Forum dyskusyjne
przez Słowację i Węgry do Serbii i Rumunii
kategoria podróże po świecie
kraj Serbia
kate89 19:39 | 07.03.2014
na przełomie lipca i sierpnia panujemy ze znajomą wypad z plecakami do Serbii i Rumunii. Czy ktoś doświadczony mógłby udzielić kilku rad jak podróżować (pociągi, autobusy, autostop), aby nie przepłacić, na co uważać i jak nie dać się naciągnąć? Mile widziane propozycje miejsc, które koniecznie należy odwiedzić w tej części świata.dziękuję i pozdrawiam
kafana 01:56 | 21.03.2014
Jedyne wg mnie rozsądne sposoby żeby dostać się do Serbii:1) najszybciej, najwygodniej i najtaniej- znaleźć transport autem na blablacar, forach i tego typu stronkach. Blablacar w zeszłym roku Kraków- Belgrad kosztowało mnie 15 euro.
2) stop całkiem sprawnie idzie tylko w Budapeszcie miałam problemy ( ale tu wiadomo wiele od szczęścia zależy)
3) autokar- są autokary do Grecji z polski ( można kupić bilet do Serbii) dość drogo wychodzi
4) autokar do Budapesztu ( orangeways) ok 60 zł plus pociąg Budapeszt- Belgrad ( w sezonie promocja 10 euro bilet ważny przez miesiąc chyba tzn jak się Budapeszt spodoba to można następnego dnia jechać lub jeszcze następnego.
Szwedacz_Agnieszka 17:12 | 21.03.2014
Przez Rumunię podróżowałam samochodem, więc do transportu mieszać się nie będę. Polecam natomiast:- wulkany błotne - http://szwedacz.com/chlupanie-w-wulkanie/
- Focul Viu (Płonąca Ziemia) - http://szwedacz.com/spanie-na-metanie-focul-viu/
- miasta: Sighisoara, Sibiu
- zamki Siedmiogrodu (szczególnie Hunedoara, ale to kwestia gustu)
- spływ Dunajem (ale nie poprzez agencje turystyczne, lepiej dogadać się z miejscowymi)
- Vama Veche (tylko, jeśli lubicie imprezy na plaży w stylu rockowym – to taki jakby mały Woodstock przez całe lato ;)
- góry Fogaraskie
- Monastyry Bukowiny
- Babadag (zwłaszcza jeśli bliska jest Wam twórczość Stasiuka ;)
Wszystko oczywiście zależy od tego, na co głównie stawiacie podczas wyjazdu. Rumunia jest niezwykle różnorodna i naprawdę wiele oferuje. I warto wspomnieć, że mieszkańcy są przeważnie ciepli i gościnni (przynajmniej na takich trafiałam ;) Przez Serbię tylko przejeżdżałam, więc lepiej nich wypowie się ktoś bardziej doświadczony :)
claudia_2m 20:19 | 25.03.2014
szukacie ludzi na wyjazd czy tylko info?:)my z kumpela wybieramy sie do rumuni w tym roku polazic po gorach;)
usunięty/nieznany 20:49 | 31.03.2014
Popieram. Na przykład wizytówką położonej nad Cerną Hunedoary jest gotycki zamek należący do Jana Hunyadyego, od nazwiska którego miasto mogło wziąć swą nazwę. XIV-wieczna warownia jest słusznie uznawana za jedną z najpiękniejszych w Transylwanii. W II poł. XX w. zbudowano tu duży kombinat górniczo-hutniczy, ale zabytkowych miejsc jest dość, aby turyści mieli co zwiedzać i gdzie wypoczywać (wokół piękne góry, jezioro). Więcej: http://www.plan4fun.pl/przewodniki/rumunia/miejscowosci/hunedoara/2422
kate89 15:45 | 27.03.2014
szukamy tylko info :) na konkretne łazikowanie po górach nie za bardzo mamy czas (nad czym ubolewam), ponieważ wyjazd musi się zamknąć w max 16 dni
qla13 20:16 | 27.03.2014
Do Serbii mogę polecić pociąg z Czech .W tamtym roku bilet kosztował 600 zł z Czeskiego Cieszyna do Baru w Czarnogórze ,przez Budapeszt ,Belgrad.
kafana 08:50 | 31.03.2014
No nie wiem dla mnie to jakaś masakra cenowa 1200 na 2 osoby wychodzi ( a nie piszesz czy w 1 stronę czy w 2) Za tyle kasy to spokojnie można 2 tyg na miejscu przeżyć.
kafana 08:53 | 31.03.2014
W Serbii komunikacja publiczna jest dobra i w rozsądnej cenie. W przeliczeniu wychodzi podobnie jak w pl więc spokojnie możecie planować pociągi i autobusy jako środki transportu. Na stopa też raczej chętnie zabierają.