Forum dyskusyjne
gdzie do Chorwacji
kategoria podróże po świecie
kraj Chorwacja
dominiusz30 00:30 | 28.03.2015
WitamZwracam się do was z prośbą o polecenie miejsca na wakaje w Chorwacji. Chcemy się wybrać w drugiej połowie sierpnia. Będę tam jechał samochodem z Polski więc nie chcial bym jechać za daleko. Słyszałem że opatija jest ładna i ma dobre plaże. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z wakacji z tego miejsca. Chciałbym żeby miejsce było dobrą bazą wylotową na wycieczki. Jeżeli zdecydował bym się na Opatije prawdopodobnie pojechał bym na jeziora plitwickie, do Lublany, może wycieczka do wenecji i pewnie tdo tych ogromnych jaskiń. Co o tym myślicie? A może macie inne propozycje.
Z góry dziękuje i liczę na pomoc.
iwc1 19:49 | 29.03.2015
>>Witam>>Zwracam się do was z prośbą o polecenie miejsca na wakaje w Chorwacji. Chcemy się
>>wybrać w drugiej połowie sierpnia. Będę tam jechał samochodem z Polski więc nie
>>chcial bym jechać za daleko. Słyszałem że opatija jest ładna i ma dobre plaże. Czy
>>ktoś ma jakieś doświadczenia z wakacji z tego miejsca. Chciałbym żeby miejsce było
>>dobrą bazą wylotową na wycieczki. Jeżeli zdecydował bym się na Opatije
>prawdopodobnie
>>pojechał bym na jeziora plitwickie, do Lublany, może wycieczka do wenecji i pewnie
>>tdo tych ogromnych jaskiń. Co o tym myślicie? A może macie inne propozycje.
>>Z góry dziękuje i liczę na pomoc
Dzień Dobry.
Byłem w Chorwacji kilka razy a w Opatiji w 2005 roku w Villi Ambasador jeszcze przed remontem i dzięki temu po dostępnej cenie. Widoki kapitalne na całą zatokę Kvarner , po lewej stronie Rijeka a na wprost most na wyspę Krka szczególnie widoczny w nocy bo oświetlony. Ponieważ kilka razy była ostra burza towidoki były niesamowite w świetle błyskawic.Sama Opatija bardzo ciekawa , pełna zieleni i ogrodów, starych stylowych hoteli i secesyjnych budowli . Bywali tutaj przedstawiciele rodów królewskich jak i nasi rodacy czyli H.Sienkiewicz i J.Piłsudski i są tablice pamiątkowe upamięntniające ich pobyt. Opatija to świetne miejsce wypadowe do zwiedzania Rijeki , wyspy Krka , Porecu , Opatiji na Istrii oraz Puli bo wszędzie blisko jak również do Słowenii. Plaże ciągną się kilometrami ale są przeważnie kamieniste a na spacer piękna promenada ciągnąca się kilka kilometrów do miejscowośći Lovran. To taka miejscowość przypominająca miasteczko na Lazurowym Wybrzeżu. Bardzo polecam . Jest tutaj inaczej niż w Dalmacji bo tam jest bardziej plażowo. My z żoną emerycko przymierzamy się w czerwcu do wyjazdu do Rovinja . Jeżeli chodzi o Wenecję to można pojechać samochodem c. 320km lub popłynąć z np. z Rovinja. W razie pytań podaję maila. romega27@wp.pl
Serdecznie Pozdrawiam.
Roman
Magda Kajzer 11:15 | 31.03.2015
Zdecydowanie Jeziora Plitwickie, przepiękne krajobrazy, jakich mało. No i nie jest to taka klasyka, zawsze coś innego. Polecam!
Aneczka333 13:34 | 31.03.2015
Ja byłam w środkowej części i bardzo ją polecam! Primosten, Sibernik, Split, Trogir, oczywiście w drodze do domu koniecznie trzeba zajechać do Plitwiskich !!! Na północy jest dużo drożej niż na południu.
Heyerdal 19:01 | 31.03.2015
Ahoj!Niezmiennie o Chorwacji poczytasz tu:
www.cro.pl
Na pewno coś znajdziesz - tylko to jest spoooro czytania:)
Miłej lektury.
pozdrawiam
Lech
żeglarz 14:46 | 02.04.2015
Ja mogę polecić zwiedzanie Chorwacji od strony wody! Polecam jakiś rejsik wokół wysp Chorwackich, miejsca i widoki niezapomniane.A jeśli ktoś miałby ochotę sprawdzić to w weekend majowy to proszę dzwonić/sms na nr 796-733-229, mam jeszcze 2 miejsca na jachcie.
[konto usuniete] 06:43 | 06.04.2015
Najświeższa relacja - jeśli masz ochotę polecamy wyspę KRKByliśmy tam w zeszłym roku w miejscowości Punat - całkiem ciekawe miasteczko - zależy z kim jedziesz? Z rodziną czy ze znajomymi? - my byliśmy z małym dzieckiem i akurat Punat był super - nie za duże - nie za małe.
Dobre miejsce na wypad ale raczej na wyspie bo za wjazd na wyspę płacisz ok 35 KCN za osobówkę - w jedną stronę
Miasteczka do zobaczenia to KRK, Baśka, i Stara Baśka - polecamy gorąco
Co do innych miejsc to całkiem fajnie też jest na płw Istria - wprawdzie byłem bardzo dawno ale mieliśmy miejscówkę w Porecu - stąd masz blisko w wiele miejsc - Pula, Rovinj, Włochy i dalej to co Cię interesuje
No More Maps 16:28 | 18.06.2015
Jeziora Plitwickie i wodospady Krk to minimum ;)Opatija to dobre miejsce na bazę wypadową. Masz stamtąd blisko również do Puli, jest tam amfiteatr. Nie byłam, ale dużo znajomych mi polecało.
[fb] Jana Umag Apartmany 23:21 | 26.04.2016
Umag :) Dlaczego? neni tak daleko ako ina miestaZ Umag do Piran 25min, Portoroz 20 min, Wenecja (z lod) 2h, Opatija 1h.15.min, Pula 50min, Rovinj 45min, Porec 30min.,Motovun 25min
A ci interesuje masz Hum (najmanji grad na swiat )
W Umag masz vela plaz....piesok,kamen, kamencici
OneDayStop 13:10 | 25.05.2016
HejJeśli bliżej Polski, to chyba Krk (półwysep) jest najładniejszy. Stąd jest dobry dojazd do Słowenii, czy Wenecji. Do Plitvickich też nie będzie zbyt daleko.
Zerknij na naszego bloga, na tą wyprawę:
http://onedaystop.com/2015-wyprawa-europa-srodkowo-wschodnia/
Przejechaliśmy przez miejsca, o które się pytasz. Jaskinie, jeziora itp. Unikałbym Istrii - jest strasznie zatłoczona, głównie przez Włochów.
sylwiadudek7@gmail.com 14:11 | 27.05.2016
Ja ogromnie polecam okolice miejscowości OMIS w środkowej dalmacji! Byłam 2 razy. Piękne plaże, ładne widoki do snorklingu. W samym Omisiu piękne stare miasto nad którym góruje piracka twierdza, a jeszcze wyżej Twierdza Starigrad (Fortica), do której na prawdę warto się wspinać. Wycieczkę warto zacząć wcześnie rano zanim słońce zacznie mocno grzać. Widoki z góry na miasto, morze i wpływającą do niego rzekę Cetinę bezcenne! Dodatkowo warto również wybrać się na rafting Cetiną.
Beata Jesionek 11:29 | 23.06.2016
Ja też polecam OMIS jest piękny góry które kąpią się w morzu na przeciwko są przepiękne wyspy , HVAR , BRAC. Byłam w zeszłym roku i wracam w tym we wrześniu .Polecam
KaśkaB 09:36 | 30.06.2016
ja polecam Istrię. Jest cicha, wiele skalistych wybrzeży i jest po prostu przepiękna! Będąc w Chorwacji TRZEBA zobaczyć Jeziora Plitwickie.
suselka007 10:10 | 06.07.2016
Ja polecam Split, byłam w Chorwacji kilka razy i tam najbardziej mi się podobało, jeżeli chodzi o noclegi to polecam kwatery prywatne, które możesz znaleźć przez BookApart albo booking, nie są dużo droższe od kempingów a na pewno wygodniejsze :)
jeno66 09:26 | 26.12.2016
>Witam>Zwracam się do was z prośbą o polecenie miejsca na wakaje w Chorwacji. Chcemy się
>wybrać w drugiej połowie sierpnia. Będę tam jechał samochodem z Polski więc nie
>chcial bym jechać za daleko. Słyszałem że opatija jest ładna i ma dobre plaże. Czy
>ktoś ma jakieś doświadczenia z wakacji z tego miejsca. Chciałbym żeby miejsce było
>dobrą bazą wylotową na wycieczki. Jeżeli zdecydował bym się na Opatije prawdopodobnie
>pojechał bym na jeziora plitwickie, do Lublany, może wycieczka do wenecji i pewnie
>tdo tych ogromnych jaskiń. Co o tym myślicie? A może macie inne propozycje.
>Z góry dziękuje i liczę na pomoc.
>
Opisz swoja wyprawe. Trasa, miejsce, ceny.
biamari 20:36 | 07.08.2020
Polecam Vinjerac Zunići 101 Willa Anka obok Posedarie. Wspaniali gościnni gospodarze. Domek położony w gaju oliwnym do dyspozycji, grill i basen . Gospodarze zaopatrujący w lokalne produkty, zorganizowali nam kolację- grilowaną pyszną rybę.W odległości 1 km dwie plaże, w tym jedna cudownie dzika.Niezapomniane wrażenia, Niezapomnaini gospodarze Szymo i Anka
biamari 20:36 | 07.08.2020
Polecam Vinjerac Zunići 101 Willa Anka obok Posedarie. Wspaniali gościnni gospodarze. Domek położony w gaju oliwnym do dyspozycji, grill i basen . Gospodarze zaopatrujący w lokalne produkty, zorganizowali nam kolację- grilowaną pyszną rybę.W odległości 1 km dwie plaże, w tym jedna cudownie dzika.Niezapomniane wrażenia, Niezapomnaini gospodarze Szymo i Anka
backpackx 12:48 | 26.08.2020
Mnie się podobają okolice Trogiru np. Slatine