Forum dyskusyjne
Kontrole i odprawy podczas kolejnych pobytów w Izraelu
kategoria podróże po świecie
kraj Izrael
Skonfundowana 10:14 | 29.01.2019
Witajcie! ;)Ledwo co wróciłam z Izraela, a już myślę o ponownych odwiedzinach tego miejsca. W związku z powyższym, od razu w mojej głowie pojawia się jedno, istotne pytanie:
Czy gdy przylecę do kraju po raz kolejny, w odpowiedzi na pytanie, który to mój raz, muszę odpowiadać zgodnie z prawdą? Czy oni mogą to jakoś zweryfikować?
Osoby, które mnie znają uważaj mnie za pacyfistkę, jestem mocno związana z naturą, spokojna i życzliwa, mam w sobie dużo wyrozumiałości i zrozumienia dla ogółu, do tego nie korzystam z używek typu papierosy, alkohol, a tym bardziej narkotyki, jestem wegetarianką. Ale to wiedzą ludzie, którzy mieli okazję pobyć w moim towarzystwie trochę dłużej.
Mam świadomość, że ze względu na stereotypy, mogę być odbierana skrajnie inaczej, podczas pierwszego wrażenia - Mam sporo tatuaży (co prawda wszystkie związane z naturą i napis "Karma" na palcach , ale jednak), krótko ścięte włosy i ogolone boki, jestem drobna, niska i młoda (25 lat), a wyglądam na jeszcze młodszą (zazwyczaj słyszę, że jestem nieletnia) i do tego podróżuje sama...
Opisuje siebie z grubsza dlatego, że podczas powrotnej kontroli (Izrael - Polska) dostałam na paszport naklejkę z 6 stopniem zagrożenia, co w stosunku do mnie, jako człowieka, jest wręcz komiczne, ale wiadomo, że podczas odprawy, nie było mi do śmiechu, kiedy byłam tak szczegółowo przeszukiwania i przepytywana. Oczywiście w moich barażach nie znaleziono nic niepokojącego, tak jak i w moich kolejnych odpowiedziach na pytania.
Naklejki z paszportu już zerwałam, jedynie wizę na osobnej kartce zostawiłam. Także, powracając do pytania, czy aby sobie ułatwić życie i dać poniekąd czystą kartę, mogę udać, przy kolejnym wyjeździe, że w Izraelu jestem po raz pierwszy?
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję wytrwałym za dotrwanie do końca ;),
Paulina.
jaszon 10:32 | 29.01.2019
>Ledwo co wróciłam z Izraela, a już myślę o ponownych odwiedzinach tego miejsca. W>związku z powyższym, od razu w mojej głowie pojawia się jedno, istotne pytanie:
>Czy gdy przylecę do kraju po raz kolejny, w odpowiedzi na pytanie, który to mój raz, muszę odpowiadać zgodnie z prawdą? Czy oni mogą to jakoś zweryfikować?
>
Czy mogą to jakoś zweryfikować? Oczywiście, przecież już mają Ciebie w systemie informatycznym. Przy kolejnej wizycie urzędnik izraelski zobaczy w swoim komputerze kiedy przekraczałaś granicę Izraela. Mówienie nieprawdy w tej sytuacji jest złym pomysłem.
Skonfundowana 12:21 | 29.01.2019
>Czy mogą to jakoś zweryfikować? Oczywiście, przecież już mają Ciebie w systemie
>informatycznym. Przy kolejnej wizycie urzędnik izraelski zobaczy w swoim komputerze
>kiedy przekraczałaś granicę Izraela. Mówienie nieprawdy w tej sytuacji jest złym
>pomysłem.
>
Super, dzięki wielkie za szybką odpowiedź! :) I właśnie tego nie wiedziałam - czy mają jakiś system. Ale skoro tak, to wiadomo, że kłamstwo byłoby najgorszą rzeczą jaką mogłabym zrobić. Jako, że jest to też moje pierwsze doświadczenie z wizami, to czy ja je muszę posiadać? Czy o ile nie chce zatrzymać ich na pamiątkę, to są kompletnie niepotrzebne?
jaszon 13:13 | 29.01.2019
>jaką mogłabym zrobić. Jako, że jest to też moje pierwsze doświadczenie z wizami, to czy ja je muszę posiadać? Czy o ile nie chce zatrzymać ich na pamiątkę, to są kompletnie niepotrzebne?>
już jest tylko na pamiątkę. Wiza - dostałaś ją w formie karteczki papieru - j jest jednorazowa i po opuszczeniu Izraela traci ważność, czyli już nie jest potrzebna i już jest tylko na pamiątką.
Antoni 14:37 | 29.01.2019
Pierwszy raz w Izraelu byłem 10 lat temu i tego już nie mieli w systemie, co znaczy, że obecny działa od kilku lat
bynio 14:46 | 29.01.2019
O święta naiwności. Oczywiście, że jesteś w ich bazie tak jak napisał jaszon. Każdy dostający wizę jest w bazie danego państwa, więc kłamstwo jest bez sensu. Jeżeli nic nie "zmajstrowałaś" na miejscu to tylko liczy się na plus. Czy wiesz, że Izrael jako jedyne państwo na świecie ma dostęp do amerykańskiej bazy Immigration Office ?
Wodniak 19:38 | 29.01.2019
Jeżeli jakiekolwiek państwo prowadzi szczegółową bazę danych na temat osób przekraczających granicę, to właśnie tym państwem będzie Izrael i nigdy nie starałbym się zataić rzeczy, które najprawdopodobniej są w komputerach.A na marginesie: Stany Zjednoczone mają stronę internetową, gdzie każdy może wejść, wbić swoje dane (imię, nazwisko, data urodzenia i numer paszportu) i pojawi się dokładna lista, zawierająca daty i miejsca każdorazowego wjazdu do USA. Co ciekawe, gdy ostatnio przekraczałem granice USA, byłem przekonany, że facet nie przeskanował mojego paszportu-a jednak i ten wjazd był wprowadzony do komputera!