/ / ZJEDNOCZONE EMIRATY ARABSKIE > Przesiadka w Dubaju - 9h > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Przesiadka w Dubaju - 9h

kategoria podróże po świecie

aga06 dołączył
18.03.2013

aga06 11:51 | 15.02.2015

Witam,

W marcu lece do bangkoku przez dubaj i mam 9h czekania na lotnisku. Laduje o 12 w nocy. Wiecie co mozna zobaczyc, czy jest bezpiecznie w nocy i co z wiza tranzytowa?

dzieki

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 18:10 | 15.02.2015

Do ZEA Polacy mogą wjeżdżać / wlatywać bez wizy. Odprawa migracyjna to zdjęcie i pieczątka do paszportu zezwalająca na 30 dni pobytu. Emiraty (w tym Dubai) są bezpieczne również nocą. Zdaje się, że w nocy nie działa komunikacja publiczna, a na pewno nie metro, które kursuje między 6:00 a 23:00, trochę inaczej w piątki. Główna linia metra ma 50 km, więc miasto jest bardzo rozproszone... Miasto jest dobrze oświetlone... miłego pobytu

aga06 dołączył
18.03.2013

aga06 09:04 | 16.02.2015

dziekuje za odpowiedz! a wiesz moze jak z taksowkami? bo czytalam, ze mozna sobie taka taksowke wziac na kilka godzin I ze one obwoza, nie wiem tylko jak to cenowo wyglada I jak znalezc uczciwego pana taksowkarza:)

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 09:52 | 16.02.2015

Czytaj forum.....
http://www.globtroter.pl/forum/watek,62665,przesiadka,w,dubaju,emiraty,arabsk.html

[konto usuniete] dołączył
24.08.2014

[konto usuniete] 19:01 | 16.02.2015

Poziom bezpieczeństwa zależy od płci zwiedzającego. Mimo pędu za nowoczesnością zachowany jest podział na płeć w środkach komunikacji, a samotna kobieta w przestrzeni publicznej nadal może być narażona na zaczepki. Niedawno Norweżka przebywająca w tym kraju, która pod wpływem alkoholu udała się do mieszkania z jednego ze swoich towarzyszy i zgwałcona, została skazana w ZEA za seks przedmałżeński. Warto pamiętać, że Dubaj to jednak miasto kraju muzułmańskiego, o odmiennej kulturze i zwyczajach. Należy zachować tu ostrożność. Więcej: http://www.plan4fun.pl/przewodniki/zjednoczone-emiraty-arabskie/miejscowosci/dubai/11512

aga06 dołączył
18.03.2013

aga06 08:59 | 17.02.2015

>Czytaj forum.....
>http://www.globtroter.pl/forum/watek,62665,przesiadka,w,dubaju,emiraty,arabsk.html
>
>

czytam:) widzialam ten watek, mialam nadzieje, ze moze wiecej osob sie odezwie I opowie o swoich doswiadczeniach. dzieki za pomoc!

suave dołączył
10.04.2004

suave 09:45 | 17.02.2015

Nie wiem jak jest w Dubaju ale w zeszłym miesiącu miałem podobną sytuację w Abu Dabi dokładnie 9 godzin na przesiadkę. Normalnie opuściłem lotnisko, urzędnik wbił mi w paszport pieczątkę Entry + jeszcze jedną pieczątkę coś w rodzaju wizy i to wszystko, żadnych pytań, żadnych zdjęć czy tez skanowania siatkówki. Spod lotniska wziąłem taxi lotniskowe czarne mercedesy vito i do meczetu ok 20 km od lotniska zapłaciłem niecałe 50 zł a przy powrocie zwykłą taxi ok 35 zł. Ważne jest to, że taxi trzeba brać z oficjalnego postoju nikt cię nie oszuka wszystko jest według taxometru, który jest tak zamontowany ze go widzisz, obok jest zdjęcie i nr licencji szofera.Nie wolno się dać namówić na taxi poza postojem są to naciągacze którzy oferują przejazd 4-5 razy drożej czyhając na naiwnych turystów. Przypuszczam jednak, że ten proceder jest tam nielegalny gdyż robią to w konspiracji jak cinkciarze w czasach PRL.
Tak było w Abu Dhabi, być może, że w Dubaju jest podobnie. Piszę bo może się to komuś przydać.

podroznik77 dołączył
18.06.2018

podroznik77 21:13 | 19.06.2018

Tutaj fajny film o 4 godzinnej przesiadce w Dubaju - między innymi o tym jak dostać się pod Burj Khalifa:
https://www.youtube.com/watch?v=LW-Y-WXP5VE

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl