Forum dyskusyjne
Bangkok-LAOS-Kambodza
kategoria podróże po świecie
kraj Laos
jack 11:19 | 03.08.2012
Witam everybody!Jestem wolny przez 2 miesiace na przelomie 2012/2013 i II-gi miesiąc spedzę w Wietnamie (juz bylem i wiem co i jak), natomiast I-szy poświecilbym na te 3-y, a wlaściwie 2-a (Laos/Kambodza) kraje.
Ogólnie (z blogów) j wiem jak tę trase przebyć: Bangkok> Chiang Khong> splyw do Luang Prabang> Vang Vieng> Vientiene> Siem Reap> Phnom Phen> Saigon, ale może ktoś z Globtroterów ma podobną droge za soba i chetnie usłysze jakieś wskazania, miejsca, których nie można pominąć, ale i takie, które można sobie odpuścic.
Bangkok - Chiang Khong (ale i Vientiene - Siem Reap) to najdluższy odcinek. Dzielić go na jakieś ciekawe (jeśli są) etapy? Czy olać, a za to już w Laosie robic skoki w bok (gdzie?) (bez dowcipów prosze). Lub przeplynąć Tonle Sap Lake bo warto?!
Ja bede improwizowal, rozmawiał z ludzmi spotkanymi na drodze, ale fajnie będzie, jeśli i tu, na Forum uslyszę o pięknych miejscach, które warto/trzeba zobaczyć, a nie odbiegają dramatycznie od ogólnego planu.
To tyle, pozdrawiam, strzałeczka - Jacek
pavep 15:39 | 27.08.2012
Ja zrobiłem odwrotną trasę Bangkok -Siem Reap- Sihankuville- wyspa Koh Rong- Phnom Penh-Vientiene-Vang Vieng - Luang Prabang -Chang Mai - Bangkok 25 dni:)Całkowity koszt 650 USD (bez biletów lotniczych)
jack 10:51 | 01.09.2012
Witaj pavep - no wlasnie - ogladnalem sobie miejsca w ktorych byles, a ktorych nie znalem. Vang Vieng ma skrajne opinie, ale (pisza), pare km za miastem jest juz bez tlumow i pieknie :). Ja chce sie glownie skupic na Laosie, a najwieksze nadzieje mam z plywaniem po rzekach i pokonywaia trasy na lodziach, a widze, ze przez V V tez cos plynie. No jest jeszcze Chang Mai i tez chyba warto! Sihanoukville i plaze bede mial na koniec w Mui Ne w Wietnamie, wiec chyba nie zbocze w bok. Napisz, co bylo fajnym przezyciem, a co mozna sobie darowac. Te 650$ to swietny wynik!! W Wietamie nocowalem po ~12$/noc. W Laosie jest taniej? I to tyle. Pozdro - jack
pavep 11:28 | 03.09.2012
Płynąłem Mekongiem 2 dni z noclegiem , Ni ma już rejsów nocnych bo jest neibiezpiecznie, sam się o tym przekonałem gdy brakło nam benzyny płynęliśmy pod prąd i uderzyliśmy w skałe, Pierwsza łódź z Laung Prabang do Pak Beng, tam spędziliśmy noc na łodzi za darmo :) i stamtad na drugi dzień kolejna wolną łodzią do Ban Houayxay, gdzie jest granica z Tajlandią. W Laosie noclegi nie sa tanie chodź ja trafiłem akurat na nowy rok azjatycki w kwietniu. W kambodży często spałem za 2 USD w dormitory room lub na wyspie u lokalsów, podróżowałem z 3 razy w ciągu nocy autobusem, więc koszt noclegu odpadł. Średnio nocleg w ciągu 25 dni wyszedł mnie 2,75 USD za osobę/ za dobęw grupie 3 osób.Uzupełniał teraz bloga o tej wyprawie
www.pavep.geoblog.pl
zapraszam
pavep 11:30 | 03.09.2012
sorry za błędy ale siedzę w pracy i dyrektor suszy mi dzisiaj głowę;)
jack 13:28 | 04.09.2012
Dziekuje za info. Mam jeszcze jedno pytanie: jak wygladaja te 2-u dniowe lodzie. Sa tam jakies kabiny, spi sie pod- czy na pokladzie, potrzebuje jakas pianke? Pozdrow dyrektora -:)
pavep 14:48 | 04.09.2012
Płyniesz cały dzień, siedzenia porównałbym do lotniczych lub autobusowych, ale jest ich czasem ograniczona liczba jak pasażerów jest więcej niż siedzeń i wtedy obowiązuje zasada, kto pierwszy ten lepszy. Spałem na łodzi za darmo po zgodzie kapitana na tych samych fotelach robiąc sobie łóżko, wszyscy oprócz mojej trójki wyszli na ląd i w miasteczku szukali noclegu:) Polecam jak najbardziej. Rano wstałem, wszedłem do pierwszej lepszej restauracji, spytałem grzecznie z uśmiechem na twarzy i ręcznikiem na plecach czy mogę wziąć prysznic, oczywiście się zgodzili, nawet woda była ciepła. Zjadłem później u nich śniadanie i kupiłem prowiant na kolejny dzień na łodzi Polecam zdecydowanie dwudniowy rejs, Co prawda momentami nużący, ale widoki niesamowite:) Za bilet płaciłem 110 tys Kipów, za 2 bilety w sumie 220 tys kip. 8000 kip - 1 USD, czyli około 14 USD za bilet. fix price!
moni 13 03:13 | 15.09.2012
podruj sobie Vang vieng-rzad zanknal "tubing" i wszystkie bary-zobacz na angielskojezycznych stronach, skonczylo sie....ja mam pytanko: chce sie przedostac z Sapa, przeleciec Laos w dol i do Cambodia do stolicy Cambodia a potem busem na moj ulubiony Otres Bech -czy ktos to zrobil i jak?
pavep 15:45 | 15.09.2012
W kwietniu tego roku jeszcze tubing był otwarty, może zamknęty został na czas pory monsunowej, ponieważ nurt rzeki jest wtedy mocny i moze dochodzić do wypadkówZObacz sobie moją trase na www.pavep.geoblog.pl
muflonpl 00:14 | 08.11.2012
Witam ma ktos jakies swieze info dotyczace Vang Vieng ? zamkniete knajpy,tubing ?
fotodrab 06:26 | 08.11.2012
Bylm w maju tego roku. Monsun jeszcze sie nie zaczal, choc bywaly juz ulewne deszcze. Ludzi znacznie mniej, ale i tak pelno. Wszystkie bary byly otwarte, a ludzi z detkami tez widzialem. Jesli jezdzisz motocyklem, to Vangvieng w zadnym wypadku sobie nie daruj! Okolica jest przepiekna! Zwlaszcza jesli porzyczysz nie skuter ale cos crossowego, to tamtejsze gory i sciezki stoja otworem. Wprawdzie nie po kazdym moscie przejedziesz, bo pare z nich to tylko wiszaca kladka, ale w wiekszosci wypadkow w suchej porze przejedziesz motorem w brod ( tylko zawsze najpierw przejdz nieznany brod, bo widzialem juz motocykliste, ktory nagle zniknal mi z oczu...pod woda :) Caly Laos z reszta tak naprawde dostepny jest wylacznie dla wlasnego srodka komunikacji. Inaczej bedziesz zwiedzac tylko punkty w tym kraju. Na przyklad - bedziesz w Luang Prabang i albo zaplacisz naprawde sporo, by zwiedzic okolice, a i tak, bedzie to tylko pare miejsc, albo znowu wynajmiesz motor. Ja wypozyczylem wiekszy motor na cala trase w Vientiane. Nie jest to zbyt tanie ( za moj placilem ok $40za dzien, lecz jesli jestes sam, to wystarczy Ci mniej, niz 30 za dzien i w wypozyczenie wchodzi rowniez calkowity ubior niezlej klasy), ale warte bylo kazdego centa. Jedziesz, gdzie chcesz, zatrzymujesz sie kiedy chcesz, poznajesz mase ludzi, no i okolice, gdzie nie uswiadczysz turystow stoja nagle otworem. Niestety nie wynajmjesz motocykla "one way".
fotodrab 06:31 | 08.11.2012
shit! "pozyczysz!!!" :) sorki za dziwolaga leksykalnego :)Zapomnialem dodac . Po drugiej stronie rzeki sa spore jaskinie. Gdy tam podjedziesz , znajdziesz bez problemow przewodnika . Sam w zadnym wypadku nie wchodz, bo to labirynty! W jaskiniach zyja najwieksze pajaki , jakie widzialem w zyciu! Niestety sa piekielnie plochliwe i mimo staran nie udalo mi sie zadnego sfocic. Rozstaw nog u najwiekszych z pewnoscia przekraczal 30cm i zdaje sie, ze jest to znacznie wiecej, niz podaje Guiness Book of Records :)
olabubu 06:57 | 16.01.2013
WitamJa mieszkam w Laosie od pół roku i jest sporo miejsc, które warto tu odwiedzić. Zapraszam na swojego bloga :) http://laotanskieopowiesci.blogspot.com/
momo11 21:34 | 16.01.2013
Ja zrobilam trase chiang mai-pai-chiang rai-slow boat-lp-vv-vientaine-4000islands-siem reap(angkor)-phon pen-sihanoukville(otres)-ho chi min (i 50$wiza z Kambodzy do Wietnamu :/)- can tho-rach gia-ha tien-phu quoc islands-saigon-bangkok-i poludnie (ko phangan, koh tao) w 3 mies. I nie pytac o budzet! Ale w Laosie (poza Luang Prabang) noclegi taniocha, w vang vieng guesthouse i na wyspach bungalow za kilka dolarow! W vang vieng jest kilka fajnych jaskin, piekne okolice, blue lagoon! A i oczywiscie piekne wodospady w okolicach luang prabang tylko ze daleko, poznalam super ludzi na lodzi do laosu i razem skrzyknelismy tuk tuka wyszlo nas tanio bo w 8. Generalnie Laos jest tani i piekny, na 4000 wysp mozna wynajac kajaki i/lub rowery ale generalnie miejsce do lezenia na hamaku przed bungalowem z widokiem na rzeke, po 2 dniach sie nudzi:) w siem reap pokoj wzielismy w 3 osoby (3 lozka) za $10 podobnie phon pen.
6kitti5 14:20 | 04.07.2013
hej, ja chciałabym zrobic trasę łodzią: ching khong do luang prabang lub az do siem reap. gdzie mogę znaleśc info ile trwa i jakie sa warunki rejsu.
jacekwazonik3 14:26 | 04.07.2013
ja moge polecic jeszcze www.planujpodroz.pl może tam zespół zajmujacy sie takim planom podroży, coś ciekawego Ci wynajdzie.Jacek
6kitti5 14:33 | 04.07.2013
hm, na wszystkich wątkach jest mi to proponowane, może spróbuję