Forum dyskusyjne
Stambuł
kategoria podróże po świecie
kraj Turcja
WOYTEC 01:27 | 03.05.2013
WitajcieWybieramy się z żoną w sierpniu do Stambułu na 12 dni. Zastanawiam się czy rezerwować hotel w Stambule na cały ten czas, czy będzie możliwość zorganizowania kilkudniowej wycieczki w poza Stambuł.
Będę wdzięczny za sugestie, również jeśli znacie i możecie rekomendować jakiś przyjemny hotel...
Pozdrowienia
paramedic 15:39 | 03.05.2013
Witam. Byłem już kilkukrotnie w Stambule. za każdym razem trafiałem do innego hostelu. Ostatnio był to Alladyn Hostel (musisz poszukac na internecie) byl marzec wiec ceny byly ok bo poza sezonem. Generalnie pokręćcie się po dzielnicy SULTANAHMET dość turystyczne miejsce ale dzieki temu mnóstwo hosteli i guesthausów do wyboru, w niektórych uliczkach jeden na drugim. W racając z tureckiego kurdystanu znów mialem przystanek w stambule i na tej dzielnicy zaczepil mnie jakis facet oferujac nocleg (kwatera prywatna) - z okna widziałem Hagie Sophie a kosztowal mnie chyba 40 zł na noc. Ja osobiście polecam Sultanahmet ale może ma ktoś inne pomysły. Pozdrawiam serdecznie i zazdroszcze - bo wciąż chodzi za mną smak czekoladowej baklavy w jednej z cukierni tego swietnego miasta.
paramedic 15:44 | 03.05.2013
A jeśli chodzi o wycieczki, to polecam dobry przewodnik i samodzielne wypady. Za przemawia znakomity transport autobusowy turcji, autobusy docieraja doslownie wszędzie. to duzy kraj i mozna taka podroż odbyc nocnym autobusem. zoaoszczędzimy nocleg i nie stracimy dnia na dojazdy. z turkami mozna sie bez problemu porozumieć wiec, nic tylko sami zaplanujcie i w drogę. Pozdrawiam.
Travelholick 19:11 | 03.05.2013
A ja polecam hotel Swiss The Bosphorus( sama bylam tam 3 razy !) z wielgachnym , klimatycznym spa:) - hotel jest polozony na samej granicy Azji i Europy- elegancki, komfortowy, piekny. Z okna widzisz most laczacy Europe z Azja , sliczna zatoke Bosforus-cuuudne miejsce!A jesli zamenice sierpen na lipiec to zalapiecie sie na 20 sty juz medzynarodowy Jazz Festival :)Super atmosfera ,bardzo goraco:) Pozdrawiam
WOYTEC 15:07 | 04.05.2013
Dzięki za podpowiedzi.Jedziemy z dwójką dzieci, więc hosteli nie bierzemy pod uwagę... Z kolei Swiss The Bosphorus wygląda przyjemnie ale 350-400 euro za dobę w perspektywie 12 dób to miesięczne wakacje w Tajlandii, Wietnamie etc:)