/ / NIEMCY > 3 dni w Berlinie- co jest warte zobaczenia > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

3 dni w Berlinie- co jest warte zobaczenia

kategoria podróże po świecie

kraj Niemcy

maga_marghe dołączył
07.10.2012

maga_marghe 12:17 | 13.10.2012

Witam :-)
Za 2 tyg.wybieram się do Berlina.
Nocleg planuje przy Hardenbergstrasse i mam nadzieję poruszać się metrem ( choć nie znam jeszcze cen ? )
Pytanie do Was:
Co warto zobaczyć poza Palacem Charlottenburg ( Schloss ) i Ku'damm ? bo to będę mieć najbliżej ;-)
Myślalam oczywiście o Unter den Linden i Alexanderplatz ( głownie ze wzgledu na Akwarium )...Co myslicie ?

AdriG dołączył
13.07.2011

AdriG 02:16 | 19.10.2012

Większość zabytków znajduje się we wschodniej części Berlina. Jak lubisz muzea, to na samą Museumsinsel będziesz potrzebowała jeden dzień, drugi dzień możesz spędzić w trójkącie Alexanderplatz, Reichstag i Checkpoint Charlie. Trzeci dzień okolice Kudamu i Charlottenburg. Trasę po Berlinie Wschodnim opisałam na moim blogu http://www.just-a-travel.com/spacer-po-berlinie/

Pozdrawiam
Adri z http://www.just-a-travel.com/

marta dołączył
07.12.2009

marta 21:27 | 19.10.2012

Odnośnie metra to bilet całodniowy kosztuje ok 6-7 euro.

AnnaKot01 dołączył
17.10.2012

AnnaKot01 23:55 | 19.10.2012

Cześć, oczywiście Charlotteburg i Ku`Damm jak najbardziej. Warto też wstąpić do centrum handlowego Europa Center, gdzie na parterze znajduje się atrakcja - zegar wodny. Nieopodal Ku`Damm przy Carmerstraße 9 knajpka z fantastycznym jedzeniem - można zjeść typowo niemieckie potrawy. Knajpka może nie wygląda ciekawie, ale warto! Nazwa to Dicke Wirtin :) Kolejno oczywiście Brama Brandenburska - obok bramy info turystyczne, gdzie można pobrać bezpłatne plany miasta. Niedaleko bramy też Pomnik Ofiar Holokaustu z podziemnym centrum informacyjnym, gdzie w 4 salach przedstawiono ofiary i miejsca zagłady. Jeśli lubisz historię II wojny swiatowej to polecam! Obok bramy też Reichstag z zewnątrz, bo na zwiedzanie to trzeba się zgłaszać przez internet chyba z miesięcznym wyprzedzeniem, więc już możesz nie zdążyć ze zgłoszeniem na zwiedzanie wewnątrz. Warto od bramy iść ulicą Strasse des 17. Juni w kierunku kolumny zwycięstwa mijając po prawej stronie pomnik sowiecki oraz po obu stronach duży park. Idąc "Unter..." dojdziesz do Museuminsel, obok warta zobaczenia katedra Berliner Dom. Wstęp do wewnątrz bezpłatny, chyba, że chcesz na wieżę widokową, wtedy pobierają opłatę ok. 2 Eu. Oczywiście Alexa też trzeba "zaliczyć", obok wieża telewizyjna - warto wjechać, świetna panorama na Berlin, ale pod warunkiem dobrej pogody i przejrzystości. Na górze ciekawa restauracja, która obraca się wokół własnej osi. Checkpoint Charlie jak najbardziej! W pobliżu bezpłatna wystawa na "wolnym powietrzu", jak również Haus am Chechpoint Charlie. Wstęp chyba 12 Eu. Na wprost "Mac", gdzie przy okazji można zjeść. Polecem też Potsdamer Platz z Sony Center (centrum handlowe), ale Sony koniecznie wieczorem, gdy jest fajnie podświetlone - to warto zobaczyć choćby z zewnątrz. Znajduje się tam ciekawe okno wystawowe nieistniejącego już hotelu, ktore jest fajnie podświetlone.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 10:40 | 28.10.2012

Ostatnio byłem w Berlinie, wstęp do katedry był płatny, nie pamiętam ile, raczej do przeżycia. Polecam również najdłuższy zachowany fragment muru berlińskiego przy dawnej siedzibie Gestapo (na ruinach jest ciekawe muzeum). Ostatnio sporo zabytków (szczególnie przy Unter den Linden jest odnawianych i w rusztowaniach, podobnie jak kościół Pamięci Cesarza Wilhelma (ten w dawnym Berlinie Zachodnim)

AnnaKot01 dołączył
17.10.2012

AnnaKot01 00:02 | 20.10.2012

No i pozostałości muru przy Bernauer Str. 119, gdzie znajduje się też centrum informacji o Murze Berlińskiem. Wstęp bezpłatny, fajne foty, ciekawe dokumenty, wyświetlany film, jak budowano mur. Na tej samej ulicy po przeciwnej stronie zrekonstruowany kościół, który został wyburzony podczas budowy muru, pozostały z tamtego czasu dzwony kościelne. Mając 3 dni nie zwiedzałabym innych muzeów, bo na nie po prostu potrzeba dużo czasu. Lepiej zobaczyć więcej na "wolnym powietrzu", pooglądać Berlin spacerując. Chyba, że będzie paskudna pogoda i trzeba się będzie "schować" to warto na Museuminsel do Muzeum Egipskiego. Świetna jest też Neue Nationalgalerie przy Potsdamer Str. ze sztuką współczesną. Udanej wyprawy!

maga_marghe dołączył
07.10.2012

maga_marghe 00:28 | 28.10.2012

wow !! Anna..jestem wdzięczna za szczegółowy opis ! Nie przepadam za ścianami muzealnymi więc Twoje rady bardzo mi się przydadzą. Dzięki :-)

maga_marghe dołączył
07.10.2012

maga_marghe 00:30 | 28.10.2012

Dziękuję za wszystkie informacje...widzę, że z Wami nie zginę ;-) Pozdrawiam!

AnnaKot01 dołączył
17.10.2012

AnnaKot01 20:07 | 29.10.2012

Nie ma za co, jeśli tylko mogłam pomóc... :) Życzę udanej wyprawy!

pilot22 dołączył
04.11.2012

pilot22 10:42 | 04.11.2012

Witam,ja mam pytanie trochę z innej beczki czy ktoś ma może namiary na kwatery prywatne w Berlinie na tyle blisko centrum żeby poruszać się pieszo?Czasem korzystamy z hostelworld ale póki co najlepiej nam się sprawdzały pokoje u osób prywatnych.Planujemy wypad na 4 dni może nawet jeszcze jesienią.Będę wdzięczny za pomoc.Mogę się odwdzięczyć informacjami o Pradze,Wilnie i Paryżu.Pozdrawiam.Bartek.

tila2000 dołączył
29.06.2013

tila2000 16:09 | 10.08.2013

Reichstag- można wejść na szczyt kopuly ale trzeba wcześniej zarezerwować- on-line lub na miejscu-ale są kolejki. Polecam dzielnicę emigrantów, mur i świetne muzeum terroru-dla interesujących się III Rzeszą. Absolutnie świetne jest muzeum pergamońskie- bilet kosztuje około 80 / 40 zlotych za wszstkie muzea na wyspie. Jeżeli macie czas warto wybrać się do Poczdamu i zobaczyć kompleks pałacowy nam zajeło to pół dnia, dojechaliśmy kolejką. Na mnie zrobił wrażenie Potzdamer platz wieczorem z kompleksem Sony'ego.Ceny komunikacji są spore- jeden przejazd 2 euro. My kupowaliśmy całodniowy bilet bo mieszkaliśmy na Kempingu kolo Grunau i wydawalismy dziennie 6,5 euro. Fajnym pomysłem może być poruszanie się na rowerach bo jest tam mnóstwo ścieżek rowerowych, a miasto jest przyjazne rowerom.

intopassion12 dołączył
23.04.2014

intopassion12 11:47 | 15.05.2014

Polecam wystawę w galerii Camera Work :)

http://intopassion.pl/patrick-demarchelier-wystawa-w-berlinie/

Calineczka21 dołączył
30.07.2014

Calineczka21 09:43 | 10.12.2014

Warto zwiedzić także muzeum pergamonu. Fajna sprawa.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl