/ / OMAN > Oman w listopadzie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Oman w listopadzie

kategoria podróże po świecie

kraj Oman

leszek2014 dołączył
18.09.2014

leszek2014 11:49 | 29.05.2016

Co jest że tak mało jest na forum na temat Omanu czy to kierunek nie atrakcyjny czy jest inna przyczyna wybieram się do Omanu w listopadzie otworzyłem parę wątków i na żaden nie otrzymałem odpowiedzi bardzo proszę o podjecie tematu.

Jacky dołączył
15.08.2006

Jacky 14:15 | 31.05.2016

Hej.
Oman jest jednym z najciekawszych krajów arabskich, jaki odwiedziłem.
Uważam że jest tam wszystko żeby poczuć się jak w prawdziwej krainie orientu znanej z baśni 100 i jednej nocy.
Brak podejmowania tego tematu wynika moim skromnym zdaniem z ogólnej niechęci do krajów arabskich i całej "tej" nacji z racji rozpoczęcia jihadu przeciw krajom zachodu (nadmienię, że Polska też jest na liście wrogów Państwa Islamskiego), ogólnego poczucia zagrożenia ze strony terroryzmu islamskiego - co widać choćby na lotniskach i ogólnie braku przewidywalności oraz braku dostatecznych środków do zapewnienia tam bezpieczeństwa ( np.dane agencji donoszą,że przez niestrzeżoną praktycznie wcale granicę między Tunezją a Algierią można przewieźć dowolną ilość każdej broni).
Są to moje prywatne odczucia ale ugruntowane na podstawie w/w przesłanek.
W 2008 byłem w Syrii, Jordanii i Libanie - Syria była wówczas cudownym, pachnącym kadzidłem i przyprawami krajem serdecznych ludzi.
Jak zobaczyłem w necie ludzkie głowy ponabijane na bramę w mieście Homs (które też zresztą odwiedziłem) i cały ten ogrom okrucieństwa i niszczenia własnej spuścizny kulturowej to powiedziałem sobie --- pie....ę, już nigdy nie odwiedzę żadnego kraju arabskiego.
Może to uogólnienie i zbytnie uproszczenie ale fascynacja wg mnie zawsze przegra z poczuciem zagrożenia bo tak naprawdę nie mamy żadnej wiedzy, że zarówno w Omanie jak i w Maroku, uchodzących dziś za kraje bezpiecznie i przewidywalne nie tworzy się siatka, która wybuchnie w nieznanym nikomu momencie.
A szkoda.
Pozdrawiam.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl