Forum dyskusyjne
wynajem samochodu
kategoria podróże po świecie
kraj Oman
iwonka1900 02:08 | 14.09.2017
Hej. czy ktoś był w Omanie i mógłby mi udzielić kilku praktycznych rad np.czy warto wynająć samochód, czy ruch na drogach jest duży i czy łatwo sie poruszać? czy są dobre połączenia autobusowe i czy są organizowane np.wycieczki jednodniowe? na co uważć? co wart czego nie warto? będę wdzieczna za wszelkie rady i wskazówki
Smok-1 13:27 | 14.09.2017
Wypożyczałem auto w 2010, ze względu na krótki czas pobytu i chęć dojazdu do miejsc gdzie nie ma jakiegokolwiek transportu publicznego (Ubar, rezerwat Oryxa), ruch na drogach niewielki (nieco większy w miastach), drogi świetne - główne, bo większość bocznych to szutrowe dukty, w razie czego pytaj....
iwonka1900 18:46 | 14.09.2017
ok dzięki za info. a jak z angielskim ?idzie się bez problemu dogadać wszedzie?
Ganat 10:11 | 21.01.2018
WitamJeżeli nadal potrzebujesz info to:
Samochód wynajęty w hotelu to 50€ na dobę, trzeba oddać z pełnym bakiem ( paliwo wychodzi około 1.5 za litr), ruch na drogach normalny, jeździ się spoko, objechałem całe Salalah bez żadnego problemu, tylko problem z płatnością Master Card, eur i dolary raczej tylko na bazarze przyjmują. Na stacji za paliwo zapłaciła kobieta ze sklepu własną kartą i nawet zwrotu w dolarach nie chciała.
Bardzo polecam, w razie pytań pisz
Komunikacji miejskiej nie widziałem i trzeba uważać na wielbłądy na drogach
Pozdrawiam
Mateusz
iwonka1900 17:11 | 21.01.2018
Hej dzieki za odpowiedz kazde info sie przyda bo lece w marcu:)Myslisz ze funty bede ok? Czy bardziej dolary? Gdzie najlepiej wymienic pieniedze na lotnisku czy na miescie? Ruch pewnie wiekszy tylko w miastach. Jakies rady? Na co uwazac?. A I czy kobiety musza sie jakos specjalnie zakrywac czy poprostu zakrywac nogi, ramiona?
To chyba zasypalam Cie pytaniami:-D
Pozdrawiam
Iwona
Nnikki 22:03 | 21.01.2018
Cześć :) Pozwalam sobie włączyć do wątku, bo właśnie wróciłam z Omanu.Jeśli chciałabyś terenówkę, to będzie trochę więcej (nie pamiętam - 45 albo 47 OMR) i 200km na dobę (z tym, że my oczywiście przekroczyliśmy te 200km i coś tam musieliśmy dopłacać). Jeśli chcesz na luzie wjeżdżać na nocleg na plaży czy gdzieś pomiędzy wydmami np. Sugar Dunes (w zależności od planów) - warto może wziąć pod uwagę.
Czy funty - nie wiemy. Na pewno dolary i euro do wymiany są spoko.
Ruch większy w miastach i na niektórych głównych drogach. Kultura jazdy dość podobna do polskiej, ale pieszych częściej puszczają (bo ci inaczej miewają problemy czasem z przejściem, bo przejść mają niedostatek). Aha - miewają bardzo krótkie pasy rozbiegowe przy wjazdach na autostrady - my się ostro zdziwiliśmy w Muskacie, bo ruch duży i skończyło się hamowaniem ;) Uważać też trzeba na wielbłądy... i na fotoradary. Jeździliśmy mega grzecznie, a i tak nas gdzieś sfocili.
A poza jazdą uważać na słońce :) ja właśnie rzucam skórę jak jaszczur, bo lekki wietrzyk na plaży mnie zmylił. A w marcu na pewno będzie cieplej.
Kobieta jak nie ubiera się za krótko (preferowany jest nieco dłuższy krótki rękawek, jeśli już krótki; a spódnice / spodnie za kolana), to jest zupełnie ok ;) Ja się ubierałam na bardziej długo (zwykle długie spodnie, rękaw zwykle 3/4), lepiej się tak czułam. Widziałam co prawda turystki szortach (bardziej koło samego Muscatu), ale uważam to za brak szacunku do tamtejszej kultury (o który Omańczycy w niektórych miejscach proszą nawet za pomocą tablic dla turystów). Na plażach, gdy były puste,to normalnie w stroju, ale miałam coś pod ręką do zarzucenia, gdyby się ktoś zbliżał. Chyba, że to było miejsce bardziej "turystyczne", to na trochę większym luzie.
Dobrego wyjazdu, już zazdroszczę, chętnie bym tam wróciła (szczególnie teraz ;) )
Smok-1 22:18 | 21.01.2018
OK, widzę że wątek się rozwija. Z tego co pamiętam wymiana pieniędzy była możliwa w większości miejsc w których byłem, z tym że najlepsze kursy były albo w takich jak u nas kantorkach albo w punktach Western Union. Rzuć okiem na te moje relacje z Omanu, może coś zainspiruje .... Pozdrawiam
Aligru 17:05 | 24.10.2018
Pamiętaj o tym, żeby przy wynajmowaniu auta rozliczać się tylko gotówką. Przeczytaj kilka porad na ten ten może się przydadzą: https://bissole.pl/wynajem-samochodu/