Forum dyskusyjne
Porto
kategoria podróże po świecie
kraj Portugalia
Donmiensko 00:20 | 25.12.2014
Witam, chciałbym wybrac sie do porto w terminie 30.03-05.04.15. Mam pytanie1. czy tyle czasu na zwiedzanie Porto to wystarczajaco , czy za dużo i mam kombinowac coś z podróżą do Lizbony na pare dni?
2. jak wygląda pogoda w Porto w tym okresie?
3. Czy na wielkanoc dzieje się coś wyjątkowego w tym mieście?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi
Magda i Maciek 19:42 | 25.12.2014
My bylismy w maju i pogoda byla calkiem ladna ale cienka kurtka sie przydala bo troche tam wialo,co do czasu to bylismy 4 dni i w zupelnosci to nam wystarczylo.
Donmiensko 20:28 | 25.12.2014
>My bylismy w maju i pogoda byla calkiem ladna ale cienka kurtka sie przydala bo>troche tam wialo,co do czasu to bylismy 4 dni i w zupelnosci to nam wystarczylo.
I jak się podobało?
kajtek86 21:06 | 25.12.2014
Porto ma niesamowity klimat, mi osobiście spodobało się o wiele bardziej niż Lizbona :)na obskoczenie głównych atrakcji tych kilka dni na pewno wystarczy, ale warto zostać tych kilka dni w samym Porto jak chcecie na spokojnie połazić po mieście, zgubić się gdzieś bez mapy w Ribeirze czy popróbować różnych porto w Villa Nova da Gaia :) no i warto dla pięknych widoków wybrać się na chociażby jednodniowy trip wzdłuż doliny rzeki Duoro, najwygodniej autem, ale z Porto można dojechać też pociągiem np. do Peso da Regua :)
a jeśli faktycznie znudzi się Wam w mieście to możecie wybrać się np. do Aveiro, Coimbry, Guimaraes czy Bragi - w okolicy jest sporo ciekawych miejsc, dlatego też ze wzgl. na odległość ja odpuściłabym sobie Lizbonę i zostawiła ją na kolejny raz :)
w tym roku pod koniec kwietnia pogoda była świetna - słonecznie i w okolicach 20kilu st. :)
Donmiensko 15:49 | 05.01.2015
Dobra, ułożyłem już plan tam zwiedzania, ale cały czas myślę nad 1 dniowym wypadem gdzieś za Porto. I co byście mi polecili, czy przejazd do Bragii, do Guimaraes, czy może jakąś wycieczkę statkiem wzdłuż Duro i powrót pociągiem, czy coś zupełnie innego, co będzie najciekawsze ?