Forum dyskusyjne
kontrola policji
kategoria podróże po świecie
kraj Francja
dux69 15:08 | 13.12.2013
mialem dziwna kontrole policji.dwoch mezczyzn bez mundurow ,oznakowan podeszlo na czerwonym swietle i jeden pokazal mi na kartonie lub materiale napis ,,policja'' ,zarzadal zjechania na bok i ukazania dokumentow,Czy tak we Francji wyglada kontrola policji?Jeden z tych mezczyzn byl nawet w kasku
Jarek351 08:43 | 30.12.2013
Nie. Ja zawsze spotykałem się z umundurowanymi. Dużo się słyszy o takich oszustach, którzy się podszywają pod policje... Trzeba było zażądać wylegitymowania się. Każdy policjant ma obowiązek wylegitymowania się.PS. niechcący zgłosiłem twój wpis do moderacji (nie to mi się kliknęło). Przepraszam i mam nadzieję że admin zostawi wpis.
blazy 02:21 | 31.12.2013
Tak kiedyś oszukiwali Rumuni w Bukareszcie.Może to też byli Rumuni- zobaczyli samochód z polskimi blachami to chcieli sobie zarobić.
dux69 18:16 | 05.08.2014
troche czasu minelo ale dokoncze historie jak sie skonczyla.Bylismy w sumie w celach handlowych i tak jak pisalem na skrzyzowaniu na czerwonym swietle osoba wkasu z napisem na brystolu flamstrem policja kazala zjechac nam i pokazac dokumenty.Kolega tego nie zrobil tylko zamknal sie i chcial odjechac.W tym czasie osoba wg mnie pochodzenia arabskiego wyciagla jakas palke i uderzajacw przednia szybe zrobila pajeczyne na szybie przedniej a boczna od mojej stony poszla w mak.Odjechalismy przekonani ze byl to napad,Ale nie byl to naprawde byla policja lub jacys ,,pomagacze;; policji.Przekonalismy sie za ,,jakis czas, jak na skrzyzowaniu otworzyly sie drzwi przylozono mi 2 lufy pistoletu do glowy a 3 policjant skul mnie do okna samochodu.Nastepnie sprawdzano mi dokumenty i przeszukiwali mnie centymetr po centymetrze, zawieziono na komisariat ,przykuto do lawki i po 4 godzinach wypuszczono.najbardziej ciekawi mnie to zew akcji bralo udzial okolo 20 policjantow ,4 samochody i iles tam motocykli.Najwieksze zdumienie wywarlo na mnie ze na komisariacie widzialem tzw ,,kolorowych'' z takimi napisami policja na szyi jakby wlasnej roboty i kazdy inny.na drugi dzien poszlismy do konsulatu w paryzu gdzie nam polecono tlumacza dla kolegi ktory musial sie stawic za 2 tygodnie na przesluchanie.Stawil sie oczywiscie i tyle.Ot takja historyjka
ania71 18:54 | 05.08.2014
Ja pewnie tez na widok takiej ręcznie pisanej tabliczki odjechałabym z piskiem opon ,dziwna sytuacja.Mnie jeden raz tylko zatrzymała do kontroli policja we Francji tuż przy granicy z niemcami ale tylko sprawdzili dokumenty i ubezpieczenie i odjechałam.A co z tymi potłuczonymi szybami ?A czy tłumaczyli jakoś to swoje bandyckie zachowanie?
dux69 12:01 | 09.08.2014
Auto bylo kolegi ,mial ubezpieczone szyby to w Polsce sobie wymienil.Ogolnie to nie chciano mu samochodu oddac od razu ,tlumaczac ze dostanie je jak wroci tu za 2 tygodnie z tlumaczem.Ja jednak uparlem sie ze chce swoje rzeczy z samochodu (aparat,plecak itd) i to mnie oddano kluczyk.Wspomne jednak ze kolega jako prowadzacy byl bardzo brutalnie potraktowany ,i wrecz osmieszany lub nawet ponizany prze tych policjantow po cywilnemu ktorzy byli zazwyczaj ,,kolorowi''Policja w umundurowaniu zachowywala nienagannie i nawet zaczela sie dziwic co nas spotakalo i wspolczuc po ,,akcji'' na komisariacie.Co ciekawe konsul w ambasadzie sam nam powiedzial ze po zmroku nie nalezy jezdzic poza centrum Paryza i sam nie wie jak by sie zachowal w tej sytuacji.
Jak sie zglosil po 2 tygodniach z tlumaczem na komisariacie w 5 minut spisano zeznania i twierdzac ze sa brdzo zajeci zakonczono sprawe.