/ / FRANCJA > Bezpieczeństwo > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bezpieczeństwo

kategoria podróże po świecie

kraj Francja

robin3x2015 dołączył
11.07.2017

robin3x2015 11:18 | 11.07.2017

Czy podróżowanie po Francji jest bezpieczne, zwłaszcza przejazd autostradami nocą. Na stronie ambasady piszą o częstych napadach na samochody w Langwedocji - Roussillon i Lazurowym Wybrzeżu.

Monsoon dołączył
16.01.2017

Monsoon 18:40 | 18.07.2017

Na autostradach to nie wiem, ale w Marsylii trzeba dobrze drzwi zamykać, bo złodzieje podchodzą na czerwonych światłach, otwierają je i zgarniają torebki z przednich siedzeń. Kilka razy jechałam z blabla carem przez Francje nocą i nic się nie działo.
Na pewno w okolicach dworców trzeba bardzo uważać i nie parkuj w quartier sensible czyli niebezpiecznych dzielnicach. Nie chodzi tylko o kradzieże, ale kiedy są protesty to manifestanci lubią podpalać auta. Ogólnie to na południu jest dużo bezrobotnych i agresywnych przybyszów z Afryki i trzeba uważać.szczególnie w rejonie Marsylii. W tym miescie nie obwieszaj sie zlotą biżuterią i uważaj gdzie i kiedy wyciągasz aparat czy telefon, bo czasami podjeżdzają z nożami na skuterach i wyrywają towar, a jak się nie chce oddac to grożą nożem

Pozdrawiam

www.mynameiswind.com

jurekpu dołączył
12.12.2016

jurekpu 09:32 | 19.07.2017

Oglądanie TVP jednak szkodzi. Francja jest wspaniałym krajem i poziom bezpieczeństwa jest podobny do innych sąsiednich krajów tj. moim zdaniem wyższy/porównywalny niż np w Polsce.
Oczywiscie w miastach raczej nalezy mieć zamknięte drzwi w samochodzie, po nocy nie jeżdzić do dziwnych dzielnic na przdmiesciach - ale to przecież klasyka

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 16:00 | 19.07.2017

W Polsce też mam zamknięte drzwi w samochodzie i do niektórych dzielnic nie wybieram się, zwłaszcza w nocy. Mnóstwo życia spędziłam we Francji, nadal często tam bywam. Jest normalnie, również na Południu. W Marsylii też nigdy nie czułam się zagrożona. Nie demonizujmy, to normalny kraj i żyją w nim normalni ludzie. Nie dajcie się zmanipulować mediom, bo w końcu przyjdzie Wam siedzieć w domu i z przerażeniem spoglądać przez okno.

Monsoon dołączył
16.01.2017

Monsoon 17:09 | 20.07.2017

>Oglądanie TVP jednak szkodzi. Francja jest wspaniałym krajem i poziom bezpieczeństwa
>jest podobny do innych sąsiednich krajów tj. moim zdaniem wyższy/porównywalny niż np
>w Polsce.
>Oczywiscie w miastach raczej nalezy mieć zamknięte drzwi w samochodzie, po nocy nie
>jeżdzić do dziwnych dzielnic na przdmiesciach - ale to przecież klasyka

To ciekawe, co piszesz. Żyłam we Francji 3 lata w tym rok w Marsylii, i uwierz, że kilkoro z moich znajomych zostalo napadniętych i obrabowanych w biały dzień. I to w najbardziej turystycznych miejscach, a nie na przedmiesciach.Nie wiem, gdzie Twoim zdaniem jest bezpiecznie we Francji, chyba tylko w małych miasteczkach i na wsi... Pozdrawiam

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 17:51 | 20.07.2017

Miejsca turystyczne są generalnie narażone, zwłaszcza na ataki złodziei. I wszędzie są dzielnice, do których nie należy się zapuszczać. W szczególności nocą. Ja osobiście we Francji czuję się bezpiecznie. A bywam tam naprawdę dużo. Uważam, iż podróżowanie autostradami jest ok, ewentualnie w nocy lepiej nie zatrzymywać się na parkingach leśnych (ale w Polsce też bym się nie zatrzymała). Poza tym, zwyczajna ostrożność, jak wszędzie. Jeśli zaś masz na myśli ewentualne zamachy - tego nie przewidzisz. Nigdzie. Niestety.

Monsoon dołączył
16.01.2017

Monsoon 10:59 | 21.07.2017

Pewnie, że nie można dac się zwariować i jest mało prawdopodobne, że coś sie stanie. Akurat nie zamachy mam na mysli, tylko ogole bezpieczenstwo w duzych miastach. Turystow co najwyzej sie okrada.
Wiadomo jak się nie mieszka w takim miescie tylko w nim bywa to pewnych rzeczy się nie czuje. I nie jest we Francji jak wszedzie, bo nie slyszalam zeby gdzikolwiek w Europie kazano ludziom wysiasc z miejskiego autobusu, zeby wrzucic do niego koktajl molotowa i popatrzec jak sie pali, albo zeby szczyle chodzily po pociagu podmiejskim i rabowaly komu popadnie telefon, czy zeby gangi napadalu w podziemnych parkingach an kobiety i wymuszaly podanie pinu. W miejscowości kolo mnie spalono policjantow z premedytacja kokatjem molotowa. Slyszlas o czyms takim w Polsce? Bo ja nie..

jurekpu dołączył
12.12.2016

jurekpu 11:28 | 21.07.2017

>>Oglądanie TVP jednak szkodzi. Francja jest wspaniałym krajem i poziom
>bezpieczeństwa
>>jest podobny do innych sąsiednich krajów tj. moim zdaniem wyższy/porównywalny niż
>np
>>w Polsce.
>>Oczywiscie w miastach raczej nalezy mieć zamknięte drzwi w samochodzie, po nocy nie
>>jeżdzić do dziwnych dzielnic na przdmiesciach - ale to przecież klasyka
>
>
>To ciekawe, co piszesz. Żyłam we Francji 3 lata w tym rok w Marsylii, i uwierz, że
>kilkoro z moich znajomych zostalo napadniętych i obrabowanych w biały dzień. I to w
>najbardziej turystycznych miejscach, a nie na przedmiesciach.Nie wiem, gdzie Twoim
>zdaniem jest bezpiecznie we Francji, chyba tylko w małych miasteczkach i na wsi...
>Pozdrawiam
>

Co prawda nie mieszkam we Francji na stałe, ale bywam tam i nigdy nic mi złego się nie zdarzyło (no może kilka razy próbowali mnie naciąć sprzedawcy - "kombinując" z wydaniem reszty). Nikt ze znajomych także się nie skarzył na jakieś problemy we Francji.

FunTon dołączył
26.07.2017

FunTon 11:44 | 26.07.2017

nie sądzę żeby było mniej bezpiecznie niż w innych państwach, w miastach turystycznych zawsze jest więcej złodziei, więć trzeba uważać, a chwyt z torebkami na światłach jest znany też w polsce, niestety :/

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl