Forum dyskusyjne
Prośba o ocenę trasy
kategoria podróże po świecie
kraj Portugalia
[fb] Szymon Kaleta 23:51 | 12.03.2017
Cześć, wybieramy się z dziewczyną do Portugalii na przełomie kwietnia i maja na 11 dni.Chcielibyśmy zobaczyć jak najwięcej :) Wstępnie opracowaliśmy taką trasę:
Porto - Barcelos - Braga - Guimaraes- Amarante - Vila Real - Peso de Regua - Lamego - Coimbra - Tomar - Evora - Tavira - Faro - Lagos - wzdłuż wybrzeża - Setubal - Lizbona - Sintra - Cabo da Roca - Peniche - Nazare - Figueria de Foz - Porto
Będzie bardzo ciężko zaliczyć wszystkie miejsca, prosimy zatem o sugestie z których miejsc zrezygnować, a które na pewno odwiedzić
Pozdrowienia
Piątek Antek 22:13 | 13.03.2017
Cześć,W części z tych miejsc nie byłem, ale spokojnie mogę polecić jeszcze Aveiro, Cabo de Sao Vincente będąc na południu. Jak chcecie pooglądać ładne yachty to jeszcze Vilamoura w Algavre i Cascais przy Lizbonie też warto się zatrzymać na chwilę.
Nie powiem ci z czegoś zrezygnować bo miejsca, o których piszesz, które polecam są na tej liście, a części nie znam więc trudno doradzić ;)
O Portugalii kontynentalnej, niestety za dużo postów nie mamy, ale może pomogą się zainspirować: http://wywczas.com/portugalia/
senia 21:59 | 14.03.2017
W naszej "społeczności" jest baobab-ka, która jest specjalistką od Portugalii. Napisz do niej, na pewno coś Ci doradzi. Pozdr
fell 20:20 | 29.03.2017
Peniche nie jest zbyt ciekawe. Mnie zawiodło, chyba, że chcesz zjeść coś dobrego:) Poleciłabym jazdę wzdłuż wybrzeża lub jadąc z Cabo da Roca można zahaczyć o Mafrę, Obidos lub Alcobace. Jadąc od Nazare w kierunku Porto można jechać wzdłuż wybrzeża - np. zobaczyć "domki w paski" w Praia da Mira i innych miejscowościach. Pozostaje jeszcze Coimbra.... Powodzenia
Kama86 21:21 | 29.03.2017
miejsca fajne i myślę, że każde warte odwiedzenia, nawet jeśli część z nich obskoczycie w kilka godzin :) a jak planujecie przemieszczać się na miejscu? bo jeśli nie autem tylko transportem lokalnym, to polecam zrobić trasę z Porto do Lizbony wg. tego co powyżej, a później przelot pomiędzy Lizboną a Porto, albo od razu lot do Lizbony i powrót w stronę Porto - wtedy będziecie wiedzieli ile macie jeszcze czasu i czy trzeba przyspieszyć :) lowcostami można znaleźć naprawdę tanie loty
[konto usuniete] 13:15 | 30.03.2017
Dopiero zauważyłam, że Senia wywołała mnie do tablicy ;)Portugalia jest bardzo różnorodna i zależy, czy bardziej interesuje Was przyroda, czy kultura, a w szczególności architektura. Oraz, czy te 11 dni, to z lotami,czy też pełna jedenastka na miejscu. Bo rozumiem, iż poruszać zamierzacie się wynajętym autem. Oraz, ze nie lecicie do Lizbony, tylko do Faro, a zatem dochodzą dojazdy.
Najogólniej: na w miarę pełne zwiedzenie Lizbony potrzeba conajmniej 2 dni. Na Sintrę 1 dzień, tak, aby zobaczyć stare miasto i Pałac Narodowy, Quinta da Regaleira oraz Pałac Pena. Ewentualnie postarać się po południu zdążyć na zachód słońca na Cabo da Roca. Jeśli nie- a czasu będzie mało- następnego dnia i wtedy wpaść do Cascais (miasteczko+ Usta Piekieł).
4 dzień - ruszacie na północ. Po drodze można zrobić np.Coimbrę i Figueira da Foz (choć w tym ostatnim szału nie ma), no i docieracie do Porto. Zwiedzanie tego super miasta to kolejny dzień (minimum),więc mamy już 5 (lub 6). Z Porto do Bragi jest 45 minut, możecie wiec wskoczyć, o ile interesuje Was sakralna architektura i koniecznie zobaczyć Sanktuarium Bom Jesus, nad miastem (schody ładnie wyglądają w promieniach popołudniowego słońca). 6 dzień (lub 7) zaczynacie wracać na południe, zahaczając o Aveiro i Costa Nova (skoro chcecie domki w paski ;)) I docieracie do Nazare. Tam Sitio, potem dolne miasteczko. 7 dzień (8) poświeciłabym na cuda architektury,czyli Alcobaça+ Batalha+ Tomar. 8 (9) powrót w stronę Lizbony koniecznie przez cudne Obidos.
I tak niezła to gonitwa :)
[konto usuniete] 13:20 | 30.03.2017
co najmniej - oczywiście miało być oddzielnie :)