/ / MEKSYK > Cancun i co dalej w 3 tygodnie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Cancun i co dalej w 3 tygodnie

kategoria podróże po świecie

kraj Meksyk

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 15:06 | 22.12.2016

Cześć,

Kupiliśmy ze znajomymi bilety do Cancun lecimy w drugiej połowie sierpnia do końca pierwszego tygodnia września. Czasu jeszcze cała masa, ale chętnie byśmy poznali Wasze opinie co warto zobaczyć i na co ile mniej więcej dni przeznaczyć?
Na pewno nie będziemy chcieli codziennie zwiedzać, pewnie z jakieś 5-6 dni chcielibyśmy poleżeć na plaży :)
Wstępnie oprócz atrakcji Cancun myśleliśmy o przelocie na Kubę? Ewentualnie Gwatemali i Belize? - podobno dosyć drogie bilety.

Będę wdzięczny za wszystkie rady.
Pozdrawiam,

laspal87 dołączył
10.05.2016

laspal87 11:09 | 23.12.2016

Cancun to przede wszystkim olbrzymie hotele, sąsiadujące jeden obok drugiego, dopiero jak się wyjedzie ze strefy hotelowej w stronę Wall Martu to tam jest trochę takiego prawdziwego życia. Na pewno warto się wybrać na Playa Delphines, która jest przepiękna i w niczym nie odbiega Copacabanie, tyle że mniej ludzi na niej niż w Rio. Uważajcie na policję nas chycili dwukrotnie raz jak piliśmy piwo w miejscu publicznym (skasowali 50$ łapówki od łebka), a później gdy przekroczyliśmy prędkość o 11 km (50$). Dyskotek bardzo dużo, do wyboru do koloru od ostrej techniawy po latynoskie rytmy. Dużo knajp z występami Mariachi. Największa dyskoteka to chyba Coco Bongo ale wjazd kosztuje chyba 50$ z tego co opowiadali to bliżej temu miejscu do Kabaretu dużo występów i tego typu rzeczy, niż do zwkłej dyskoteki, co kto lubi, obok Coco Bongo inne dyskoteki. Na Kubę bardzo drogie bilety, nie opłaca się. Do Belize podobno warto do Meridy podobno nie warto, nudne miasto bez jakiejś specjalnej architektury ani klimatu (znajomi byli). Byłem w Chichen Itza, Akulum Tulum i Playa del Carmen, wszędzie warto. Chichen Itza wiadomo piramidy Majów (weźcie krem do opalania bardzo gorąco, a cienia niewiele)robią wrażenie, warto tam kupić pamiątki od miejscowych, wybór olbrzymi od przepięknych koców, ceramiki, indiańskich masek, instrumentów, hamaków, a kończąc na biżuterii. O fajne były jeszcze takie figurki, w które się dmuchało i one naśladowały dźwięki ptaków czy jaguara zależnie od figurki (poza sklepami wszędzie negocjujcie, cena może spaść od 30 do 40%). Jeżeli chodzi o alkohol zdecydowanie najtaniej w Wall Marcie (bezcłówka na lotnisko droga i dużo mniejszy wybór) można też tam kupić pamiątki w większości też wyprodukowane w Meksyku poza jakimiś magnesami bo to z Chin. Tulum wspaniały nie kąpałem się w piękniejszej scenerii, Playa del Carmen dużo bardziej meksykańska od Cancun też piękna plaża, a i na Isle de Mujeres też warto ładnie klimatycznie ale tak na kilka godzin bo póżniej nudy. A jeszcze cenoty warto zobaczyć wystarczy jedną bo wszystkie w miarę podobne a do każdej wstęp jest płatny. Ludzie wszędzie bardzo uprzejmi i mili, czułem się tam bardzo bezpiecznie. Jakbyście coś jeszcze chcieli wiedzieć to piszcie pozdro. A i polecam jeszcze zupę cytrynową pycha ;D

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 15:11 | 23.12.2016

Nawet odliczając tydzień na leniuchowanie, to w pozostałe 2 można jeszcze dużo zobaczyć. Co do plażowania, to okres raczej deszczowy i może na jakiś huragan uda się nawet załapać ;)
Na leniucha, można sam Jukatan: Chichen Itza - super (pomimo tłumów), cenoty, w tym Ik Kil - podobnie, Tulum - warto dla widoków i plaży, bo z ruin niewiele zostało, Merida - nie warto. Gwatemala i Belize - nie wypowiem się.
W dwa tygodnie można za to machnąć wyprawę przez ciekawsze miejsca aż do Mexico City i wrócić do Cancun samolotem. Polecane przeze mnie po drodze (po wcześniejszych atrakcjach Jukatanu): Palenque, San Cristobal de las Casas wraz z wizytą w San Juan Chamula, Hierve el Aqua, Monte Alban, Mexico City z wypadem do Teotihuacan. Przejazdy tam: autobusy dalekobieżne, powrót samolotem.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 15:13 | 23.12.2016

A jeszcze samo Cancun i Playa del Carmen - nie warto.

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 23:34 | 23.12.2016

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Na pewno wszystko weźmiemy pod uwagę przy planowaniu.
A jak mniej więcej czasowo byście rozplanowali te atrakcje ile dni mniej więcej na co powinniśmy poświęcić?
Raczej planowaliśmy spać w różnych miejscach, żeby nie wracać codziennie w to samo.
Jak się porusza po Jukatanie są jakieś busy czy coś w tym stylu?
Macie może jakieś miejsce godne rekomendacji na plażowanie?

Z góry dzięki za pomoc :)

[fb] Anna Kien dołączył
01.03.2016

[fb] Anna Kien 17:24 | 31.01.2017

Podróżować można autobusami ADO, albo Colectivo, fajnie też wynająć samochód. Wu próbowałam wszystkie trzy sposoby lokomocji :-)

tutaj możesz zobaczyć co widziałam, wkrótce pojawią się kolejne wpisy:
http://pieczatki-w-paszporcie.blogspot.com/search/label/Meksyk

ulita_gonzalez dołączył
07.09.2016

ulita_gonzalez 16:41 | 24.01.2017

Loty na Kube bardzo drogie... a promów niestety z Cancun nie ma, mimo iż to tylko 250 km :P Za to Belize i Gwatemala jak najbardziej jest w zasięgu ręki. Jednak sam Jukatan skrywa tyle tajemnic i rzeczy do zrobienia... że jak bylibyście na miesiąc to i tak by Wam brakło czasu!
Polecam szczególnie alternatywną turystykę - nurkowanie w Akumal, cenotes (co to jest i jak tam jest znajdziesz tutaj http://www.aztecas.eu/podroze/karaiby/cenotes-podziemne-karaiby ), jeśli lubicie sporty to na pewno kitesurfing jest mega!

Najlepiej poruszać się po Jukatanie autobusami ADO - wygodnie, szybko i przyjemnie. Oraz przede wszystkim: bezpiecznie :) Można też colectivos, są tańsze, ale za to jeżdżą według rozkładu jazdy: jak pojedzie to będzie ;) Zazwyczaj jeżdżą często, ale parę razy poza sezonem jak liczyłam na colectivos to... zostałam na ulicy i łapałam taksówkę powrotną :P

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to służę poradą, Mieszkałam przez jakiś czas na Jukatanie :)

tyku dołączył
25.02.2007

tyku 22:04 | 24.01.2017

Czesc,

w temacie atrakcji zdecydowanie zgadzam sie z udzielonymi juz tutaj wskazowkami. Jezeli jest Was kilka osob, to moze rozwazcie wynajem samochodu, aby zjechac Jukatan. Jezeli nie bedziecie jezdzic lokalnymi busami, to mysle, ze wyjdzie Was ta opcja taniej i zaoszczedzicie duzo czasu. Polecam wynajem auta w Avis. Mial swego czasu najlepsza oferta (ze wzgledu na ubezpieczenie).
Jezeli moglibyscie choc na chwile wjechac do Gwatemali, to goraco polecam Tikal! Przeprawa z Flores do Palenque troche trwa, ale warto!

Udanej wyprawy!

Pozdrawiam
Sylwia
www.bodychtravellers.com

hipol dołączył
01.02.2008

hipol 14:33 | 29.01.2017

Cześć - tam warto wiele rzeczy ( oprócz wielkomiejskiego Cancun, z którego uciekałam tak szybko jak się da ) - całe południe Mexyku to bajka. Są zabytki z Chichen Itza na czele, cenoty, Isla Mujeres, poza tym Gwatemala i Belize warte są każdego czasu, a nawet oddzielnej podróży. Możliwy dojazd autobusem. Gwatemala jest bardzo różnorodna - Tikal, wulkany, ocean, dżungla, Indianie w lokalnych strojach i żywa niekomercyjna kultura ( tanio ). Belize to 2-ga co do dł. rafa barierowa na świcie ( warto ). Mnie najbardziej interesują: przyroda, góry i zabite dziury i to wszystko można łatwo znaleźć - opisałam podróż Gwatemala/Belize/Honduras/Salwador na blogu
podrozzyciablog.wordpress.com
jeśli chcesz zajrzeć

Aligru dołączył
17.01.2017

Aligru 14:31 | 31.01.2017

Jak byłam w Meksyku to wzorowałam się na tym poradniku i tobie też to polecam zrobić ;) http://wyprawymarzen.pl/plany-podrozy/meksyk-w-13-dni-sladami-majow/

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 12:00 | 26.02.2017

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na pewno jest już jakaś inspiracja do układania planu pod swoje potrzeby :)

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 07:33 | 05.03.2017

wróciłem tydzień temu wiec w miarę świeże informacje mam :)
tu masz mój cały plan podróży http://takemytrip.pl/plan-podrozy-35-meksyk-ameryka - jak by coś było nie jasne to śmiało pytaj :)

serpicco dołączył
01.11.2004

serpicco 12:08 | 05.03.2017

Serwus,
numer jeden - nurkowanie z rurką w cenotach , reweeelacja
numer dwa plaża w Tikal
numer trzy - wszystko zależy od Was
polecam przemieszczanie autobusami dalekobieżnymi - WYGODA i bezpieczeństwo
pozdrawiam życząc wielu wrażeń

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 16:23 | 27.03.2017

Cześć,

Finalnie ułożyliśmy taki plan: Dajcie znać co myślicie, wiem, że na początku trochę jest Cancun, ale czekamy na znajomych, którzy przylatują sporo po nas:
Day number Atraction:
1 Madrid
2 CANCUN
3 Isla Mujeres (chill out on the beach)
4 Isla Mujeres + Cancun chillout
5 Cancun (underwater museum, Xcaret, Tulum (not visiting - only sleeping)
6 Tulum (vistinig), Cenotes, Coba
7 Coba, Valladolid
8 Chichén Itza, Cenotes Ik-Kil, Izamal
9 Izamal, Progreso (chill)
10 Progreso, Celestún, Grutas de Loltún
11 Grutas de Loltún, Campeche, Bacalar
12 Bacalar and this region for chill out
13
14
15 BELIZE - Altum Ha lub Caye
16 BELIZE - Altum Ha lub Caye
17 BELIZE - Lamanai
18 GUATEMALA - Flores
19 GUATEMALA - Tikal
20 Tikal -> BACALAR
21 Bacalar - chill out
22 CANCUN/ MADRID

Z góry dzięki za wszelkie komentarze i uwagi :)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl