/ / PORTUGALIA > Madera eskapady na lewady > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Madera eskapady na lewady

kategoria tanie podróżowanie

Marzena 40+ dołączył
15.03.2014

Marzena 40+ 22:03 | 15.03.2014

Witam, chciałabym pojechać w okresie sierpień - wrzesień 2014 na Madere. Widzę ze Itaka organizuje takie zorganizowane wycieczki. Szukam drugiej osoby w celu minimalizacji kosztów, jestem ze Szczecina. Czy ktoś był na takiej wycieczce z Itaki? Bede wdzięczna za komentarz ;)

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 18:46 | 16.03.2014

Byłem w styczniu i gorąco polecam Maderę. Wynajmij samochód na miejscu - dojedziesz do większości najpopularniejszych levad. Minusem jest to, że nie wszystkie w ten sposób uda Ci się zrobić (chyba, że 2 x przejdziesz tą samą trasę) Natomiast sporo levad to trasy okrężne np jedna z ładniejszych w okolicy Rabacal.

Miejsca warte zobaczenia i sporo informacji praktycznych znajdziesz na moim blogu:
http://www.wakacjeipodroze.com/itemlist/category/272-madera

Jeśli trafisz na dobrą cenę to będzie to pewnie najtańsza opcja :) Innym rozwiązaniem może być szukanie tanich połączeń z Berlina do np Lizbony (Easy Jet czasami puszcza świetne promocje) i dalej na Maderę z portugalską Satą

Dobre ceny można też często znaleźć z lotem z Berlina, co w przypadku mieszkania w Szczecinie jest najlepszym rozwiązaniem :)

W razie pytań chętnie pomogę.

Marzena 40+ dołączył
15.03.2014

Marzena 40+ 21:44 | 17.03.2014

>Byłem w styczniu i gorąco polecam Maderę. Wynajmij samochód na miejscu - dojedziesz
>do większości najpopularniejszych levad. Minusem jest to, że nie wszystkie w ten
>sposób uda Ci się zrobić (chyba, że 2 x przejdziesz tą samą trasę) Natomiast sporo
>levad to trasy okrężne np jedna z ładniejszych w okolicy Rabacal.
>
>Miejsca warte zobaczenia i sporo informacji praktycznych znajdziesz na moim blogu:
>http://www.wakacjeipodroze.com/itemlist/category/272-madera
>
>Jeśli trafisz na dobrą cenę to będzie to pewnie najtańsza opcja :) Innym rozwiązaniem
>może być szukanie tanich połączeń z Berlina do np Lizbony (Easy Jet czasami puszcza
>świetne promocje) i dalej na Maderę z portugalską Satą
>
>Dobre ceny można też często znaleźć z lotem z Berlina, co w przypadku mieszkania w
>Szczecinie jest najlepszym rozwiązaniem :)
>
>W razie pytań chętnie pomogę.

Witaj Kudik, dzięki za cenne uwagi, ja nastawiłam się na chodzenie po lewadach i wydawało mi się, że w pojedynkę najprostszym i bezpiecznym rozwiązaniem będzie wycieczka zorganizowana, jednakże sprawdzę jeszcze tanie połączenia.
A czy masz orientację, które z lewad są tzw. okrężnymi?

senia dołączył
20.06.2008

senia 20:44 | 16.03.2014

Racja, racja, autko na miejscu i w drogę. Ponoć ta wycieczka z Itaki nie oferuje zbyt wiele, a miejsce gdzie jest hotel nie jest najszczęśliwsze, to opinia mojego kolegi, który był, tylko powtarzam.
Polecam do spania Pensao Astoria w Funchal, przy samej katedrze, www.pensaoastoria.com
cena za 2-os pokój ok. 120 pln ze skromnym śniadaniem. Obiadokolację można zjeść za 5-10 Eur. Madera jest na tyle mała, że wszędzie dojedziesz w jeden dzień. I levady wybierzesz jakie chcesz. Mam super wydawnictwo ze szlakami w j. angielskim, w razie czego służę na priva.

Marzena 40+ dołączył
15.03.2014

Marzena 40+ 21:53 | 17.03.2014

>Racja, racja, autko na miejscu i w drogę. Ponoć ta wycieczka z Itaki nie oferuje zbyt
>wiele, a miejsce gdzie jest hotel nie jest najszczęśliwsze, to opinia mojego kolegi,
>który był, tylko powtarzam.
>Polecam do spania Pensao Astoria w Funchal, przy samej katedrze,
>www.pensaoastoria.com
>cena za 2-os pokój ok. 120 pln ze skromnym śniadaniem. Obiadokolację można zjeść za
>5-10 Eur. Madera jest na tyle mała, że wszędzie dojedziesz w jeden dzień. I levady
>wybierzesz jakie chcesz. Mam super wydawnictwo ze szlakami w j. angielskim, w razie
>czego służę na priva.
>
witaj, dzięki za wskazówki , gdybyś był uprzejmy podesłać mi materiały: michaelin40@wp.pl będę wdzięczna.

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 11:06 | 18.03.2014

Na Pewno levada Rabacal i 25 fontes. Przy Ribeiro Frio są dość krótkie szlaki, którymi można podejść i wrócić.

Jest świetne wydawnictwo po angielsku - można kupić na miejscu lub znaleźć (przynajmniej kiedyś) w wyszukiwarce google książki

- Levadas and Footpaths of Madeira, by Raimundo Quintal
- Madeira: The 50 finest levada and mountain walks - Rother Walking Guide
- Walking in Madeira and Porto Santo - 60 day walks

Polskie przewodniki do łażenia są mało przydatne.

Świetną trasą jest ta na Ponta Sao Lourenco - obowiązkowa. Trasa biegnie tez szczytami z Pico Areiro na Pico Ruivo

Pozdr

Marzena 40+ dołączył
15.03.2014

Marzena 40+ 21:26 | 18.03.2014

>Na Pewno levada Rabacal i 25 fontes. Przy Ribeiro Frio są dość krótkie szlaki,
>którymi można podejść i wrócić.
>
>Jest świetne wydawnictwo po angielsku - można kupić na miejscu lub znaleźć
>(przynajmniej kiedyś) w wyszukiwarce google książki
>
>- Levadas and Footpaths of Madeira, by Raimundo Quintal
>- Madeira: The 50 finest levada and mountain walks - Rother Walking Guide
>- Walking in Madeira and Porto Santo - 60 day walks
>
>Polskie przewodniki do łażenia są mało przydatne.
>
>Świetną trasą jest ta na Ponta Sao Lourenco - obowiązkowa. Trasa biegnie tez
>szczytami z Pico Areiro na Pico Ruivo
>
>Pozdr

Wielki dzięki za pomoc, zorganizuję sobie książki które polecasz i przede wszystkim kupię dobre buty ;)
A Ty w tym roku jaki kraj zdobywasz - jeśli mogę spytać ?

pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl