/ / SERBIA > Wjazd z Kosowa do Serbii > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wjazd z Kosowa do Serbii

kategoria podróże po świecie

kraj Serbia

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 18:21 | 09.07.2010

Jestem od dwóch tygodni na Bałkanach i zamierzam wracać do Polski przez Kosowo i Serbię. Czy Serbowie nadal cofaja na granicy kosowskiej turystów uznając wjazd od strony Kosowa jako nielgalne przekroczenie granicy? Gdyby tak było to trzeba się liczyć z powrotem do Skopje czyli jakies 200 km dodatkowo. Proszę o aktualne info w tej kwestii.

atis dołączył
29.03.2009

atis 21:01 | 09.07.2010

witaj, byłam ostatnio na bałkanach i najpierw robiliśmy kosovo, od str albańskiej naturalnie, i na granicy, gdy poprosilismy o pieczatke celnik wspomnial, ze w serbii bedzie problem. ale my wjechaliamy do serbii koniec, od strony macedońskiej własnie, zeby nie ryzykowac. polecam te opcje.

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 09:04 | 15.07.2010

wiem, ze z Macedonii nie ma problemu, ale nasz plan trasy przebiega ze wschodu na zachod i juzbylismy w Macedonii, potem pojechalismy do Albanii i Kosowa i powrot bezposrednio przez Serbie bylby najkrotszy i czasowo i odleglosciowo. Powrot do Macedonii to dodatkowe 200-300km i caly dzien dodatkowo. Wczoraj ze Shkoder w Albanii do Prisztiny jechalismy 270 km gorskimi drogami jakies 8 godzin. Wiec chyba rozumiesz atis, skad moje pytanie?

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 18:03 | 18.07.2010

teraz moge tu sobie sam odpowiedziec na to pytanie i dla informacji tych wszystkich co wybieraja sie do Serbii z Kosowa. Nie ma szans na przekroczenie tej granicy bez srebskiej pieczatki wjazdowej. Oczywiscie to absurd, bo na granicy albansko-kosowskiej nie ma Serbów, ale taki pretekst wystarczy by wszystkich cudzoziemców zawracać do bezpośredniej granicy Serbii z każdym innym krajem niż Kosowo. Przy planowaniu podróży do ważna informacja, bo w naszym przypadku to był dodatkowy dzień jazdy w upale w kierunku przeciwnym niz leży Polska.

stelmach33 dołączył
20.05.2007

stelmach33 15:45 | 16.08.2010

Witam.A jak z paszportami w Serbii dla obywateli Polski?Trzeba je miec czy wystarcza dowod?Pytam kogos kto był niedawno bo w interze strasznie sprzeczne info znalazłem.A ta ustawa znoszaca potrzebe posiadania paszportów dla obywateli UE weszła jakos wiosna tego roku i mało kto o niej wie.Jak to jest w praktyce?
Dzieki

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 19:29 | 18.08.2010

nie wiem czy wystarczy dowód, ale my jeździliśmy po całych Bałkanach więc mieliśmy paszporty ze sobą...jak masz paszport to lepiej nie ryzykuj

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl