/ / IZRAEL > Tel Awiw na weekend > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tel Awiw na weekend

kategoria podróże po świecie

kraj Izrael

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 15:23 | 01.03.2015

Hej,
Wybieram się na przedłużony weekend do Tel Awiwu. Proszę o podpowiedzi gdzie dobrze zjeść (ale nie zbankrutować), co warto zobaczyć, jak najtaniej dostać się z lotniska do centrum (ewentualnie ile powinna kosztować taxówka) i gdzie wieczorem się zabawić w rozsądnych granicach cenowych.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 21:54 | 01.03.2015

nie wiem, ile może kosztować taxi. wiem, że trzeba sie targować. Generalnie z lotniska do centrum to jakieś 10 minut pociągiem, każdy Ci powie jak się do pociagu dotrzeć. Na miejscu na pewno trzeba pójść z Tel Avivu promenadą do Jaffy i tam powłóczyć się po tej starej dzielnicy. Tam też na arabskim targu (chyba nazywa się KARMEL) można zjeść. Jest mnóstwo fajnych knajpek. Trzeba zobaczyć najstarszą dzielnicę Tel Avivu - Neve Tzedek i port wybudowany przez Anglików, przerobiony na centrum handlowo -gastronomiczno - rozrywkowe. Tam pewno też będziesz się mógł zabawić wieczorem. Ciekawie wygląda stary dworzec kolejowy, tez przerobiony na centrum gastro-rozr. Są fajne muzea, wystawy. Tel Aviv sam się broni niesamowitą atmosferą. Mają świetny targ staroci z atmosferką, Plac Kedumim z mnóstwem klimatycznych lokali
Jeśli jesteś kontaktowy, to natychmiast zawrzesz jakieś znajomości, bo tam jest pełen młodych, fajnych ludzi łatwo nawiązujących kontakt i bardzo życzliwych, oni Ci powiedzą, gdzie tanio zjeść i się rozerwać.

wernitz61 dołączył
09.06.2014

wernitz61 12:03 | 03.03.2015

Cześć!
Jeśli chcesz mojej rady, to zabierz z Polski jakąś suchą kiełbasę i puszki. Żarcie w Tel-Avivie jest tak ohydne, że nic nie polecam Ci nigdzie. Popatrz tylko, co ludzie mają na talerzach w ogródkach przed restauracjami! Wszystko wygląda, jakby ktoś już to zjadł, przetrawił i wydalił. Nigdy w życiu nie jadłam nigdzie nic tak niesmacznego. Pamiętaj, że tamtejsza kuchnia bazuje na podrobach, flakach itp. Jeśli takie jedzenie lubisz, może Ci zasmakuje...Ja w Jaffie zamówiłam tego ich tradycyjnego ,,pieroga,, z mięsem; wyglądał jak g..., smakował jak g.... i śmierdział jak g.....:-))) Nie dałam rady, musiałam wyrzucić. Ale Tel Aviv jest tak cudowny sam w sobie, otwarty, kolorowy, tolerancyjny, że czeka Cię wspaniały weekend!
Z lotniska najlepiej i najprościej dojechać do centrum kolejką. Nie ma co przepłacać za taxi!
Pozdrawiam!

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 13:32 | 03.03.2015

To nie wiem gdzie jadałeś. Knajpek widziałem mnóstwo i zatrzymaliśmy się w doskonałej, libańskiej restauracji i ledwo wyszedłem stamtąd o własnych siłach ;-)

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 13:01 | 07.03.2015

OK, dzięki za wszelkie wskazówki... z jedzeniem to tak jak wszędzie- albo się trafi albo nie... za tydzień wszystko zweryfikuje :)

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 12:55 | 29.03.2015

wróciliśmy... no i tak- jedzenie faktycznie róznie- zależy jak się trafi :) wizyta w restauracji do której akurat trafiliśmy to niewypał- ceny chore a jedzenie bardzo średnie... dużo smaczniejsze falafele po 7 do 10 szekli na carmel market. A najlepsze (i tanie) jedzenie w bardzo niewyględnych restauracyjkach w bliskiej okolicy Carmel market- wystarczy odejść od głównego deptaka o jedną max dwie przecznice i szukać miejsc gdzie jedzą Telawiwianie ;)

izraelodkuchni dołączył
22.10.2015

izraelodkuchni 16:08 | 23.10.2015

Zapraszam na mojego bloga, niektóre wpisy mogą okazać się pomocne
http://izraelodkuchni.blogspot.co.il/2015/01/najlepszy-hummus-w-izraelu.html
http://izraelodkuchni.blogspot.co.il/2015/02/targ-karmel-shuk-hacarmel.html

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl