Artykuły i relacje z podróży Globtroterów
Majorka -Palma > HISZPANIA
Andy10 relacje z podróży
Witam w trzeciej czesci podrozy po Majorce , dzisiaj i w kolejnych dniach pokaze Wam kilka interesujacych miejsc tym razem ze stolicy Majorki –Palmy , pokaze centrum miasta, jego zabytki , ale tez nieodlegly zamek Bellever, a takze komercyjne Magaluff oraz ciekawostke Pueblo Espanol miejsce w Palmie , gdzie zbudowano repliki w skali 1:1 najwazniejszych budowli Hiszpanii , zapraszam na spacer po Palmie , Andrzej (Andy10)
Bogactwo krajobrazów oraz łagodny klimat przyciągają na Majorke tlumy turystów i szukających miejsca do zamieszkania zamożnych cudzoziemców. Podczas wakacji na lotnisku w Palma de Mallorca samoloty lądują i startują co minutę. Jak to się dzieje, że ta niewielka, wyspa przyciąga każdego roku około 8 mln turystów ,co ich tu tak ciagnie, jedno jest pewne, dzisiaj turystyka uczyniła z Balearów najzamożniejszą z hiszpańskich prowincji. Na Majorce można znaleźć porośnięte sosnami góry sięgające 1400 m, gorskie jeziora , wodospady, kryształowo czyste gorskie rzeki, pełne ptaków mokradła, lasy dębowe, gaje migdałowe i stare gaje oliwne, urodzajne ogrody warzywne, a także jaskinie przystosowane do zwiedzania . Gory Serra de Tramuntana na północnym zachodzie ktore kryją piękne plaże nad zatokami i głębokie osłonięte doliny. Na wschodnim wybrzezu znajduja sie ciche zatoczki , porośnięte sosnami cyple i średniowieczne miasteczka położone na wzgórzach np Capdepera ktora Wam juz pokazalem.
Dosyc o walorach Majorki juz pisalem w poprzednich czesciach a wiec dzisiaj napisze o kuchni , niektore z tych potraw probowalismy z zona i nadal zyjemy.
Kuchnia majorkanska opiera sie na plodach rolnych i owocach morza z duza iloscia natruralnej oliwy z oliwek , w regionalnym menu znajduja sie nadal dania jednogarnkowe , zupy w ktorych jest wszystko kapusta, wieprzowina lub jagnięcina, kiełbasa, warzywa i cienkie, suszone kromki chleba , konsystencja jest dosyc gesta , na wierzchu znajduje sie cienka warstwa roztopionego zoltego sera , podawane na goraco w glinianym naczyniu (koszt ok 8euro) . Lub mieszanka warzyw, mięsa z drobiu i wieprzowiny, majorkańskiej kaszanki i pasty mięsnej i pikantną, czerwoną papryką , do rarytasow kuchni majorkanskiej nalezy langosta con conejo (homar z królikiem), lomo con col (wieprzowina z kapustą) oraz frito mallorquin (ziemniaki, warzywa i podroby jagnięce lub wieprzowe). Smakoszy ryb zachwyci z pewnością caldereta de pescado ktorego podstawą jest suchy, cienko krojony chleb moczony w wywarze z 7-8 różnych gatunków ryb.
Oczywiscie wszedzie (w setkach barow i restauracyjek nastawionych na masowego klienta) jest obecna kuchnia europejska np. angielskie (fish&chips)-ryba z frytkami czy golonka z kapusta, albo paella (ryz z owocami morza z dodatkami) ale bedac w roznych miejscach Europy smakujemy z zona miejscowe potrawy.
Dosyc o walorach Majorki juz pisalem w poprzednich czesciach a wiec dzisiaj napisze o kuchni , niektore z tych potraw probowalismy z zona i nadal zyjemy.
Kuchnia majorkanska opiera sie na plodach rolnych i owocach morza z duza iloscia natruralnej oliwy z oliwek , w regionalnym menu znajduja sie nadal dania jednogarnkowe , zupy w ktorych jest wszystko kapusta, wieprzowina lub jagnięcina, kiełbasa, warzywa i cienkie, suszone kromki chleba , konsystencja jest dosyc gesta , na wierzchu znajduje sie cienka warstwa roztopionego zoltego sera , podawane na goraco w glinianym naczyniu (koszt ok 8euro) . Lub mieszanka warzyw, mięsa z drobiu i wieprzowiny, majorkańskiej kaszanki i pasty mięsnej i pikantną, czerwoną papryką , do rarytasow kuchni majorkanskiej nalezy langosta con conejo (homar z królikiem), lomo con col (wieprzowina z kapustą) oraz frito mallorquin (ziemniaki, warzywa i podroby jagnięce lub wieprzowe). Smakoszy ryb zachwyci z pewnością caldereta de pescado ktorego podstawą jest suchy, cienko krojony chleb moczony w wywarze z 7-8 różnych gatunków ryb.
Oczywiscie wszedzie (w setkach barow i restauracyjek nastawionych na masowego klienta) jest obecna kuchnia europejska np. angielskie (fish&chips)-ryba z frytkami czy golonka z kapusta, albo paella (ryz z owocami morza z dodatkami) ale bedac w roznych miejscach Europy smakujemy z zona miejscowe potrawy.
Do zalet rodowitych mieszkancow mozna zaliczyc cierpliwosc i tolerancje wobec turystow , rzadko sie zloszcza i wyrazaja niezadowolenia moze to ich sposob na przetrwanie inwazji turystow .Wyspa w swojej dlugiej histotrii przechodzila z rak do rak silniejszych wrogich panstw, nalezala do Kartaginy , Rzymu, byla podbijana przez Wandalów i Wizygotów, Arabów i Hiszpanow .
Dla tych ktorzy nie byli jeszcze na Majorce , polecam wizyte na tej pieknej wyspie ,pozdrawiam Andy10
Dla tych ktorzy nie byli jeszcze na Majorce , polecam wizyte na tej pieknej wyspie ,pozdrawiam Andy10
Dodane komentarze
brak komentarzy
Przydatne adresy
Brak adresów do wyświetlenia.
Inne materiały
Dział Artykuły
Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.
Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.