Forum dyskusyjne
Wjazd z Kosowa do Serbii
kategoria podróże po świecie
kraj Serbia
tkos 18:21 | 09.07.2010
Jestem od dwóch tygodni na Bałkanach i zamierzam wracać do Polski przez Kosowo i Serbię. Czy Serbowie nadal cofaja na granicy kosowskiej turystów uznając wjazd od strony Kosowa jako nielgalne przekroczenie granicy? Gdyby tak było to trzeba się liczyć z powrotem do Skopje czyli jakies 200 km dodatkowo. Proszę o aktualne info w tej kwestii.
atis 21:01 | 09.07.2010
witaj, byłam ostatnio na bałkanach i najpierw robiliśmy kosovo, od str albańskiej naturalnie, i na granicy, gdy poprosilismy o pieczatke celnik wspomnial, ze w serbii bedzie problem. ale my wjechaliamy do serbii koniec, od strony macedońskiej własnie, zeby nie ryzykowac. polecam te opcje.
tkos 09:04 | 15.07.2010
wiem, ze z Macedonii nie ma problemu, ale nasz plan trasy przebiega ze wschodu na zachod i juzbylismy w Macedonii, potem pojechalismy do Albanii i Kosowa i powrot bezposrednio przez Serbie bylby najkrotszy i czasowo i odleglosciowo. Powrot do Macedonii to dodatkowe 200-300km i caly dzien dodatkowo. Wczoraj ze Shkoder w Albanii do Prisztiny jechalismy 270 km gorskimi drogami jakies 8 godzin. Wiec chyba rozumiesz atis, skad moje pytanie?
tkos 18:03 | 18.07.2010
teraz moge tu sobie sam odpowiedziec na to pytanie i dla informacji tych wszystkich co wybieraja sie do Serbii z Kosowa. Nie ma szans na przekroczenie tej granicy bez srebskiej pieczatki wjazdowej. Oczywiscie to absurd, bo na granicy albansko-kosowskiej nie ma Serbów, ale taki pretekst wystarczy by wszystkich cudzoziemców zawracać do bezpośredniej granicy Serbii z każdym innym krajem niż Kosowo. Przy planowaniu podróży do ważna informacja, bo w naszym przypadku to był dodatkowy dzień jazdy w upale w kierunku przeciwnym niz leży Polska.
stelmach33 15:45 | 16.08.2010
Witam.A jak z paszportami w Serbii dla obywateli Polski?Trzeba je miec czy wystarcza dowod?Pytam kogos kto był niedawno bo w interze strasznie sprzeczne info znalazłem.A ta ustawa znoszaca potrzebe posiadania paszportów dla obywateli UE weszła jakos wiosna tego roku i mało kto o niej wie.Jak to jest w praktyce?Dzieki
tkos 19:29 | 18.08.2010
nie wiem czy wystarczy dowód, ale my jeździliśmy po całych Bałkanach więc mieliśmy paszporty ze sobą...jak masz paszport to lepiej nie ryzykuj