/ / TADŻYKISTAN > Co wy na to > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Co wy na to

kategoria podróże po świecie

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 11:11 | 14.08.2018

https://kresy24.pl/tragedia-turystow-w-tadzykistanie-byli-zabijani-nozami-i-toporami/

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 12:55 | 14.08.2018

>https://kresy24.pl/tragedia-turystow-w-tadzykistanie-byli-zabijani-nozami-i-toporami/
Co wy na to:
http://radom.wyborcza.pl/radom/7,48201,23757478,hiszpanskiemu-podroznikowi-zniszczono-rower-radomianie-ruszyli.html

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 13:11 | 14.08.2018

Wyborcza to nie jest zbyt wiarygodne źródło informacji. Co nie zmienia faktu, że w okolicach Radomia nikt nie napadł na pięciu rowerzystów z Hiszpanii i nie uciął im głów za pomocą maczety.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 13:52 | 14.08.2018

A my na to w ten deseń:
W ciągu długiego weekendu w wypadkach ucierpiało 619 osób, a 27 zginęło. Policja zatrzymała także 1862 pijanych kierowców (o ponad 100 więcej niż w 2017 roku). Rzecznik KGP przekazał, że w porównaniu do 2017 roku w 2018 na drogach podczas weekendu z Bożym Ciałem zginęło o 17 osób osób mniej. Doszło też do 503 wypadków.
Jezu, Jezu chrześcijanie po pijaku kasują innych chrześcijan, no chyba że celują w ateistów. Chyba trzeba spierdzielać do Tadżykistanu, tam jedna trochę bezpieczniej.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 14:41 | 16.08.2018

>Wyborcza to nie jest zbyt wiarygodne źródło informacji. Co nie zmienia faktu, że w okolicach Radomia nikt nie napadł na pięciu rowerzystów z Hiszpanii i nie uciął im głów za pomocą maczety.

Skoro o faktach mowa, to opisywanej sytuacji w Tadżykistanie, napastnicy nie używali meczet i nikomu nie obcięli głowy. Po co mieszasz?

Za: https://lenta.ru/news/2018/07/30/taj/
"По словам министра внутренних дел Таджикистана Рамазона Рахимова, после наезда из автомобиля вышли водитель и пассажиры, которые добили туристов с помощью огнестрельного оружия и ножей."

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 15:52 | 16.08.2018

>добили
>туристов с
>помощью
>огнестрельно&
>#1075;о оружия и
>ножей."
>
Rozumiem, że występują niuanse w tłumaczeniu, bowiem z tego co podałeś to "[...] dobili turystów przy pomocy broni maszynowej i noży", OK, nie ma tutaj maczet.
Pytam się dlatego, że po pierwsze;
to portal podróżniczy , na którym wiszą piękne fotki z wycieczek rowerowych po Azji Środkowej, zatem, rozumuję, jest tutaj jakaś wiedza na temat regionu wykraczająca poza te fotki.
Po drugie odpowiedzi w stylu takiej jak pawla.p, troszkę powyżej, świadczą o stanie umysłu (może zbytnio uogólniam) owych turystów i w związku z tym pytanie; - jak nie wyglądać na turystę z zapada.
Po trzecie zatem, czy opisany powyżej grażdanką stan rzeczy jest permanentny, w związku z tym czy w podróż warto się zaopatrzyć w coś ogniomiotającego?

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 17:44 | 16.08.2018

https://wpolityce.pl/swiat/408142-amerykanscy-podroznicy-zabici-przez-islamistow

Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 18:53 | 16.08.2018

No mieli pecha i tyle. Równie dobrze coś podobnego może ci się zdarzyć w Paryżu, Madrycie, czy Londynie. Czemu ma służyć wrzucanie po raz kolejny tej samej informacji?

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 19:12 | 16.08.2018

Opowiadacz, ty aby wyglądać na turystę z zapada musiałbyś cały się przeszczepić. Tak, że bez obaw nikt cie nie weźmie za turystę z zachodu.

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 20:28 | 16.08.2018

To jest informacja o tym samym, z innego źródła, trzecia w tym wątku.

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 20:26 | 16.08.2018

Anim ja ci brat, ani swat, kolego mało sympatyczny, proponuję byś się trochę powstrzymał ze swoimi opiniami. Nie są ciekawe.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 21:24 | 16.08.2018

Ok! konwersacja z tobą, opowiadaczu, przynudzaczu dla mnie też nie jest szczytem marzeń, jednak produkujesz te swoje przemyślenia w takiej ilości, że trudno nawet po omacku się na nie nie natknąć. I chociaż generalnie zwisa mi twoja aktywność, to jednak jestem dosyć wyczulony na próby przemycania na Globa wszelkiego rodzaju ksenofobi, nacjonalizmu, rasizmu, szowinizmu, etc. I gdybyś się nie silił na dowcipność, w czym dobry nie jesteś, to na tym byśmy skończyli.

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 00:38 | 17.08.2018

Słusznie, spadaj.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 00:47 | 17.08.2018

Opowiadacz napisał:
>Rozumiem, że występują niuanse w tłumaczeniu, bowiem z tego co podałeś to "[...] dobili turystów przy pomocy broni maszynowej i noży",

Tam nie ma nic o broni maszynowej. Kolejny przykład mieszania.

>Po trzecie zatem, czy opisany powyżej grażdanką stan rzeczy jest permanentny,

Zacytowany przeze mnie tekst nie jest zapisany grażdanką.
Trudne słowo, prawda?

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 00:58 | 17.08.2018

Zatem wytłumacz, mnie głupiemu, co takiego napisałeś?
Jeden z przedpisaczy napisał o ilości pijanych kierowców w weekend majowy a inny z kolei o pechu. Rozumiem zatem, w nawiązaniu do tytułu, że wy nic na to, bo nic o byłych republikach postradzieckich w środkowej Azji nie wiecie.
OK, przyjmuję to do wiadomości.
Pozdrowienia

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 03:46 | 17.08.2018

Opowiadacz napisał:
>Zatem wytłumacz, mnie głupiemu, co takiego napisałeś?

Nie ja a minister spraw wewnętrznych Tadżykistanu.
W cytacie jest mowa o broni palnej, nie maszynowej.

Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 11:25 | 17.08.2018

> Rozumiem zatem, w nawiązaniu do tytułu, że wy nic na to, bo nic o
>byłych republikach postradzieckich w środkowej Azji nie wiecie.

My nic na to, bo czym innym jest wiedza podróżnicza, a czym innym dyskusja o bandyckim napadzie, który może zdarzyć się wszędzie na świecie. Również w Polsce.

Opowiadacz dołączył
11.07.2018

Opowiadacz 12:53 | 17.08.2018

>My nic na to, bo czym innym jest wiedza podróżnicza, a czym innym dyskusja o bandyckim napadzie, który może zdarzyć się wszędzie na świecie. Również w Polsce.

Dzięki za odpowiedź, w ogóle wszystkim, którzy w rzeczowy sposób zabrali głos w tym wątku.
Z filmiku zamieszczonego w sieci wynika, że to nie był napad tylko brutalne zabójstwo z premedytacją. Nigdy nie słyszałem o tego typu zabójstwie przeprowadzonym w Polsce i nie wierzę, że takie mogłoby się wydarzyć wszędzie.
Zebrałem, tu i ówdzie, trochę informacji na temat i z mojego punktu widzenia uważam wątek za zamknięty.
Wbrew pozorom przyniósł mnóstwo informacji, może niezupełnie na temat, niemniej jednak.
Pozdrowienia

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl