Forum dyskusyjne
Wolny czas w Istamule
kategoria podróże po świecie
kraj Turcja
arturo.sz 12:14 | 07.07.2011
Witam, dzięki za info.Bilety już kupione, będę tam w nocy z 26/27 paź. Czyli mam cały 27 do 18.45. Ale znalazłem coś takiego: http://www.istanbulinhours.com/
Mam tylko nadzieję, że nie jest to żadna ściema.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Będę wdzięczny za opinię.
Pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
bynio 08:49 | 02.07.2011
Eren ma rację, zaraz z metra wychodzisz na szybki tramwaj, który dojeżdża do Sultanahmet. Tramwaj jedzie około 30-40 min. Jak dla mnie max 1 godzina w jedną stronę. Na lotnisku przy wyjściu masz bankomat HSBC to wybierz sobie z niego trochę miejscowej waluty ponieważ za przejazd płacisz lirami i to najlepiej monetami, na które możesz rozmienić banknoty w minimarkecie w podziemiu. Jesteś doświadczony to bez problemu poradzisz sobie. Spróbuję wkleić dzisiaj jakieś zdjęcie Hagia Sophia z fontannami zrobione wieczorem.Zbyszek
zgłoszone do moderacji
eren 19:43 | 01.07.2011
Tak zapytałam kiedy , ja będę od 12.07. Jak masz 18 godzin to 2h na dojazd w dwie strony metrem musisz liczyć.A i prawdopodobnie trzeba będzie wizę turecką wykupić.Udanej wyprawy . powodzeniaeren
zgłoszone do moderacji
arturo.sz 13:02 | 01.07.2011
Prawdopodobnie 27-28 październik, podczas lotu do Delhi będziemy mieli ok. 18 g w Istambule. Co do konkretnego terminu będę wiedział jutro wieczorem, bo wtedy będziemy klepać bilety na loty.
zgłoszone do moderacji
eren 11:13 | 01.07.2011
Właśnie metro, to chciałam napisać Ci wczoraj ale wywaliło mi prąd.Przesiadka na stacji Zeytinburn i wsiadasz na Kabatas do metra. Koszt 1żeton 1.75tl.Kupujesz w automatach. Taxowóka to 50tl czyli prawie 100zl w jedną stronę.W metrze zapowiadają każdą stacje, najlepiej sprawdź sobie w necie mapkę. A kiedy będziesz tam?pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
bynio 23:50 | 30.06.2011
Na Sultanahmet możesz dojechać metrem plus przesiadka na szybkim tramwajem, koszt śmieszny bodajże 2 lub 4 liry, czas dojazdu około 40 min. Hahga Sophia - tak, Cysterny - tak, Niebieski Meczet - taki sobie, PałacTopkapi- taki sobie, atmosfera wieczorem przed Hagia Sophia - wspaniała.Zbyszek
zgłoszone do moderacji
artur.w 22:23 | 30.06.2011
Ad1 - pewnie. Lotnisko daleko jest od centrum, ale taksówką wiele czasu nie stracisz na dojazd (uwaga! bierz tylko "żółte" taksówki). Polecam Sultanahmet wraz z Hagia Sofia i Pałacem Topkapi!Ad2 - tak
zgłoszone do moderacji
arturo.sz 17:05 | 29.06.2011
Witam wszystkich. Będę miał kilkanaście godzin oczekiwania na przesiadkę w Istambule, wobec tego mam 2 pytanka:1. Czy da się wyskoczyć poszwendać trochę po mieście - mam na myśli czas i odległość od lotniska (jak i jaki koszt przejazdu)
2. Czy na taki kilkugodzinny wypad trzeba wykupywać wizę turecką?
Dzięki za wszelkie info
Pozdrawiam
zgłoszone do moderacji