/ / NIEMCY > Gdzie na 3-4 dni w Niemczech > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Gdzie na 3-4 dni w Niemczech

kategoria podróże po świecie

kraj Niemcy

pyczki dołączył
17.05.2015

pyczki 20:11 | 17.05.2015

Witam ,
znacie ciekawe miejsca we wschodnich Niemczech ? Do zwiedzenia w 3-4 dni ? Może jakieś ścieżki rowerowe ?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:51 | 17.05.2015

Zależy od środka lokomocji jakim dysponujesz. Mogą być np. Góry Harz (i okoliczne miasteczka takie jak Quedlinburg, czy Goslar), mogą być okolice Drezna (i samo miasto), może być Turyngia (i stare miasta Erfurt, Weimar, Gotha), zależy co lubisz

pyczki dołączył
17.05.2015

pyczki 20:53 | 17.05.2015

Dysponujemy autem z rowerami na dachu.

to ja dołączył
09.02.2015

to ja 20:56 | 17.05.2015

wyspa Rugia - w sam raz na rower.

pyczki dołączył
17.05.2015

pyczki 21:05 | 17.05.2015

Rzeczywiście piękne miejsce,ale może coś w Brandenburgii znacie ?

janusz44 dołączył
13.02.2013

janusz44 22:43 | 17.05.2015

We wschodnich Niemczech najlepiej jeździ się rowerem w północnej części w tzw. Pomorzu Przednim. Są tam dobre trasy rowerowe i baza noclegowa. Ze Świnoujścia kieruj się do miasta Volgast jadąc wzdłuż wybrzeża bałtyckiego mijasz ośrodki wypoczynkowe i campingi, a od Volgastu kieruj się do Greifswald zwracając przedtem uwagę na piękną ścieżkę rowerową, którą dotrzesz do samego Greifswaldu. Potem kierunek na Stralsund, ale w Reinbergu skręcasz w prawo do campingu w Stahlbrode na nocleg. Po noclegu w Stahlbrode, namiot zasunięty zostawiasz na campingu i bezpłatnym promem przeprawiasz się na wyspę Rugia, kierując się szosą ku Ostseebad Selin, Ostseebad Binz /kurorty nadbałtyckie/ i dalej do Sassnitz, gdzie są te słynne bielejące się klify. Z Sassnitz kierujesz się tak, aby Rugię w miarę objechać wzdłuż brzegu /trudna to droga/, albo kierujesz się spowrotem na prom, jadąc przez Bergen i bacząc gdzie należy skręcić do miasteczka Garz i Zudar, skąd do promu jest bardzo blisko. Ostatni prom odpływa dość późno....chyba o 22:30, o ile sobie przypominam i trafiasz do campingu, gdzie zostawiłeś namiot. Ja objechałem Rugię w jeden dzień...aha i na Rugii dodatkowo zwiedziłem historyczne miasto Putbus, gdzie w parku spacerują renifery. Skansen jest tam i łatwo tam trafić. Ze Stahlbrode kierowałem się do Stralsundu skąd wybrzeżem do Rostocku. Potem powrót prawie tą samą drogą do Greifswaldu, ale kierowałem się do ładnego miasteczka Anklam - krótkim pobycie w tym miasteczku i do pobliskiego Murchin na camping. Z Murchin nie kierowałem się już do Anklam, ale już do Świnoujścia. Tak to wygląda wędrówka po wschodniej części Niemiec, którą kilkakrotnie odbyłem. Powodzenia i pozdrawiam.

pyczki dołączył
17.05.2015

pyczki 22:47 | 17.05.2015

Rewelacyjny opis. Bardzo dziękuję.

ngobs dołączył
29.09.2016

ngobs 12:08 | 29.09.2016

Proponuje zajrzeć do Monachium. Miasto inne niż wszystkie.

tutaj podpowiedź najlepszych atrakcji

http://mazuryairport.pl/a_dlaczego-warto-poleciec-do-monachium-_26.html

manni dołączył
24.06.2011

manni 13:15 | 29.09.2016

Jeśli na rower to proponuję trasę z Pragi do Dresna i dalej Miśnia. Wzdłuż Elby po obu stronach rzeki ścieżki rowerowe, baza noclegowa i gastronomiczna. Trasa piękna widokowo. Ale tu samochód będzie zbędny.
Jeśli pobyt stacjonarny w Brandenburgii ciekawe tereny to Spreewald. Obszar poprzecinany kanałami, na miejscu wypożyczalnie kajaków, wycieczki barkami, łowiska dla wędkarzy no i ścieżki rowerowe. Spreewald jest parkiem krajobrazowym.
Jeśli szukasz ścieżek połączonych z kąpieliskami to względnie blisko polskiej granicy jest Senftenberg (Brandenburgia) gdzie Niemcy budują sobie nowe Mazury. Wyrobiska po kopalniach węgla brunatnego wypełniono wodą połączono kanałami, wybudowano port jachtowy, dookoła liczne campingi o różnym poziomie cenowym. Od pięciogwiazdkowego luksusowego po prawie dzikie pola namiotowe. Widokowo oczywiście nie umywa się to do Mazur ale i tak podczas ciepłej pogody można ciekawie spędzić kilka dni.
Trochę dalej kraina jezior od Poczdamu do miasta Brandenburg. No i oczywiście Berlin. Też ma swój klimat.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl