/ / SRI LANKA > kierowca i przewodnik kluczem udanej wyprawy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

kierowca i przewodnik kluczem udanej wyprawy

kategoria tanie podróżowanie

yolandii dołączył
15.12.2013

yolandii 11:47 | 15.12.2013

Witam, 6 grudnia 2013 r. wróciliśmy ze Sri Lanki malowniczej wyspy, nasyconej barwą egzotycznych kolorów. Decyzja wyjazdu była dość spontaniczna. Przeglądając portale internetowe natrafiliśmy na tanie bilety lotnicze i tak się zaczęło... Z uwagi na dość ograniczony budżet oraz jedyne 9 dni jakie mieliśmy na poznanie uroków wyspy, zaczęliśmy poszukiwania informacji: jak tanio się przemieszczać, gdzie nocować, co zwiedzić itp. Analizując zdobyte informacje oczywistym okazało się, że bez wynajęcia kireowcy, nie uda się dotrzeć w tak ograniczonym czasie zarówno do miejsc położonych na północy jak i na południu wyspy. Po kilku godzinach spędzonych w sieci zdobyliśmy namiary bardzo polecanego kierowcy i przewodnika SUNILA http://www.srilanka-tours.eu/. Drogą mailową ustaliliśmy wstępny plan trasy oraz konkretne koszty. Koszty obejmowały: transport w klimatyzowanym samochodzie, nocleg łącznie ze śniadaniem, paliwo, jego wynagrodzenie. Do rozpoczęcia wyprawy potrzebna więc nam była tylko wiza, którą w bezproblemowy sposób otrzymaliśmy za pomocą strony http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Tak rozpoczęła się nasza podróż. Z lotniska odebrał nas mały człowieczek o bardzo ciemnej karnacji i szerokim uśmiechu. Przez całą podróż opowiadał ciekawe historie dotyczące odwiedzanych miejsc, pokazywał lokalne rzemiosło, umożliwił posmakowanie i poznanie regionalnych smaków Sri Lanki. Wspólna podróż i niezwykła życzliwość tego Lankijczyka sprawiła, że na długo zostanie w naszej pamięci... Nasza wyprawa okazała się rewelacyjna, jeżeli ktoś będzie chciał w podobny sposób spędzić urlop serdecznie polecam.... Do zobaczenia ;)
ps. Podaje namiary do Sunila: sunil.driver@gmail.com, tel. 0094776044550

koks726 dołączył
27.12.2013

koks726 19:50 | 27.12.2013

Witam Czy z Sunil mowi po PL czy tylko Angielski pozdrawiam

Reneta75 dołączył
25.12.2013

Reneta75 20:20 | 27.12.2013

Sunil nie mowi po polsku. Chociaz bardzo chce sie uczyc:)
Po angielsku. Z silnym akcentem lankijskim, ale mozna sie przyzwyczaic, a na pewno dogadac:)

yolandii dołączył
15.12.2013

yolandii 21:47 | 27.12.2013

Myślę, że jak ktoś będzie chciał to z pewnością znajdzie sposób na wspólny kontakt hihihi dominują "piszermany" (nie wymawia f jak fisherman) ale stara się mówić bardzo powoli silnie gestykulując ;)

sepjotorr dołączył
08.12.2013

sepjotorr 22:19 | 25.01.2014

yolandii , jakie pieniądze trzeba zapłacić Sunilowi ?
Czy jest to indywidualna sprawa czy też ryczałtowa stawka dzienna ?
bardzo proszę o odpowiedz (najlepiej maila mpczaja@o2.pl z tematem wiadomości SRI LANKA)

POZDRAWIAM / PIOTR

She dołączył
17.02.2014

She 18:38 | 17.02.2014

JA byłam z ekipą 6-osobową w styczniu 2014 , zwiedziliśmy praktycznie każdą część wyspy z tamtejszym przewodnikiem Chamilą. Super, ciepły, sympatyczny gość!
Ustalaliśmy trasę przez internet- wziął pod uwagę to czego nie lubimy ( świątynie - mieliśmy jedną) i wziął pod uwagę to co lubimy. Codziennie byliśmy w innym miejscu. Również podczas pobytu było elastycznie, mogliśmy z czegoś zrezygnować lub coś dołożyć.
Cenowo jest mega tanio! Chamila wiedział gdzie, co kupić. Codziennie jedliśmy świeże owoce, mieliśmy wspaniałe hotele i jego opiekę:)
Mail do niego chamilatours@live.com lub telefon 0094717213484.

Mogę z "ręką na sercu" powierzyć zwiedzanie Sri Lanki z tym przewodnikiem!! Jest odpowiedzialny, wie czego oczekują turyści i potrafi się dopasować. Mówi po angielsku:)
Jak zwiedzać to tylko z przewodnikiem. Maja duże, klimatyzowane auta i przede wszystkim potrafią poruszać się po Sri Lance co nie jest takie proste. Wiem że niektórzy podróżują środkami transportu lokalnego ale w przypadku dużych grup wygodniej wziąć przewodnika bo żeby samemu przemierzyć Sri LAnkę potrzeba by było więcej czasu.W naszej podróży uczestniczyło 5-letnie dziecko co też braliśmy bardzo pod uwagę.

loo dołączył
05.02.2013

loo 23:00 | 17.02.2014

Co rozumiesz pod pojęciem "mega tanio"? Obowiązuje jakaś stawka za dzień czy może wycenił Wam ustaloną wcześniej trasę? Hotele proponował i rezerwował Chamila czy musieliście sami wcześniej polecone przez niego miejsca zarezerwować? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 09:36 | 18.02.2014

Ioo - daj spokój, przecież to ordynarna autoreklama. Ciekawe czy "pióro wspaniałego i megataniego" zainkasowało zwyczajowe 10% upustu od rachunku?
Pozdrawiam.

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 11:42 | 18.02.2014

Pozwolę sobie jeszcze raz zacytować siebie samego - "Dobrych kierowców - przewodników jest "na pęczki" w każdej większej miejscowości (oczywiście są tez "czarne dziury" gdzie panuje monopol - kilka pojazdów na krzyż - lub zmowa cenowa, ale to wyjątki). Moim zdaniem bez sensu jest angażowanie kierowcy przed przybyciem na "miejsce". Lepiej sprawdzić w realu jego umiejętności i stan techniczny pojazdu. Lepiej jest też wynajmować każdorazowo pojazd na poszczególne odcinki lub "dzieło" - mało kto zna dobrze cały kraj i unika się płacenia za przestoje. Ceny uzależnione, co oczywiste, od ilości przejechanych kilometrów - paliwo jest drogie - ON 121-122 R, etylina 92 162-163 R. Cena wynajmu za cały dzień pojazdu z rozsądną ilością km do przejechania powinny wynosić: za duży Tuk - Tuk typu Piaggio 5000-6000 R, samochód osobowy 9000-10000 R, mały mikrobus 12000-13000 R. Dla Tuk - Tuków na popularne odcinki są oficjalne cenniki, więc nikt niech nie wierzy w opowieści "z mchu i paproci", że np. z Galle do Matara pojedzie za 1000R".
Gwoli uzupełnienia - w cenie za wynajm pojazdu, poza ilością kilometrów do przejechania należy wziąść pod uwagę stopień pofałdowania terenu i stan drogi. Oczywistym jest, że najwięcej prób zawyżenia "rachunku" jest w Colombo i okolicach "turystycznych". Z drugiej strony panuje tam największa konkurencja. Targować się do upadłego, ale "na osobności" - tak aby pozostali chętni do świadczenia usługi nie byli świadkami - w grupie istnieje solidarność korporacyjna. Jeżeli za naszą cenę nie chce jechać 3 - 4 kolejnych kierowców tzn. że trochę przesadziliśmy z naszą propozycją. A generalnie polecam korzystać z kolei - oczywiście tam gdzie się da - nawet nadkładając drogi.
Pozdrawiam.

She dołączył
17.02.2014

She 20:27 | 18.02.2014

Chamila wszystko załatwiał - oczywiście można samemu wybrać hotele - on negocjuje na miejscu lepsze ceny niż z Polski np. przez booking.com (sprawdziłam), do samego końca można było wszystko zmieniać. zajął się wszystkim, nasi przyjaciele nam Chamilę polecili. Stawka za dzień nie obowiązuje to zalezy od hotelu - on to wylicza indywidualnie.
- z osobę z dobrymi hotelami, jedzeniem, kierowcą, biletami wstępu, dwoma safari, pociągiem, paliwem,nurkowaniem, pamiątkami, własnymi wydatkami na miejscu ok 2 tyś za 10 dni

podróżnik dołączył
04.02.2007

podróżnik 15:43 | 19.02.2014

jezeli jak mowisz ze 2tys. nie jest drogo

Robi10 dołączył
23.02.2013

Robi10 15:56 | 22.02.2014

Witam ,
Właśnie wróciłem , z mojej drugiej podróży po Sri Lance.
Jak zwykle podróżowałem z moim , myślę ,że mogę już tak powiedzieć przyjacielem.
Jeśli chcecie świetnego kierowce i przewodnika po Sri Lance - polecam z całego serca.

JUDE FERNANDO : judefernando22@yahoo.com tel kom: 0094774205679 .
Jeśli potrzeba więcej informacji piszcie do mnie robert.stosio@onet.pl

Robert

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl