Forum dyskusyjne
Wakacje w Cancun 1 -15 Listopad
kategoria podróże po świecie
kraj Meksyk
dominiusz30 17:23 | 09.10.2014
WitamWybieram się z żoną do Cancun. Szukam Ludzi którzy też tam zagoszczą w tym terminie.
Prosił bym też o jakieś rady/poomysły na miejsca które treba zobaczyć.
Pozdrawiam
Dominik
radionx 10:03 | 10.10.2014
Co do miejsc, to zależy ile czasu chcesz poświecić na wypady i jak daleko odjechać do cancun. Ale najbliższe topowe miejsca z cancun to będą majańskie ruiny w Chichen Itza plus nieodległa cenota Ik Kil. A wzdłuż wybrzeża Tulum - ruiny na samym brzegu morza przy bajecznych plażach(cudne widoki, ale z ruin wiele już nie zostało). Chichen itza powala na kolana. Czy lubisz zabytki, czy nie i tak naprawdę warto. Pływanie w Ik Kil tez robi duże wrażenie.
albatros 15:18 | 22.10.2014
Jeżeli nie macie jeszcze hotelu w Cancun, to sugeruję poszukać czegoś w Playa del Carmen. niedaleko od lotniska a miasteczko dużo przyjemniejsze niż Cancun.Ppozdro
dominiusz30 16:05 | 22.10.2014
hotel już zarezerwowany. Do Playa del Carmen napewno się przejade tak czy inaczej.Nie wiecie czy warto samochód wyporzyczać ? na trip advisor czytałem opinie bardzo odradzające.
albatros 16:53 | 22.10.2014
A czemu odradzali? Byłem tam w 2012 w cztery osoby i z Playa braliśmy auto na 3 dni. Drogi przyzwoite, bez problemów. Raz nas kontrolowało wojsko, ale obejrzeli paszporty i puścili dalej.
star_y1 17:24 | 22.10.2014
Witam,dwa tygodnie w Meksyku organizowane własnoręcznie przeżyłem w bieżącym roku (2014) w lutym. W Cancun wynająłem małe auto (na lotnisku było najtaniej) na tydzień i pojechałem do Meridy. Po drodze oglądaliśmy to wszystko, co się dało. W Meridzie zatrzymaliśmy się w Hostelu Zocalo, gdzie też sami sobie wszystko organizowaliśmy z wyjątkiem jednodniowej wycieczki z szefem hostelu do kilkunastu miejsc, do których nijak byśmy sami nie trafili. Podpowiedział też nam wiele innych fajnych miejsc, m.in. obłędne cenoty z dala od ludzi.
Po powrocie do Cancun zatrzymaliśmy się w Hotelu Del Sol, przy Puerto Juarez, skąd można popłynąć na Wyspę Majures. Było fantastycznie, bezpiecznie i niedrogo. Polecam samoróbki!
dominiusz30 20:37 | 22.10.2014
Z tym samochodem to ludzie piszą że ciężko sę jeździ a komunikacja publiczna jest tania i dobra. Podobno taksówka na cały dzień może się bardziej opłacać. Troszkę się już zagalopowałem jak kupowałem wakacje i wykupiłem transfer. Sam transfer kosztował 100 funtów, a później zobaczyłem że samochód na 2 tygodnie by mnie ok 200 kosztował...Na wyspe Majures napewno popłyniemy. Słyszałem że to jest bardzo dobre miejsce do nurkowania.
Już się nie moge doczekać...
mono01 22:49 | 22.10.2014
Isla Mujeres pewnikiem piękna ale jeżeli chodzi o nurkowanie to więcej piszą o Cozumel. A gdzie Palenque, San Cristobal- chcesz zobaczyć co oferuje Meksyk ten rzeczywisty? to planuj te miejsca. Jeśli nie chcesz się tłoczyć w masie ludzkiej to Chitzen tylko z samego rana zanim pojawią się tłumy. Nawet przy 2 tyg można sporo zobaczyć jak rozsądnie naszkicujesz trasę, jestem właśnie przy tworzeniu planu na miesięczną podróż a z Jucatanu zamierzam uciekać najprędzej jak to będzie możliwe
radionx 10:05 | 23.10.2014
Ja podawałem te najbliższe, bo tak wynikało z pytania. Pewnie, że warto dorzucić Palenque, San Cristobal de las Casas (najlepiej z wycieczką konną do San Juan Chamula), wodospady Aqua Azul, czy kamienne wodospady. Tylko z Cancun do San Cristobal jest 1000 km, a do Palenque niewiele bliżej. To jak już szaleć, to jeszcze Oaxaca z Monte Alban i Mexico City z wyjazdem do Teotihuacan :)
star_y1 07:42 | 23.10.2014
Jeżdżąc samochodem nie miałem najmniejszych problemów. Drogi dobrze oznakowane, stare miasta, jak Merida mają układ ulic przecinających się pod kątem prostym i tak ponumerowanych, że po kilku minutach jazdy wiedziałem jak to idzie. Jednak samochodem dojedziesz w takie miejsca, do których komunikacją publiczną też pewnie da się dojechać, ale trwa to tak długo, że w dwa tygodnie zobaczysz drobny ułamek tego, co jeżdżąc samodzielnie. A co do kosztów, to dwa tygodnie na Jukatanie kosztowały nas (2 osoby) po ok. 2500 zł (całkowite koszty włącznie z przywiezionymi upominkami i pamiątkami) nie licząc przelotu z Polski. Pewnie można taniej, np. spać w namiocie czy podróżować stopem, ale czy tylko chodzi o to, by zbić koszty do jak najniższych?
dominiusz30 13:20 | 23.10.2014
1000 km samochodem to troszke za dużo. Chciałem połączyć trochę luksusu ze zwiedzaniem bo jednak to będzie nasz miesiąc miodowy. Żona by pewnie mnie zabiła jak by wogóle nie było drinków z parasolkami :). Tak czy inaczej zakładam że tylko wycieczki 1 dniowe wchodzą w rachube, czyli w nocy do hotelu chce wrócić.Troche zarysu mi daliście więc muszę z mapką poplanować co i gdzie zrobić.
Szkoda że nikt z was teraz tam nie jedzie, miło by było rodaków spotkać.
nitkaska 00:37 | 24.10.2014
San Juan Chamula i Oaxaka to miejsca fantastyczne. Poczytaj w necie, praktyki religinjne Majów z tej wioski są absolutnie jedyne w swoim rodzaju. Pamiętaj tylko o absolutnym i bezwzględnym zakazie fotografowania w tamtejszym kościele!!!Jeśli chodzi o Chichen Itza to faktycznie, tylko o 8 rano, kiedy stragany nie są rozstawione, turystów mało i ruiny można podziwić w spokoju. Już od ok 10 tłum jest nieprzebrany i we wszystkich alejkach stoiska z ichniejszą "cepeliadą". Dla mnie wspaniałe było Palenque. Cenota też nisamowita, kąpiel w niej robiła wrażenie!!!
adamgula 11:12 | 12.11.2014
Tak jak autor wątku róweniż wybieram się z małżonką do Meksyku dokładnie Play del Carmen. Termin wyjazdu 28.11-12.12. Mam tym samym pytanie do osób które już były na Jukatanie. Jak jest dokładnie z pogodą w tym okresie. Czytałem, że wieczorem może być chłodno ale w dzień powinno być cieplutko i sucho. Proszę o informację.Pozdrawiam,
radionx 10:41 | 13.11.2014
Ja byłem akurat w listopadzie, tyle że 3 lata temu. Pogoda była jak drut. Ciepło, słonecznie i bez deszczu. Jedynym miejscem z chłodnymi nocami było San Cristobal de las Casas. A na samym Jukatanie upały i wysoka wilgotność.
adamgula 19:26 | 13.11.2014
Dzięki za odpowiedź. Już nie mogę się doczekać wyjazdu :)
dominiusz30 16:01 | 16.11.2014
właśnie wróciłem więc mogę pomóc.nie ma co brać ciepłych rzeczy chyba że do autokarów jak włączą klime na maksa.
Pogoda była ładna ok 30 stopni. Przez 2 tygodnie mieliśmy 1 dzień deszczowy no i ze 3 dni z rana było pochmurno.
Jak byś miał jakieś pytania chętnie pomoge
Pozdrawiam
adamgula 09:29 | 19.11.2014
Dzięki za odpowiedź w temacie Meksyku. Ja jadę w dniach 28.11-12.12 i z tego co widzę na accuweather to sporo tych chmur i deszczu może być i tym się martwię. Urlop będziemy spędzać na Jukatanie może polecisz miejsca, które rzeczywiście warto zwiedzić oraz dobre biura które organizują wycieczki. Czytałem ze mexico entero ma słabe opinie. Zastanawiam się nad mezoameryka
adamgula 11:10 | 19.11.2014
Nie mam żadnej wiadomości :/
niepoprawnapodrozniczka 18:01 | 20.11.2014
star_y1 pisałam do ciebie wiadomość w sprawie hotelu Del Sol do którego się wybieram i porad związanych z pobytem w Cancun.Wybieram się z koleżanką na tydzień do Cancun w grudniu, byłabym wdzięczna za jakiekolwiek rady :)
olnia 22:29 | 29.11.2014
> star_y1 pisałam do ciebie wiadomość w sprawie hotelu Del Sol do którego się wybieram>i porad związanych z pobytem w Cancun.
>
>Wybieram się z koleżanką na tydzień do Cancun w grudniu, byłabym wdzięczna za
>jakiekolwiek rady :)
Czesc.Tez wybieram sie do Meksyku 5.12 i zastanawiam sie nad tym hotele. Kiedy lecisz do Cancun?pozdrawiam Ola