Forum dyskusyjne
od Asuanu do Kaitu
kategoria podróże po świecie
kraj Egipt
Michal P 23:27 | 28.12.2007
Witam,w przyszłym roku chciałem z kolegą zorganizować w sierpniu lub wrześniu wyprawę do Egiptu. Zamierzamy w jakieś 3 tygodnie pokaonać trasę od Asuanu do akiru. Częśc pociągiem lub autobusem, a część na piechotę. W egipcie byłem już 4 razy, mówię też troche po arabsku.
Czy możecie mi dać jakiś wskazówek dotyczących bezpieczeństwa takiej podróży - wiem że jest dość duże ale nie wiem dokąłdnie czego się spodziewać i w jakim stopniu. Czy może ktoś z was odbył już podobną podróż i może sie podzielić wskazówkami? Proszę o pisanie jakichkolwiek uwag, które wg was mołyby sie nam przydać.
Pozdrawiam
Michał
Michal P 23:34 | 28.12.2007
przepraszam za literówki, ale kliknęło mi się enter nim posprawdzałem, a teraz nie wiem za bardzo jak to pozmieniać ...
milet 12:02 | 30.12.2007
Jak byłeś w Egipcie 4 razy, to co za wskazówki można dawać. Wiesz wszystko. Ja byłem w Asunanie (pociągiem do Luksoru, a potem lokalnym autobusem do Asuanu) i było gorąco i bezpiecznie.
Michal P 13:05 | 30.12.2007
może i byłem 4 razy ale zawsze z biurem turystycznym, a według mnie to nie jest to samo co podróż do takiego kraju na własną rękę. Co więcej odcinek pomiędzy Kairem a Luksorem to wg mnie też nie jest to samo co Luksor-Asuan gdzie codziennie roi się od turystów, a żołnierze stojący na każdym rogu patrzą, żeby ci przypadkiem włos z głowy nie spadł.
milet 17:08 | 31.12.2007
To tylko histeria biur podróży żeby ludzie sami nie jeździli :) Z mojego doświadczenia łatwiej o wypadek w okolicach turystycznych kurortów niż gdy się podróżuje sie indywidualnie. Asuan jak dla mnie jest tak samo bezpieczny jak Luksor czy Kair. Życzę dużej przygody.