Forum dyskusyjne
Jak podrózować po Kubie
kategoria tanie podróżowanie
kraj Kuba
OK 10:20 | 02.02.2014
Witam, może poradzicie: jak najtaniej kupić bilety na Kubę (kwiecień 2014 lub maj), gdzie szuakć noclegów, jak najlepiej poruszać się po Kubie? będę wdzięczna za wszystkie rady dot. podrózy po Kubie
Bo1 10:55 | 02.02.2014
Nie ma "generalnego" najtaniej - niedawno była promocja 1900 (z haczykiem), ale to rzadkość. W lotach rejsowych chyba najtaniej wychodzi Aerofłot - trzeba sprawdzać. Jako obcokrajowiec możesz nocować jedynie w casa particulares (z niebieskim znaczkiem). Mogę podać Ci adresy na noclegi we wszystkich większych miastach (oprócz Holquin). Ceny są bardzo podobne - ok. 20 CUC za osobę. Zwykle tak to działa, że próbują sobie Ciebie przekazywać jako "przesyłkę poleconą" do zaprzyjaźnionych casa w innych miastach :).Transport publiczny - na dłuższych trasach autobusy Viazul (dość komfortowe i za CUC), niechętnie zabierają cudzoziemców do autobusów, którymi jeżdżą miejscowi za CUP (aczkolwiek kilka razy się udało). Sądzę, że związane jest to z dotowaniem.
janaugustpol 18:36 | 09.02.2014
Da się też podróżować pociągiem.Minusy to:
- niezbyt duża ilość połączeń
- rozkład jazdy nieprzewidywalny. Trzeba sprawdzać na dworcu na dość krótko przed planowaną jazdą. Dzień, max dwa.
- przejazd trwa 2 razy dłużej niż autobusem Viazul
Plusy
- cena - mniej więcej połowa ceny autobusu
- przy dłuższej trasie i wyborze połączenia nocnego oszczędzamy na noclegu w casie particulares
Warunki jazdy średnie. Po kontroli biletów i czasami bagażu (tylko u Kubańczyków i to wyrywkowo) psażerowie rozsuwają siedzenia tworząc rodzaj wielkiej kanapy i wszyscy śpią w pozycji leżącej.
jasko66 17:11 | 13.02.2014
Pamiętaj, że Cuba to inny świat, tram nie ma tego, co się chce (np. w Europie) trzeba się zadowolić możliwościami (skromnymi) komunikacji międzymiastowej. Musisz mieć dużo cierpliwości i wiele opcji na tzw. wszelki wypadek..Generalnie nie jest łatwo cokolwiek zaplanować, bo tam nic nie trzyma się planu.. Władza lubi wszystko wiedzieć, więc z tym też się musisz liczyć..
Radziłbym jedna "przykleić" się do jakiejś zorganizowanej wycieczki..
Powodzenia!
J
kaj. 13:18 | 15.02.2014
ja byłam na Kubie pod koniec 2013r. - dla turystów są tylko autobusy Viazul, inne Astro są tak naprawdę tylko dla Kubańczyków - nie sprzedadzą biletów bez kubańskiego paszportu, chociaż nam raz się udało:)osobiście polecam taxi colectivo - taxówki zbiorcze, które jadą jak się zbierze komplet 4-5 osób (zazwyczaj ruszają z obrzeży miasteczek lub placów pod dworcami - najlepiej pytać miejscowych gdzie możesz złapać taką taxówkę) lub jeśli jedzie was więcej osób tańszą opcją niż Viazule jest wynajęcie auta z kierowcą - zazwyczaj cenę da się stargować do niższej niż za bilet autobusowy:)
noclegi tylko w casas particulares, spokojnie można znaleźć na miejscu - jeśli nie z polecenia od kogoś "z rodziny", u kogo właśnie nocujesz, to na każdym dworcu autobusowym lub w centrum danej miejscowości stoi grupka osób, które mają wolne miejsca noclegowe i zachęcają do wybrania właśnie ich pokoju;) spokojnie możesz iść zobaczyć i ustalić cenę, a jak się nie spodoba zrezygnować:) pamiętaj tylko, że w trakcie kontroli przy wjeździe sprawdzają gdzie będziesz nocować, więc powinieneś mieć zarezerwowane chociaż 2-3 pierwsze noclegi:)
GlobTop 15:18 | 24.02.2014
Hej, byłam na Kubie w grudniu 2013, więc dopiero co...Poczytaj moją relację, jest tam sporo informacji. http://globtop.wordpress.com/swiat/kuba/
Generalnie polecam: Trinidad, El Nicho i Vinales, no i Havanę, ale to raczej jasne
Co do lotów, najtaniej chyba lata AirEuropa z Madrytu, ale nie wiem jak z jakością.
[konto usuniete] 17:55 | 25.02.2014
Byłam na Kubie na własną rękę i nie zgadzam się, że są tam jakieś nadzwyczajne kłopoty z organizacją. Owszem, nikt nie wie co to pośpiech, ale autobusy jeżdżą punktualnie. Powiedziałabym odwrotnie - wszystkie osoby, które myślą, że jadąc na Kubę uciekną od komercji będą rozczarowane - tutaj wszystko jest (urzędowo) zorganizowane dla turystów. Nie możesz kupić jedzenia w sklepie spożywczym (w tych dla turystów są tylko słodycze, konserwy i rum...), więc stołować się można tylko na mieście (zwykły "turystyczny" obiad z to ok. 10 euro) lub w casas particulares - śniadanie 2-3 euro, obiadokolacja 10-12. Komunikacja (Viazul) między miastami przynajmniej w centralnej Kubie jest dobrze zorganizowana. Noclegi można zarezerwować na takich samych zasadach jak w Europie, za darmo, z możliwością odwołania 2 dni przed datą przyjazdu. Przy 2-3 osobach opłaca się podróżować nawet między dużymi miastami "prywatną" taksówką. Jak podrzucisz temat w casa particular to pewnie sami Ci zaproponują jakiegoś kuzyna/sąsiada/znajomego:) Władza nie chciała wiedzieć o nas nic - z wyjątkiem kontroli na lotnisku. Miałam wrażenie że turyści to takie trochę święte krowy. Wyjazd na Kubę z biurem podróży to kompletna strata czasu i pieniędzy!!! Jeśli wiesz gdzie konkretnie chciałabyś pojechać na Kubie i co robić, chętnie podzielę się doświadczeniami, o ile tylko byłam akurat w tym miejscu.Pozdrawiam
usunięty/nieznany 18:39 | 25.02.2014
A może chcielibyście podzielić się wrażeniami z podróży i pobytu z naszymi Czytelnikami i -- przy okazji -- wygrać atrakcyjne nagrody w konkursie?:)Jeśli tak, zapraszam do udziału http://www.plan4fun.pl/konkursy/2014/12