Forum dyskusyjne
Wyprawa na Madagaskar -ok 1mies - jesień-zima
kategoria podróże po świecie
kraj Madagaskar
jarek1 12:02 | 27.04.2012
Poszukuję chętnego do podróży na Madagaskar ok wrzesień - grudzień 2012- Koniecznie pasjonata przyrody. Tematy które mnie interesują na stronie:http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id=973356&type=album&add1=jarek2011. (Dobrze gdyby zainteresowania kompana byłe podobne). Pod uwagę biorę namiot lub tanie hotele. Trzykrotnie biwakowałem w dorzeczu Amazonki. Wskazany język angielski. Szczegóły pod nr tel 713282081 lub 501409333 -Jarek - Wrocław
tambywalcowa 16:25 | 29.04.2012
Czy pod uwagę bierzesz więcej osób czy tylko jednego kompana? Bo wspomniałam o Twojej ofercie przyjaciółce i z mężem by się pisali. Pewnie będą się kontaktować.
jarek1 18:36 | 03.05.2012
Myślę, że to może być więcej osób. Sprawa składu jest otwarta.
swift 19:28 | 03.05.2012
Samodzielna, przyrodnicza wyprawa na Madagascar lub do innego kraju Afryki to szansa na zaliczenie 10 % tamtejszych gatunków ptaków, ssaków,owadów , kameleonów itp. A chodzi chyba o to, żeby zobaczyć jak najwięcej - prawie 100%. I na pewno wydacie tyle kasy co z organizyjąc wyprawę z lokalnym guidem. Wiem co piszę, bo w ten sposób zaliczyłem prawie wszystko w Kamerunie, Ugandzie, Kenii, Etiopii, Senegalu itp.Wyprawa na 3 tygodnie na Madagaskarze : wszystkie rezerwaty, noclegi, wyżywienie, transport, przyrodnicy-przewodnicy i raczej wszystkie gatunki ptaków i pozostałych za 2000 euro to chyba dobra cena.
Organizujemy wyprawę w lutym lub marcu jak nie wypali Namibia.
Artur z Wrocławia
blazy 21:33 | 03.05.2012
Co do języka - to na Madagaskarze raczej tylko francuski!!!
jarek1 16:01 | 05.05.2012
Francuski znam w stopniu wystarczającym natomiast angielskiego nie bardzo a mógłby się przydać po drodze :-)
Smok-1 16:44 | 05.05.2012
Swift, tutaj bym się z Tobą nie zgodził. Samodzielnie też sporo zobaczysz, wprawdzie moja Czarna Afryka to zaledwie Etiopia, ale przyrodniczo było jak najbardziej ok. Np. w Simien widziałem wilka simieńskiego, a to ponoć duża rzadkość ... Poza tym w większości rezerwatów (Parków Narodowych) afrykańskich i tak dostajesz obowiązkowego przewodnika, który dba, żebyś zobaczył jak najwięcej, więc samodzielność jest ograniczona do podróży pomiędzy... Pozdrawiam
jarek1 19:24 | 05.05.2012
Dzięki za ten komentarz. Też to zauważyłem. Podróżowałem w dorzeczu Amazonki tylko z córką i widzieliśmy rzeczy o których przewodnicy nawet nie słyszeli. Oczywiście oni znają teren najlepiej. I jeszcze jedno: przeraża mnie wizja"zaliczania" kolejnych obiektów z wycieczką.
swift 21:53 | 05.05.2012
Jarek i Smok ! Jaka wycieczka i jakie zaliczanie obiektów. Nasze wyprawy to wyprawy przyrodnicze. A profesjonalny guide jest wynajęty po to, żeby nas dowoził w najlepsze miejsca i pomagał wabić czy ewentualnie tropić najrzadsze gatunki. W Etiopii widziałem wszystkie 36 endemicznych gatunków ptaków i ponad 500 innych. Kaberu lub wilka siemeńskiego - jak go nazywasz - obserwowałem po kilka godzin dziennie, jak poluje czy wychowuje młode. Nie wspomnę o niezliczonych gatunkach motyli i innych owadów. Oglądamy przyrodę i buszujemy po lasach, bagnach i górach od rana do zachodu słońca. Mam to wszystko na zdjęciach, które ukazały się w wielu ksiązkach i publikacjach, Zresztą nasza grupa - otwarta dla wszystkich - to najlepsi znawcy fauny Afryki w Polsce. I jeszcze jedno - Madagascar jest wycięty w pień. Po lasach zostały wspomnienia. A na zwierzęta czyli ptaki, lemury, kameleony i owady jezdzi sie , płynie lub lata do pozostawionych pod opieką państwa parków narodowych, do których nie wjedzie zwykły turysta bez guida, Życzę powodzenia i zobaczenia choć jednego rezerwatu
jarek1 22:55 | 05.05.2012
Arturze, wysłałem do Ciebie maila. Czy adres jest aktualny? Jeśli nie to odezwij się jakoś. Pogadamy o szczegółach
hubertkamila 19:01 | 21.01.2013
Artur może coś więcej o wyprawie na Madagaskar jestem zainteresowany,
spokoloko 11:14 | 30.01.2013
Arturze,a mógłbys nieco więcej napisać o Waszej grupie i wyprawach?
jakaś strona?
czy to komercyjne przedsięwzięcie czy na zasadach każdy płaci za siebie?
pozdrawiam
Jacek