Forum dyskusyjne
Senegal Casamance
kategoria podróże po świecie
kraj Senegal
[konto usuniete] 14:00 | 01.01.2017
Był ktoś ostatnio w Senegalu, a konkretnie w regionie Casamance? I może jeszcze dotarł tam z Gambii? :)
Piotr-Krk 15:46 | 16.01.2017
>Był ktoś ostatnio w Senegalu, a konkretnie w regionie Casamance? I może jeszcze>dotarł tam z Gambii? :)
Byłem w grudniu 16/styczniu 17. Trasa: Brikama- Ziguinchor - Bissau - wyspy - Bissau - Ziguinchor - Missira - Soma.
[konto usuniete] 16:29 | 16.01.2017
To super :)Czy bilety na autobus z Gambii do Ziguinchor można kupić bez problemu?
Czy wizę Gwinei Bissau załatwiałeś dopiero w Ziguinchor? Jeśli tak, ile to trwa?
Jak kwestia napiętej sytuacji między Gambią a Senegalem? Czy jest jakikolwiek problem z przekroczeniem granicy?
Z góry dziękuję za wszelkie info :)
[konto usuniete] 22:18 | 19.01.2017
No to już wiem, że w Gambii jest stan wyjątkowy :(
Piotr-Krk 10:40 | 20.11.2018
baobab-ka:>Czy bilety na autobus z Gambii do Ziguinchor można kupić bez problemu?
Nie wiem, czy jest bezpośredni autobus. Wątpię.
Jechałem:
1. taxi Brikama do Seleti w Gwinei (z bag.) - 100 GMD
2. bus do Ziguinchor - 2500 XOF +750 bagaż
3. taxi do Bissau - 2000 XOF + 1000 bagaż
baobab-ka:
>Czy wizę Gwinei Bissau załatwiałeś dopiero w Ziguinchor? Jeśli tak, ile to trwa?
Tak. 20 min. 20000 XOF 1 zdjęcie. Od promu do konsulatu spacerkiem 15 min.
baobab-ka:
>Jak kwestia napiętej sytuacji między Gambią a Senegalem?
O tym, że jest stan wyjątkowy dowiedzieliśmy się po powrocie. Było spoko. Wszyscy czekali na ustąpienie starego prezydenta.
baobab-ka:
> Czy jest jakikolwiek problem z przekroczeniem granicy?
Nie ma. Ale przy powrocie do Gambii chcieli żółte książeczki.
Sorry za opóźnioną odpowiedź, umknęły mi pytania.
[konto usuniete] 23:00 | 21.11.2018
Dziękuję. Na razie senegalskie plany zamieniły się na inny kierunek. Ale to tylko przesunięcie w czasie. Zatem, wskazówki na pewno się przydadzą.
Piotr-Krk 07:33 | 22.11.2018
Od ponad miesiąca są bardzo dobre ceny na Banjul (od 700 zl z PL, od 124 zl z SE). Nie korzystam, bo już tam byłem w GM,SN,GS a dalszy transport jest kosztowny lub długotrwały. Tym niemniej zachęcam wszystkich do odwiedzenia Gambii i Senegalu - bulka z masłem. Gw. Bissau również nie należy do trudnych krajów.
[konto usuniete] 20:50 | 26.11.2018
Piotrze, skąd te loty, o których mówisz? Szukałam w kilku miejscach i najtaniej znalazłam ca 1800pln.
MACmidas 16:42 | 27.11.2018
chetnie bym z explorował, ale za mało doświadczenia, wiec oferuje sie jako ew. towarzystwo