Forum dyskusyjne
Belgrad z lotniska
kategoria podróże po świecie
kraj Serbia
loo 08:52 | 13.10.2014
Cześć!Mam 6h na przesiadkę w Belgradzie (jeden bilet, bagaż leci dalej). Czy da się w tym czasie dotrzeć z lotniska do centrum miasta i cokolwiek zobaczyć?
loo 03:31 | 11.12.2014
Może ktoś był, widział, wie co polecić?
aq5 17:12 | 11.12.2014
Byłem w Belgradzie w tym roku w czasie świat wielkanocnych, ale samochodem z noclegiem po drodze w Gyoer (Węgry),nie samolotem,łącznie 5 dni.Nie chcę Ci źle doradzać,ale przesiadka 6 godzni to bardzo krótki czas na zwiedzanie miasta takiego jak Belgrad.Jak w zasadzie w każdej stolicy lotnisko (Nikola Tesla Airport) nie znajduje się zbyt blisko centrum,kursują z tego co wiem autobusy,metra Belgrad nie posiada...Jeżeli chcesz "liznąć" miasto i zjeść coś serbskiego,wypić trochę swietnej serbskiej rakiji oszczędzając na jak zawsze drogich barach lotniskowych i dodatkowo pójść się Terazije i główną ulicą miasta (blisko centrum dzielnica rządowa z pozostawionymi na pamiątkę bombardowań NATO w 1999 ruinami ministerstw) to te powiedzmy 4 godziny Ci wystarczą,reszta dojazd,warto mieć jakiś zapas na droge powrotną,samoloty na ogół nie czekaja na spóźnionych...;)))Polecam Serbię,niezasłużenie nie cieszy się ona u nas taka popularnością jak inne bałkańskie okolice,ale niewiele zobaczysz przez tak krótki czas
loo 17:21 | 11.12.2014
Oczywiście nie zakładam, że zwiedzę w te 6 godzin cały kraj :D, ale pomyślałem, że warto wykorzystać choćby tę chwilę zamiast siedzieć na lotnisku. Biorąc pod uwagę, że chętnie zrobiłbym tam jakieś zdjęcia, to do miejsc, o których wspomniałeś warto zajrzeć? Może jakiś ciekawy punkt widokowy na miasto też kojarzysz?
aq5 14:20 | 12.12.2014
Hm,punkt widokowy...Belgrad jest raczej miastem płaskim,tzn. nie ma tam jakichś większych wzniesień,natomiast ładny widok jest z twierdzy Kalemegdan położonej względnie wysoko nad Dunajem i Sawą(ładna panorama z tego miejsca na ujście Sawy do Dunaju).Do tego miejsca łatwo dojdziesz główną ulicą Belgradu Terazjie i potem Kneża Mihaila;po prawej stronie tej ulicy mniej więcej w polowie skręć w kierunku starej dzielnicy artystycznej Skadarlija,fajne knajpki, ale trochę skomercjalizowane klimaty.Warto zobaczyć także jedna z największych cerkwi w Europie,Hram Svetog Save.Więcej w tak krótkim czasie jaki masz do dyspozycji raczej nie zobaczysz Dobro dośli u Beogradu!;)))
loo 16:28 | 12.12.2014
Dzięki za pomoc, na pewno skorzystam :)
loo 14:02 | 13.12.2014
"blisko centrum dzielnica rządowa z pozostawionymi na pamiątkę bombardowań NATO w 1999 ruinami ministerstw" - w którym dokładnie miejscu to się znajduje? Może link do Google Maps?