Forum dyskusyjne
Paryż czy Monte Carlo
kategoria podróże po świecie
kraj Francja
demondayz 16:57 | 03.09.2013
Jak w temacie, będę w Marsylii 13-26 październik i będę miał jeden weekend (so-nd) dla siebie. Chcę go przeznaczyć na jedno z tych miejsc w temacie, nie byłem ani tu ani tu natomiast w Marsylii już byłem raz 2 tygodnie. Za Paryżem wiadomo, że przemawia wszystko, minusem dla mnie jest to, że jest on "oklepany" i wypadałoby go jednak zaliczyć. Za Monte Carlo przemawia fakt, że jest bliżej, tańszy koszt dojazdu no i też jest totalnie niesamowitym miejscem. Ktoś był w obu miejscach? Co polecicie?
edinburgh30 07:37 | 04.09.2013
Monte jest bardziej egzotyczne, ale Paryż ... sam zobacz - http://wirtualnemapy.pl/foto/album/991/pary%C5%BC-la-d%C3%A9fense/http://wirtualnemapy.pl/foto/album/186/sacr%C3%A9-c%C5%93ur/
zrobiłem w grudniu 2012
Grzesiek_Malinowski 16:09 | 05.09.2013
Byłem tu i tu. Generalnie to chyba bardziej polecałbym Paryż ale.... dwa dni na Paryż to mało....(Paryż to np. Luwr, a to już przynajmniej jeden dzień...). Polecam więc Monte Carlo. Cudowne widoki, ciekawa architektura. Warto poczuć klimat tego miasta. Jest tam też kilka fajnych rzeczy wartych zwiedzenia - np oceanarium. Niemniej jednak Monte Carlo to kosmiczne ceny :-)
edinburgh30 10:14 | 13.04.2014
>Niemniej jednak>Monte Carlo to kosmiczne ceny :-)
no właśnie .... kosmiczne ceny - i to jest dobry argument za Paryżem - jakiś czas temu znalazłem mapkę z knajpkami w których można wypić kawę za 1 euro - Paryż potrafi być przyjaznym dla portfela :)
usunięty/nieznany 18:53 | 15.04.2014
Monte Carlo to naprawdę czarowne miejsce. To przede wszystkim wielki port jachtowy, a w zasadzie kilka zatok wypełnionych po brzegi mniejszymi lub większymi jachtami. Te największe cumują w głównym basenie portowym przy ulicy Basenowej (Route de la Piscine), lub, gdy są za duże, na redzie portu. Obowiązuje zasada, że droższy jacht "wypiera" tańszy, więc miejcie się na baczności ze swoją łódką! Warto zwiedzić cały port i jeśli się trafi, porozmawiać z właścicielami jachtów - często zapraszają na pokład. Warunek jest jeden: musicie być ubrani lepiej od właściciela. Polecam: http://www.plan4fun.pl/przewodniki/monako/miejscowosci/monte-carlo/4505
intopassion12 11:33 | 29.04.2014
Pryż :) zdecydowanie!!http://intopassion.pl/photo-story-one-day-in-paris/
[konto usuniete] 00:21 | 07.07.2016
Nie porównywałabym nieporównywalnego :)
seul 15:43 | 13.07.2016
Jeśli ma się możliwość wydania trochę większej sumy pieniędzy, Monte Cassino powinno być zdecydowanie na szczycie listy. Nie wiem, czy miałem zwyczajnego pecha, ale nie wspominam najlepiej mojej wizyty w Paryżu. Głównie zawiniły tłok, ogólnie nieprzyjemna atmosfera (dużo kręcących się w okolicach turystycznych bezdomnych i innych drobnych złodziejaszków) i generalny... nieporządek. Tyle się mówi o Paryżu, jednak stanem czystości przypomina on mało atrakcyjne miasteczko przemysłowe. :(
[konto usuniete] 15:54 | 13.07.2016
>Jeśli ma się możliwość wydania trochę większej sumy pieniędzy, Monte Cassino powinno>być zdecydowanie na szczycie listy. Nie wiem, czy miałem zwyczajnego pecha, ale nie
>wspominam najlepiej mojej wizyty w Paryżu. Głównie zawiniły tłok, ogólnie
>nieprzyjemna atmosfera (dużo kręcących się w okolicach turystycznych bezdomnych i
>innych drobnych złodziejaszków) i generalny... nieporządek. Tyle się mówi o Paryżu,
>jednak stanem czystości przypomina on mało atrakcyjne miasteczko przemysłowe. :(
Generalnie chodzi o Monte Carlo, czyli Księstwo Monaco (nie włoskie Monte Cassino :))))
Nie da sie porównać z Paryżem, bo to różne bajki.
Szkoda, że masz takie wspomnienia z Paryża, bo to - mimo tłoku - nietuzinkowe miasto.