Forum dyskusyjne
Playa del carmen - styczeń
kategoria podróże po świecie
kraj Meksyk
[fb] Ola Gorczyca 11:39 | 19.12.2017
Witam was wszystkich!na początku stycznia planuje wybrać się do Meksyku w okolice playa del carmen . Czy poradzicie mi czy to dobry okres ? Patrzyłam na pogodę i zapowiadane są deszcze, boje się, że pogoda nie dopisze :(
pozdrawiam
Ola
Fingertom 23:44 | 21.12.2017
deszcz cie przeraza? wolisz 38 w cieniu? deszcze sa cieple i krutkie i dobrze ze sa.
Krzysztof365 16:52 | 17.01.2018
Hej OlaMieszkam w Playa del Carmen już prawie rok - styczeń to jedn z najmniej przyjemnych miesięcy. Pogoda w styczniu to mniej więcej wrzesień w Polsce - wciąż ciepło w dzień, ale noce są zdecydowanie chłodne - 10 minutowy spacer to zimne uszy i nos. Paradoksalnie grudzień i styczeń to szczyt sezonu turystycznego, ceny hoteli i mieszkań 25 -50% w górę. W innych miesiącach jest po prostu za ciepło dla turystów z USA i Kanady, czyli zdecydowanej większości odwiedzających te okolice. Dziś dla przykładu niebo jest całkowicie zachmurzone - jest szaro, ale wciąż ok na jeansy i t-shirt, na plaży wieje zimny wiatr, woda jest zdecydowanie chłodniejsza niż np. w maju. Jednak nie pada - tu w ogóle rzadko pada. Jeśli masz możliwość przełożenia wyjazdu to zdecydowanie polecam choćby marzec lub kwiecień - jest ciepło non-stop, morze jest przyjemniejsze i jest zdecydowanie taniej, jeśli budżet odgrywa jakieś znaczenie. W razie pytań jestem do dyspozycji - pozdrawiam.