/ / MADAGASKAR > Madagaskar na 10 dni > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Madagaskar na 10 dni

kategoria podróże po świecie

magda.k dołączył
03.11.2006

magda.k 19:33 | 11.09.2015

Zastanawiam się nad 10 dniowym wyjazdem na Madagaskar w styczniu wraz z koleżankami.
Chciałybyśmy pozwiedzać , ale też odpocząć 3 - 4 dni na plaży . Możecie nam doradzić którą cześć wyspy powinnyśmy wybrać ?

miejska dołączył
26.12.2008

miejska 19:41 | 15.09.2015

To będzie druga próba odpowiedzi. Pierwszą, wczorajszą wywaliło w kosmos.

Otóż, twierdzę, że każdy, dowolnie wybrany region Madagaskaru jest dość dobry na tak krótką wizytę.
Zacznę od mojego faworyta - Parku Narodowego ISALO, a potem do Toliary i plażyng w Ifaty.

II. Rejs Tsiribihiną, Tsingy de Bemaraha i plaża w Morondavie.

III. Park Narodowy Mantadia, potem przez Toamasinę do Soaniera Ivongo i rejs na przecudnej urody Nosy Boraha i Ile aux Natte

IV. Lot na Nosy Be

Myślę, że każda inna część Madagaskaru jest do rozplanowania pod Twoje oczekiwania i potrzeby. Łatwiej byłoby coś zasugerować gdybyś opisała czego się spodziewasz mówiąc " pozwiedzać".

magda.k dołączył
03.11.2006

magda.k 21:00 | 15.09.2015

Nie wiem czego się spodziewć ? po ubiegłych samowolnych wakacjach na Zanzibarze wiem , że nic nie jest takie jak sobie wyobrażamy. Prysznic nie oznacza wody ,a snurkowanie podziwianie rybek , tylko walkę o przetrwanie i z falami . A tak na poważnie.
Chciała bym nacieszyć oczy przyrodą , pogłaskać lemura jak się da i zobaczyć baobaby. A potem przez pięć dni podglądać tubylców i leżeć na plaży w jakimś skromnym hotelu . Ile czasu zajmie mi dotarcie z Tany do Parki Isalo ? i czym ? pozdrawiam i dziękuje

miejska dołączył
26.12.2008

miejska 19:00 | 16.09.2015

O jak ładnie napisałaś...."nacieszyć oczy przyrodą" miód na moje serce.

Tym bardziej zachęcam Cię do zdobycia Isalo, bowiem tam masz wszystko - lemura brązowego, który mnie zrobił przegląd w bagażu podręcznym, nieziemskiej urody fly catchers, gadające skały, wąwóz, strumień, unikatową roślinność, baseny - jednym słowem w s z y s t k o co oko cieszy.

Z Antananarivo to ponad 700 km. rozsądnie jest rozplanować tę trasę na dwa dni. Ale oczywiście, bardzo wczesna pobudka i cały dzień w samochodzie ( droga asfaltowa i jak na madagaskarskie warunki nienajgorsza) i można dojechać w 1 dzień.
Teoretycznie masz wybór jak tam się dostać.
Jeżdżą na tej trasie taxi brousses.
Innym, wygodniejszym, ale też droższym sposobem jest wynajęcie samochodu wraz z kierowcą ( mam sprawdzone namiary).
Na miejscu trzeba znaleźć przewodnika, który poprowadzi ekipę przez ten cud natury.
Jeśli dobrze pamiętam, można wykupić dwudniowy trekking z noclegiem na terenie parku. Nie mam pewności czy dłuższe treki też organizują.

magda.k dołączył
03.11.2006

magda.k 11:59 | 17.09.2015

Mam pytanie dotyczące malarii. Czy absolutnie niezbędne jest branie leków ?
jedna z " uczestniczek postępowania " jak to ładnie w sądach mówią absolutnie nie może ich brać z powodu wątroby. Wiesz może jak to w praktyce wygląda?
Sama je brałaś ? to stawia po znakiem zapytania cała naszą wycieczkę .
pozdrawiam

miejska dołączył
26.12.2008

miejska 18:24 | 17.09.2015

Tak.
Ja zażywałam lariam ( bo można było bez problemów kupić w Cieszynie Cs).
I jestem przekonana o konieczności podejmowania wszelkich środków zapobiegawczych aby nie narażać się i naszą wycieńczoną służbę zdrowia na straty powodowane długotrwałym procesem leczenia malarii.
Więc, zażywałam lek, stosowałam repelenty, często spałam pod moskitierą.
Madagaskar na mapach epidemiologicznych jest zaznaczany jako kraj o wysokim zagrożeniu. Stąd, lepiej nie ryzykować.

Niech nie zabrzmi to jak zachęta, ale komarzyce najbardziej kąsały na północy w NP Amber Mt NP, całymi rodzinami, klanami i zrzeszeniami się rzuciły na nas. Isalo jest na południu ...
Znam ludzi, którzy twierdzą, że można się skutecznie chronić przed ukąszeniami komarzyc: długie rękawy, spodnie, repelenty, moskitiera.
Może warto poszukać wiedzy u ekspertów.

magda.k dołączył
03.11.2006

magda.k 18:56 | 17.09.2015

Ech , no i moje marzenia legły w gruzach z powodu komara :-) ale ten wyjazd do prezent dla moich współpracowniczek za pokonywanie trudów codziennego dnia więc nie mogę jednej zostawić. A już tak blisko było , nawet bilety znalazłam. Ale widzę że , nadajemy na podobnych falach , może masz jakiś pomysł na jakieś niemalaryczne piękne miejsce. Widziałam ,że sporo podróżujesz. podam Ci mój adres magda.kruger@post.pl
dzięki i pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl