.06.2018

>W tym przypadku powinnaś zabrać w przybliżeniu tyle ile masz zamiar wydać.

haha, w sumie dokładnie tak :)
A tak dodatkowo, to najlepiej podpowie Ci przyjaciółka, jest tam, mieszka to i wie doskonale ile możecie wydać w tych knajpach i na pamiątki / kosmetyki. Jej spytaj. Ja dodam, że Izrael jest drogi, ceny w porównaniu do naszych są wyższe od 50%.
Mają wyjątkowo piękną biżuterię, ale to kasa wyższa, niż choćby magnes na lodówke ;)

martynkie dołączył
30.06.2018

martynkie 23:20 | 30.06.2018

Akurat w tej kwestii jest niestety średnio pomocna, stąd ten post :/ myślisz ze wystarczy mi 300$? Ona twierdzi, że to tak „na styk” i bez zakupów, ale szczerze jakoś nie chce mi się w to wierzyć - wiem że Izrael jest drogi, ale to ponad 1000 szekli... póki co po wstępnym przeliczeniu kosztów transportu w obie strony w miejsca do których chcemy pojechać wyszło mi ok. 230 szekli, wiec nawet gdybyśmy chciały pojechać tam dwa razy i wrócić zostaje ponad połowa kasy.

żeglarz dołączył
29.02.2012

żeglarz 16:45 | 01.07.2018

Może koleżanka będzie chciała abyś dołożyła się do zakupów żywności? Dolicz więc ze 100 szekli na takie zakupy, dołóż 100 szekli na spróbowanie lokalnych smakołyków w barze/restauracji, dołóż 100 szekli na napoje chłodzące (polecam świeży sok z granatów), dołóż 100 szekli na pamiątki (polecam miejscowe przyprawy na targu w Tel Awiwie), dołóż 100 szekli na lody lub inne nieprzewidziane przyjemności i będziesz miała "full wypas".
Może jakaś drobna rezerwa na "nieprzewidziane wydatki".

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl