/ / MEKSYK > Pomóżcie rada Jukatan > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Pomóżcie rada Jukatan

kategoria podróże po świecie

kraj Meksyk

Fingertom dołączył
25.05.2017

Fingertom 15:49 | 08.12.2017

Witam Wszystkich.

Na przelomie roku 17/18 bede w Cancum. 14 dni
mam tam wynajety samochod, chce zobaczyc jak najwiecej jak najtanszym kosztem, plaze raczej mniej mnie interesuja. Musze sie przyznac ze w planie mam spac w samochodzie.

bede wdzieczny za cenne rady i wskazowki,

chcialbym rowniez odwiedzic BELIZE I GWATEMALE, autobusem bo autem sie nie da.

czy ktos mi rozjasni, przyblizy, pojecia z przewodnika? bo troche malo tam pisza,

1, wynajmujac samochod wyposarz sie w laske na kierownice,
2. przy granicy z gwatemala zachowaj szczegolna ostroznosc. rozboje , porwania dla okupu?

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 15:02 | 12.12.2017

Byliśmy w Meksyku, na przełomie sierpnia i września, przejechaliśmy znaczną część Jukatanu, zahaczając jeszcze o Belize. Limit znaków w tym poście nie pozwoliłby opisać wszystkiego ;)
Zapraszamy na bloga, wiele postów jeszcze nie powstało, ale jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pisz ;)
https://wywczas.com/category/ameryka-srodkowa/

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 20:10 | 13.12.2017

Podsyłam jeszcze nasz gotowy plan wycieczki, wczoraj opublikowany :) Może się jakoś zainspirujesz:
https://wywczas.com/ameryka-srodkowa/meksyk-i-belize-gotowy-plan-wycieczki/

Fingertom dołączył
25.05.2017

Fingertom 04:15 | 15.12.2017

>Byliśmy w Meksyku, na przełomie sierpnia i września, przejechaliśmy znaczną część
>Jukatanu, zahaczając jeszcze o Belize. Limit znaków w tym poście nie pozwoliłby
>opisać wszystkiego ;)
>Zapraszamy na bloga, wiele postów jeszcze nie powstało, ale jakbyś miał jakieś
>konkretne pytania to pisz ;)
>https://wywczas.com/category/ameryka-srodkowa/

czesc,

Napewno skorzystam z waszej pomocy i planu, jak wam sie podobalo to czemu mi sie mi nie spodobac.? Sprawdzone sciezki sa lepsze niz szeroka droga w nieznane.
1 a co powiecie na temat wyjazdu do Gwatemali?

2. a gdzie mogliscie byc a nie byliscie i dzis zalujecie?

3. gdybyscie drugi raz pojechali , wyjazd bylby duzo tanszy? tak jest z
reguly. Powiedzcie jak sobie radzic , by sie nie dac ograbic?

Buszi dołączył
13.12.2017

Buszi 21:06 | 13.12.2017

Cześć, z tego co sie orientuje mozesz jechac autem do Belize i Gwatemali jest to zalezne od wypozyczalni musisz tylko zaplacic za taka mozliwosc. Powinienes uwazac na policje lubia zatrzymac turystow jesli cie zatrzymaja czego nie zycze targuj sie :) Laska na kierownice pierwsze slysze, a jesli chodzi o bezpieczenstwo to moge powiedziec ze jest bezpiecznie bo ani razu nie poczulem niebezpieczenstwa ale wiadomo trzeba byc czujnym tym bardziej ze planujesz spac w aucie. Zycze milych wczasow bo Meksyk to piekny i ciekawy kraj!

Piątek Antek dołączył
15.12.2016

Piątek Antek 13:26 | 18.12.2017

Do Gwatemali bym chciał pojechać będą tak blisko, Flores i Tikal to w tamtych rejonach must see.

Jeśli chodzi o miejscach, których żałujemy, że nie byliśmy, ciężko powiedzieć bo nas w nich nie było, może Campeche i San Cristobal - jak chcesz od Gwatemali wjechać i potem do Belize - na Caye Caulker (koniecznie!), Belize City (jak dla mnie nie za specjalne) i potem np. wrócić promem do Chetumal - nie wiem tylko w takiej opcji gdzie samochód oddajesz, pewnie najlepiej byłoby w San Cristobal.

Jak jedziesz samochodem to pewnie zakupy najlepiej robić w dużych centrach handlowych, gdzie są trochę przystępniejsze ceny to może być pozornie duża oszczędność ;)

Fingertom dołączył
25.05.2017

Fingertom 04:02 | 15.12.2017

>Cześć, z tego co sie orientuje mozesz jechac autem do Belize i Gwatemali jest to
>zalezne od wypozyczalni musisz tylko zaplacic za taka mozliwosc. Powinienes uwazac na
>policje lubia zatrzymac turystow jesli cie zatrzymaja czego nie zycze targuj sie :)
>Laska na kierownice pierwsze slysze, a jesli chodzi o bezpieczenstwo to moge
>powiedziec ze jest bezpiecznie bo ani razu nie poczulem niebezpieczenstwa ale wiadomo
>trzeba byc czujnym tym bardziej ze planujesz spac w aucie. Zycze milych wczasow bo
>Meksyk to piekny i ciekawy kraj!

dziekuje za pozytywne slowa, kazdy krytykuje i odradza , a wiedze ma z plotek,
Dlugo upieralem sie by wyjechac do Gwatemali i Belize autem , jednak kaucje przekraczaja 2000s, i ceny za dobe 60 s. wiec pozostane z autkiem za 21 e a do Belize pojade autobusem. Do Gwatemali to juz sam nie wiem, bija porywaja, czy jakos tak cytat,,,, czujny ....bo spac w aucie, sadzilem ze auto zapewni mi troche bezpieczenstwa?

włodek dołączył
14.01.2007

włodek 22:39 | 14.12.2017

Podróżowałem po Meksyku przez miesiąc. Wydaje mi się , że wynajmowanie n
samochodu i narażanie się na ew problemy z komunikacyjne i techniczne jest bez sensu. To nie Europa. Komunikacja jest na tyle dobra i tania ,że nie potrzeba być przywiązanym do samochodu. Odradzam samochód.
Pozdrawiam
Włodek

Fingertom dołączył
25.05.2017

Fingertom 03:45 | 15.12.2017

>Podróżowałem po Meksyku przez miesiąc. Wydaje mi się , że wynajmowanie n
>samochodu i narażanie się na ew problemy z komunikacyjne i techniczne jest bez sensu.
>To nie Europa. Komunikacja jest na tyle dobra i tania ,że nie potrzeba być
>przywiązanym do samochodu. Odradzam samochód.
>Pozdrawiam
>Włodek

No tak, jednak za samochod zaplacilem 21 euro,/dzien jak datad, Poza przemieszczaniem , bedzie to moj dom , spie gdzie jestem, jestem gdzie chce, nie trace czasu na szukanie pokoju, i zwiedzanie dworcow.. po sciagnieciu tylnych oparc bede mial 2m, jestem krutszy. Wodospady i studnie kresowe zastapia mi prysznic, Moze przy drogach uda sie cos zjesc w meksykanskich cenach , a moze w sklepach uda sie cos kupic z pominieciem stref turystycznych. nie wykluczam iz sie myle jednak , ta opcja ma zalety i wady.
np, objechalem pol Cuby na skuterze w 16 dni, a autobusami objecal bym 1/4 i nie stawal bym gdzie chce, i nie dojade wszedzie, autobus ma swoje godziny i trzeba sie do nich dostosowac, , po przejezdzie szukaj pokoju , potem porzywienia ,a wsystko to z placekiem na plecach, TO OBOWIAZKI, ktore zajmja wiekszosc dnia.

Fingertom dołączył
25.05.2017

Fingertom 04:22 | 15.12.2017

>Witam Wszystkich.
>
>Na przelomie roku 17/18 bede w Cancum. 14 dni
>mam tam wynajety samochod, chce zobaczyc jak najwiecej jak najtanszym kosztem, plaze
>raczej mniej mnie interesuja. Musze sie przyznac ze w planie mam spac w samochodzie.
>
>bede wdzieczny za cenne rady i wskazowki,
>
>chcialbym rowniez odwiedzic BELIZE I GWATEMALE, autobusem bo autem sie nie da.
>
>czy ktos mi rozjasni, przyblizy, pojecia z przewodnika? bo troche malo tam pisza,
>
>
>1, wynajmujac samochod wyposarz sie w laske na kierownice,
>2. przy granicy z gwatemala zachowaj szczegolna ostroznosc. rozboje , porwania dla
>okupu?

A RADY PORADY PRZESTROGI na e,mail Fingertom@wp.pl
osobom ktore niebyly w Mexico dziekuje.

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 17:29 | 15.12.2017

Podróżowałem po Meksyku przez wiele miesięcy (autostopem z noclegami pod namiotem). Sądzę, że przy dwóch tygodniach to opcja wynajęcia samochodu jest dobrą opcją. Yucatan, Quintana Roo, Campeche, Tabasco i Chiapas to aż nadto na dwa tygodnie. Przestępczość pospolita dotyczy głównie Riviera Maya, bo tam są tłumy. Są trzy grupy atrakcji: świat Mayów, architektura kolonialna i przyroda. Do miast z architekturą kolonialną można dojechać komunikacją publiczną, do większości stref archeologicznych Mayów tylko samochodem prywatnym, a przyroda po drodze. Zamieściłem tu kilka artykułów z Mundo Maya, może Ci pomogą, pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl