Forum dyskusyjne
Czy bezpiecznie
kategoria podróże po świecie
kraj Izrael
Mroweczka 07:14 | 03.01.2018
Cześć był ktoś z Was w grudniu 2017 lub wybiera się jakoś niedługo do Izraela? Chodzi o bezpieczeństwo w okolicach Ejlatu i Jerozolimi ewentualnie z przejazdem nad morze Martwe. Ja lece 28 stycznia i troszke się obawiam bo MSZ opublikował ostrzeżenia żeby omijać Jerozolimę i zachodni brzeg. Czuliście się bezpiecznie ?
jaszon 10:52 | 03.01.2018
We dwójkę byliśmy w grudniu 2017 (od 12 do 19). Jest spokojnie, bez niepokojów. Jedynie w Betlejem i w Strefie Gazy doszło do niedużych demonstracji w związku z decyzją Trumpa o przeniesieniu ambasady USA z Tel Avivu do Jerozolimy. Nie miały one jednak szerszego zasięgu i nie wykroczyły poza rozmiar rutynowych wystąpień jakie dzieją się tam praktycznie w każdym miesiącu.Przekonuje mnie widok ortodoksyjnych Żydów, którzy ze swojej dzielnicy Mea Shearim samotnie czy ze swoimi rodzinami bez pośpiechu wędrują przez dzielnicę muzułmańską choć właśnie tam przy Bramie Damasceńskiej zwyczajowo zaczynają się w Jerozolimie zadymy
Czy czuliśmy się bezpiecznie? Jak najbardziej choć oczywiście jest to subiektywne wrażenie.
pozdrawiam
Drogomił 00:33 | 05.01.2018
Cześć,Byłem w Izraelu kilka razy nawet w czasie starć z Hammasem w 2014 roku i nie martw się o bezpieczeństwo. Ja czułem się bezpiecznie.