Forum dyskusyjne

Maroko w październiku jakie ceny

kategoria tanie podróżowanie

kraj Maroko

[konto usuniete] dołączył
09.02.2013

[konto usuniete] 16:26 | 27.09.2013

od 17 wrz 0,79 eu/diesel, 1,14 eu/bezołow
http://english.alarabiya.net/en/business/economy/2013/09/17/Morocco-hikes-fuel-prices-in-bid-to-fix-state-finances.html

zgłoszone do moderacji

sid_wroc dołączył
24.03.2013

sid_wroc 01:08 | 27.09.2013

Ja byłam w sierpniu tego roku.
Cena noclegu w Fez 100MAD za 2 osoby, fatalne sanitariaty i pluskwy, ale ok.
W Szafszawanie 200MAD za 2 osoby, ale to dlatego, że był szczyt sezonu i nocleg złapaliśmy po przejściu naprawdę ze 100 hoteli. Wtedy oni dyktują ceny. Poza sezonem na 100% noclegi są tańsze.
W Marakeszu płaciliśmy 400MAD. A najtańsze co znaleźliśmy (a szukaliśmy tylko bardzo blisko placu) to 150 MAD
Podane ceny są za dwójki.
Jeździliśmy CTM więc cen paliwa nie znam

zgłoszone do moderacji

sorsogona dołączył
19.09.2013

sorsogona 14:44 | 19.09.2013

Byliśmy w Maroko w zeszłym roku lipiec/sierpień prawie 2,5 tygodnia, wylot z Berlina do Agadiru i stamtąd zaczęliśmy podróż, czyli po kolei zjechaliśmy: Agadir-Marrakesh-Essaouira-Casablanca-Fez-Meknes-Volubilis-Khenifra-Azrou-Ifrane-Imouzzer Kandar-Chefchaouen-Tanger, z Tangeru przepłynęliśmy promem do Algeciras, stamtąd Gibraltar, potem Malaga stamtąd przelot do Barcelony i potem przelot do Poznania, całość wyprawy, czyli z przejazdami, noclegami, przelotami, przeprawą promem, jedzeniem wyniosła ok 3tys zł na głowe i dodam, że nie oszczędzaliśmy, więc myślę, że nie jest to wygórowana cena. Spaliśmy w hostelach, rezerwowanych dzień wcześniej na hostelbooking, bardzo fajny kraj, chyba najwięcej czasu spędziliśmy w Fezie:) jedyne miejsce, w którym nie czułam się zbyt dobrze to Casablanca, ale widok meczetu Hassana II od zewnątrz i od środka robi wrażenie, więc myślę, że warto tam zajrzeć:)

zgłoszone do moderacji

inzynier dołączył
16.08.2009

inzynier 16:12 | 18.09.2013

Cos pokutuje ten mit drogiego Maroka. Oczywiscie juz nie jest za pol darmo jak jeszcze kilka lat temu, ale nadal jest to kraj duzo tanszy niz europa zachodnia, a na pewno Polska w wiekszosci przypadkow. W Marakeszu nocleg za 100Mad za dwie osoby to nie problem, zazwyczaj z internetem ale bez lazienki. Za 50mad wiecej pokoj znajdziesz z lazienka. Przejazdy na glownych trasach nie przekraczaja 100mad za 250km+ 5mad za bagaz (mowa o autobusach).

Z jedzeniem jest roznie, mozna zamowic wielka porcje kuskusu z kurczakiem i warzywami ktora jest wystarczajaca na 2 osoby i zaplacic za nia 45 mad, albo harire za 3 mad albo wegetarianski tajin za 25 czy bule z miechem za 13 mad. Herbata 1-3 mad, 1,5l wody 6 mad, bagietka 2 mad, drozdzowka 2-5 mad, litr coca-coli w szklanej butelce 6mad + kaucja.

Ze stacji nie korzystalem, ale jak busem podjezdzalismy to widzialem ze benzyna kosztuje 8.3 mad za litr, wiec wynajecie samochodu jest na pewno oplacalne.

Jak zawsze drogie sa taksy na i z lotniska. Reszta jest bardzo przyzwoita a poza sezonem nie ma problemu ze zbiciem cen czy to na autobus jesli zostalo kilka minut do odjazdu a przewoznik ma puste miejsce, czy noclegu.

Ceny na podstawie Marakeszu/As-Sawiry/Ouarzazat/Zagory sprzed niecalego tygodnia.

zgłoszone do moderacji

lilou dołączył
16.07.2011

lilou 15:54 | 18.09.2013

Hej, byłam w Maroko w lipcu, więc mogę Ci powiedzieć o noclegach (o paliwie nie wiem, bo poruszałam sie autobusem i pociągiem) Myślę że ceny są porównywalne do polskich. Za nocleg w Marrakeszu, w ścisłym centrum zapłaciłam ok 10 euro (jedynka). Oczywiście bez żadnych luksusów;) Zdecydowanie taniej było w innych miastach. W turystycznym Agadirze spałam na couch'u. W ogóle polecam Ci couchsurfing w Maroko, mega mili ludzie którzy bardzo chętnie oprowadzą po mieście, podrzucą na lotnisko itd. dawaj znać jak będziesz mieć jeszcze jakieś pytania.Tutaj albo na bloga:
http://annakieltyka.wordpress.com/
Pozdrawiam

zgłoszone do moderacji

kola2 dołączył
18.09.2013

kola2 14:43 | 18.09.2013

Witam

Rozważam ostatnio mała wyprawe do Maroko.
Czy faktycznie jest tam tak drogo jak niektórzy opisują??

W poradnikach natykam sie raczej na pozytywne opinie co do cen ,ale relacje osob ktore stamdąd wróciły sa już różne.

Jak wyglądaja tam ceny paliwa i noclegów?
Spanie za 100 MAD to mit??

Z góry dziekuje i Pozdrawiam

zgłoszone do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl