Forum dyskusyjne
2 tygodnie w Tanzanii
kategoria tanie podróżowanie
kraj Tanzania
[fb] Gabriela Sokołowska 19:43 | 23.08.2017
Hej wszystkim!Planuje pobyt w Tanzanii od 6 grudnia do 18 grudnia. Wyjazd niskobudżetowy, spanie w tanich hostelach; cel - wydać jak najmniej, przeżyć przygodę. Przewiduje 1 dzien na safari, jeden dzien trekkingu na Kilimanjaro, zwiedzanie Dar es Salaam i Moshi. Byc moze zahaczymy od Zanzibar. Znalazłam loty za 1270 zł z Londynu +lot do i z Londynu, mniej wiecej za 650 zł. Doliczyć trzeba wizę i szczepionkę na żółta febrę. Jesli ktos chce spędzić na safari wiecej niz jeden dzien lub ma swoj własny pomysł na wycieczkę, moze oczywiscie sie odłączyć i spędzić dzien wedle własnego uznania. Poszukuję osób 20 i 20+. Ale nie mam żadnych większych oporów przed ekipą lub starszymi. Najważniejsze to dobrze sie bawić i wykorzystać ten piekny czas. Serdecznie zapraszam po wiecej informacji i wymianę spostrzeżeń. :)
[fb] Gabriela Sokołowska 23:56 | 23.08.2017
Niestety, nie każdy ma 1600 dolcow w kieszeni i całego miesiąca, zeby sobie pozwolic. Zatem chyba warto zasmakować jakkolwiek, niz wcale? Troche mniej arogancji a wiecej zrozumienia
nitkaska 00:26 | 24.08.2017
taki krótki wypad na Kili jest możliwy, ale na Twoim miejscu jednak rozważyłabym ten pomysł, ponieważ w mojej ocenie nie "dotkniesz" tej góry. Byłam więc wiem co mówię. I choć odwiedziliśmy wioskę wydrążoną w skale, dotarliśmy do wodospadu, to był to zwykła wycieczka. Nie wiem, czy nie lepiej przeznaczyć ten dzień na safari, jeden dzień na safari to zdecydowanie za mało :(No i nie włączałabym do zwiedzania Dar es Salaam, to chyba najbrzydsze miasto jakie widziałam...
To oczywiście moja subiektywna ocena tych puktów Twojego programu.
Wracając do safari, to pamiętaj, że to też koszt niemały, ale warto!!! Generalnie Afryka jest droga :(
Jakby co to mam znakomitego i przyzwoitego cenowo przewodnika z Arushy. Wszystkie info z naszej podróży masz opisane w linku który wklejam na koniec. Masz tam też opisane dwa safari, jednodniowei trzydniowe. W razie czego pisz na priv :)
Pozdrawiam
http://takemytrip.pl/plan-podrozy-4-tanzania-afryka
FankaAfryki 22:01 | 01.04.2018
Hejka. Czy mogę prosić namiar na przewodnika o którym wspominałaś? Wąskim zakresie Ci pomógł? Pozdrawiam.
colcolcol 11:10 | 24.08.2017
> Troche mniej arogancji a wiecej zrozumienia
colcolcol 11:11 | 24.08.2017
Troche mniej arogancji a wiecej zrozumieniaI vice versa :)
Dobrze prawią poprzednicy, szkoda energii na jednodniowy wypad do podnóży Kilimandżaro. Tam jest las, trochę miejscowych domostw i zero widoków. Kilimandżaro lepiej widać z pokoju hotelowego.
Jeden dzień na safari? Do pięknego Ngorongoro jedzie się niemal cały dzień, Tarangire daje tylko przedsmak a Serengeti to już wyprawa na trzy dni minimum.
Proponuję zapomnieć o trekingu na "górę", obejrzeć ją z oddali a pieniądze wydać na safari (Ngoro, Tara.. i Serengeti) Zapomnij o zwiedzaniu miast, to nie są Paryże, Rzymy czy Wenecje. Resztę pieniędzy przeznaczyć na Zanzibar...
Pzdr
nitkaska 21:08 | 24.08.2017
podpisuję sie pod Colcolcolem :)
Lolanthe 20:26 | 29.04.2018
Rozumiem chęć przeżycia przygody lecz warto pomyśleć o bezpieczeństwie i realności pomysłu.
Tanzanii nie zwiedza się tak jak Krakowa, Warszawy, Zakopanego.
Jako turysta płacisz więcej i jesteś narażona na kradzież. Szczególnie w Dar. To bardzo niebezpieczne miasto.
Nie wiem na jakie lotnisko masz przylot w Tanzanii.
Nie ma jednodniowych safari. Nie ma.
Kilimanjaro. W jeden dzień to można zrobić spacer parę metrowy w górę. Z tego co wiem, musisz mieć przewodnika. I dobrze go jest mieć. Można dołączyć do organizowanych grup. Trochę to też kosztuje. Ja nie wchodziłam. Z okna hotelu popatrzyłam sobie na Kili... . Jadąc na safari też widziałam górę.
Za lot z Warszawy do Dar Qatarem płaciłam 1800zł. Nocleg w pobliżu hotelu i następnego dnia lot na lotnisko Kilimandżaro.
Mówisz, że chcesz się tam bawić. Różni ludzie różnie rozumieją "bawić się". Tam trzeba umieć bawić się z umiarem.
Jeśli to znaczy dla Ciebie dyskoteka, alkohol to może warto wybrać się na Majorkę.
Jeśli masz pytania to chętnie odpowiem.
Lolanthe 19:28 | 20.06.2018
Nie zależnie ile kto ma pieniędzy Kilimandżaro ma wysokość prawie 6000. Musisz mieć aklimatyzację.