/ / CHILE > Chile w kwietniu > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Chile w kwietniu

kategoria podróże po świecie

kraj Chile

lapetite dołączył
02.02.2008

lapetite 16:40 | 02.02.2008

witam, planuję 3 tygodniową wyprawę do Chile w kwietniu. w związku z tym, że to moja pierwsza wyprawa poza kontynet europejski - czekam na wszelkie uwagi: co zobaczyć, jak podróżować. no i najważniejsze - czy kwiecień to dobry miesiąc na Chile?
pozdrawiam

blazy dołączył
20.03.2007

blazy 23:54 | 02.02.2008

Jak na Chile to niezbyt szczęśliwa pora roku. Najciekawsza część tego kraju leży na głębokim południu (Torres del Paine, Isla Navarino, Cierro Castillo, i dalej na północ Pucon), a ponieważ kwiecień to taki nasz październik więc z pogodą może być różnie. Ponadto dzień jest bardzo krótki. Możesz jechać na północ - do Arica, ale to znów za wcześnie, bo tam z kolei sezon jest gdzieś od maja-czerwca. Zastanów się ewentualnie nad innym terminem. Generalnie kwiecień nie jest dobry dla żadnego krajów w Am.płd. - na północy jest (Wenezuela, Kolumbia) jest jeszcze pora deszczowa (lato), na południu - już jesień. Nie mam dobrej propozycji na ten okres.

lapetite dołączył
02.02.2008

lapetite 00:06 | 03.02.2008

dzięki za info. jeśli przełożę to na lipiec - będzie lepiej? później (ze względu) na pracę staje to pod coraz większym znakiem zapytania. planowałam tę podróż w listopadzie 2007, ale niestety odwołano mój urlop. kwiecień po prostu jest dla mnie najpewniejszy. a może inaczej: a jeśli nie Am.Płd. to jakim innym krajem warto się zachłysnąć?

blt dołączył
13.12.2007

blt 08:28 | 03.02.2008

jeśli przełozysz to na lipec, to trafisz na ...zimę. Genealnie południowa częśc ameryki południowej najlepsza jest w ich lato, czyli naszą zime.

lapetite dołączył
02.02.2008

lapetite 10:48 | 03.02.2008

ok, wiem, że w lipcu trafię na zimę. w kwietniu będzie jesień - pytanie tylko czy taka jak nasza czy może jest tam łagodniejsza. patrząc na średnie temperatury w kwietniu to od 15 do 20 stopni w zależności od szerokości geograficznej. to dość wysokie temperatury.

blt dołączył
13.12.2007

blt 14:00 | 03.02.2008

zależy gdzie, to prawda. Patagonia zimna,tam z reszta tropików nigdy nie ma. Ale półocna część Chile może być zupełnie inna. To jednak ze 2 tysiące km różnicy. to tak jak norwegia i grecja.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl